IHS Blog

Mailchimp Nedir? Nasıl Kullanılır?

mailchimp-nedir

Mailchimp, takipçi ve kullanıcılarınızla sürekli olarak iletişim halinde kalmanızı sağlayan gelişmiş bir araçtır. Dijital pazarlama çalışmalarınızı yönetmek ve kitlenizin bağlılığını korumak için e-posta bültenleri oluşturabilirsiniz.

Bu rehberde Mailchimp’i detaylı bir şekilde ele alacağız.

Mailchimp Nedir?

Mailchimp, e-posta listeleri, bültenler, otomatik kampanyalar ve çok daha fazlasını oluşturup yönetmenize izin veren gelişmiş bir yazılımdır.

Bu yazlım e-posta yoluyla insan gruplarıyla iletişim halinde kalmanızı sağlar. Bunu, e-posta listenize kaydolan kişilere bültenler (e-posta) göndermenize izin vererek yapar. Mailchimp, e-posta pazarlama çalışmalarınızı güçlendiren bir servistir. Çalışmalarınızın detaylı istatistiğini tutarak, bunları analiz etmenizi sağlar.

Bu sayede basit ve kullanışlı bir şekilde e-posta gönderileri tasarlayabilir ve bunların pazarlama kampanyasını kontrol edebilirsiniz.

E-Mail Marketing Nedir?

E-Mail Marketing; marka ve web tabanlı projelerin ürün, hizmet ve güncellemeler hakkında belirli bir kitleye ulaşmak için e-posta yöntemini tercih etmesidir. Web tabanlı projelerinizi ziyaret eden ve e-posta bilgisini bırakan kişiler ile aktif olarak iletişim kurmanızı sağlayan dijital pazarlama yöntemidir.

E-Posta Pazarlama ile sahip olduğunuz kitleye güncellemeler hakkında bilgi verebilir, yeni ürün ve hizmetlerinizin tanıtımını gerçekleştirebilir, tavsiye ve özel teklifler sunabilirsiniz.

Mailchimp Özellikleri

Mailchimp’in öne çıkan bazı özellikleri;

Mailchimp Nasıl Çalışır?

Mailchimp ile henüz yeni tanıştıysanız yazılımı aktif olarak kullanmadan önce aklınıza takılacağını düşündüğümüz bazