IHS Blog

Localhost Nedir? Hangi Amaçla Kullanılır?

localhost-nedir1

Ağ oluşturma, sunucu yönetimi ve veri aktarımı tartışılırken yaygın olarak kullanılan pek çok teknik jargon vardır. Bu noktada insanların kafası kolayca karışabilir.

Bu konulardan biri de “localhost” dur. Bu konuda kafanız karışıksa bu makale aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidermeyi amaçlamaktadır.

İnternet, belirli bir dizi parametre ve kural üzerinde çalışan büyük bir ağdır. İnternetteki herhangi bir bilgiyi aktarmak, görüntülemek ve yüklemek için çok fazla bant genişliği gerekir.

localhost, local makine , home machine gibi terimlerle veya 127.0.0.1 gibi kalıplarla karşılaşmış olmalısınız . Önemli soru, localhost nedir ve gerçekten ne yapar?

 Bu makalede size localhost’u tam anlamıyla anlatmaya çalışacağız

Localhost nedir?

Aynı şeyi bir örnekle açıklamaya çalışalım. Diyelim ki https://www.ihs.com.tr’ye bağlanmaya çalışıyorsunuz. Bu belirli bir IP adresinde bulunan bir alan adıdır.

Açık bir nedenden dolayı genellikle web sitelerine IP adresleri yerine alan adlarını ( ihs.com.tr gibi) kullanarak bağlanırız – alan adlarının hatırlanması 192.168.0.1 gibi bir IP adresine kıyasla daha kolaydır.

127.0.0.1’e bağlanmaya çalıştığınızda her zaman kendi sisteminize ya da kendi PC’nize bağlanacaktır.

Kısacası localhost, varsayılan IP adresi 127.0.0.1 olan kendi bilgisayarınızdır.

127.0.0.1’e gitmeye çalıştığınızda sizi aynı bilgisayara bağlayacak herhangi bir PC veya bilgisayara bağlanmaya çalışıyorsunuz.

Localhost, kendi bilgisayarınız tarafından kullanılan sunucudur. Terim büyük ölçüde ağ oluşturma bağlamında kullanılır.

Localhost ne için kullanılır?

Bildiğiniz gibi internette iletişim kurmak için belirli bir bant genişliği gerekiyor. Localhost, öncelikle geliştiricilerin, ağ mühendislerinin, ana sunucuda veya internette geliştirdikleri projelerin canlı yayınlamadan önce kendi yerel sistemlerinde test edebilebilmeeri için oluşturuldu.

Örnek olarak IHS Telekom’da işletmemiz veya müşterimiz için yeni bir web sitesini barındırmak istiyoruz veya test etmek istiyoruz. Web sitesini canlıya almadan önce, sorunsuz çalıştığından emin olmak istiyoruz.

Bu noktada web sitesi yayınlamadan önce, tüm işlevleri test etmek isteriz.

Bunu yapabilmek için bir sunucu veya hosting satın almadan localhost’u kullanabiliriz , yani sunucu olarak kendi bilgisayarımızı kullanarak tüm web sitesini canlıda olduğu gibi kendi bilgisayarımızda herkese açık halde olmadan test edebiliriz. Tüm işlevleri test ettikten sonra, web siteyi canlı olarak yayınlayabiliriz.

Bu, web sitesindeki herhangi bir işlevin sorunlu olup olmadığından sayfa yapılarının kontrolüne kadar ön gözlem yapılabilmesine olanak tanır.

Bilgisayar ağlarındaki Localhost, standart olarak, özel IP adresleri için resmi olarak ayrılmış bir alan adıdır.

Ana bilgisayar, web sitemizin etki alanı adıdır (örneğin: ihs.com.tr) ve IP adresi, her biri 0 ile 255 arasında dört rakamdan oluşan bir kalıpla gösterilir.

Farklı bilgisayarlarda kurulu tarayıcılarda localhost’a geçmeyi denerseniz, her yerde farklı sonuçlar alırsınız. Örneğin, diyelim ki dört bilgisayarınız var. Bu dört sistemin tamamında ayrı ayrı localhost’a erişmeyi denersiniz. Hepsi farklı sonuçlar verecektir.

Localhost Adresimi Nasıl Bulabilirim?

Herhangi bir bilgisayar ağında, localhost terimi, programın üzerinde çalıştığı bilgisayarı ifade eder. Bilgisayar sanal bir sunucu görevi görür. Temel olarak burada bilgisayar fiziksel bir nesne değil, sanal olarak çalışan bir sistemdir. Bilgisayarınızı “çağırmanın” bir yolu olarak “localhost” konumunu düşünün.

Bu nedenle, yerel ana bilgisayar adresinizi bulmak istiyorsanız, bunun için IP adresini girmeniz yeterlidir (bu, isteğin yapıldığı bilgisayarda girilmelidir.) 127.0.0.1 adresinin kullanılması, bilgisayar ağının donanım yapılandırmasından bağımsız olarak, istemci programıyla aynı bilgisayarda çalışan sunucu programları için bir bağlantı kurmanıza ve bilgi aktarmanıza olanak tanır.

İşin güzel yanı, bunun için bir ağ kartına, modeme veya başka bir iletişim ekipmanına ihtiyacınız yok. Arabirim, işletim sisteminin çekirdeğindeki sözde aygıt sürücüsü kullanılarak uygulanır.

127.0 0.1 ve localhost arasındaki fark nedir?

127.0.0.1 nedir?

127.0.0.1  yaygın olarak kullanılan geridöngü (loopback) adresidir. Geri döngü işlevi için açıkça kullanılan on altı milyondan fazla IP adresinden oluşan bir blok içerir. Geri döngü adresi, bilgisayarınızın ağ bağlantı protokollerini kullanarak kendisiyle veri alışverişinde bulunmasına olanak tanır.

Geniş anlamda, bir geri döngü adresi, yalnızca bir uç nokta ile ağ bağlantısı oluşturan bir sanal ağ cihazını gösterir; bu, aynı cihazda, yani bilgisayarınızda başlayıp bittiği anlamına gelir.

Yerel ana bilgisayar terimi ne anlama geliyor? Localhost, kaynak sunucuya bağlanan iletişim portunu tanımlar. Ağ bağlantısının kendi içinde döngü oluşturmasına izin vererek, böyle bir ağ olmadığında veya erişilemediğinde ağ bağlantılarını taklit etmenize olanak tanır.

Uygulamada, localhost kelimesinin kullanım ve tartışma için 127.0.0.1 ile eşanlamlı olduğu kabul edilir. Ancak, her ikisinin de kesinlikle aynı olmadığını hatırlamak önemlidir.

Varsayılan standartlara göre yapılandırılmış bir sistemde, URL’deki yerel ana bilgisayar, IPv4’te 127.0.0.1’e veya IPv6 için geri döngü mekanizması 0000:0000:0000:0000:0000:0000:0000:0001‘e dönüştürülür. Ancak, yerel barındırma için kullanabileceğiniz bu ikisinden çok daha fazla geridöngü adresi vardır. Geri döngü adresleri için ayrılan IP bloğu 127.0.0.0 ile 127.255.255.255 arasında değişir.

Peki fark nedir? 

Çoğu makinede localhost ve 127.0.0.1 işlevsel olarak aynıdır. Ancak localhost kelimesi, adresin kendisi değil, IP adresi için bir etikettir. Ayrılmış adres bloğunun dışında bile herhangi bir IP adresine yönlendirilebilir.

Windows’tan Unix/Linux sistemine geçiyorsanız, geri döngünün localhost ile neredeyse eşanlamlı olduğunu fark edebilirsiniz. Geri döngüyü 127.0.0.1’e yönlendirmek için hosts dosyasını kullanabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse, localhost kullanmak 127.0.0.1’e erişmenin alternatif bir yoludur. İki terimin eş anlamlı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, burada yerel alan ağları oluşturmak üzere belirlenmiş bir dizi IP adresi bulunmaktadır: 127.0.0.1 – 127.255.255.255

Localhost ve port nedir?

Aynı şeyi anlamak için önce bağlantı noktalarının ne olduğunu anlamamız gerekir.

Herhangi bir bilgisayarda (veya ana bilgisayar veya web sunucusunda), aynı anda birkaç farklı program yürütülebilir. TCP/IP protokolünde (veya İnternet Protokolünde) herkesin aynı adrese sahip olduğu belirli bir programı adreslemek için farklı bağlantı noktası numaraları kullanılır.

Bilgisayar örneğin bir HTTP sunucusu çalıştırıyorsa (web sunucusu, örneğin Nginx veya Apache), 80 numaralı bağlantı noktasını dinler. Çalışmıyorsa, 80 numaralı bağlantı noktasını dinlemiyor ve yerel ana bilgisayara dönerseniz 80 numaralı bağlantı noktasında yanıt gelmeyecek. Ana bilgisayarın kendisi müsait olacak, ancak yanıt vermeyecek.

Çeşitli sunucu programları için iyi bilinen bağlantı noktası numaralarını kullanmak gelenekseldir. Ancak, birçok yaygın web uygulaması, istemci otomatik olarak varsayılan bağlantı noktası numarasını, yani bağlantı noktası 80’i kullandığından, bağlantı noktası numarasını bazen belirtmez.

Ancak prensipte herhangi bir hizmet herhangi bir bağlantı noktasında yapılandırılabilir ve kullanılabilir. Yapılmaması gereken tek şey, aynı port üzerinde aynı anda farklı sunucular kullanmaktır.

Localhost’un Kullanım Amaçları

Localhost’un üç ana avantajı vardır:

Hız testi

Bir ağ yöneticisi olarak, tüm ekipmanların ve TCP/IP protokollerinin düzgün çalıştığından emin olmalısınız. Localhost’a bir ping isteği göndererek bağlantı kontrolü yapabilirsiniz. Test, her şeyin yolunda gidip gitmediğini gösterecek. Bu aynı zamanda herhangi bir sorunu düzeltmenize de yardımcı olacaktır.

Test Programı veya Web Uygulamaları

Bir web uygulaması veya internet bağlantısı gerektiren herhangi bir program oluştururken, yerel ana bilgisayar adresine bağlanmak geliştiriciler için büyük bir amaca hizmet eder. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, işletim sistemimiz simüle edilmiş bir sunucu haline gelir.

Böylece, gerekli program dosyalarını sunucuya (yani yerel işletim sistemine) yükleyebilir ve performansını kontrol edebilir ve daha geniş bir kitle tarafından erişilebilen gerçek sunucuda canlı yayınlamadan önce uygulamamızın çeşitli işlevlerini test edebiliriz.

Site  Engelleme / Bloklama

Başkalarının erişmesini istemediğiniz web sitelerini engellemek için localhost’u kullanabilirsiniz. Geri döngü adresi arayüzü, kötü amaçlı web sitelerine ve diğer istenmeyen içeriğe erişilmesini önlemek için kullanışlıdır.

Son olarak;

Localhsot ister bireysel, ister kurumsal web sitesi ve projeler geliştiriyor olmanız farketmeksizin, olası problemleri önceden tespit edebilmeniz için mükemmel bir yardımcıdır. Bu sayede daha az hata ve daha verimli iler geliştirmeniz mümkün.

İçeriğimiz hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Faydalanmasını istediğiniz kişilerle paylaşarak daha fazla kişinin bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.

Exit mobile version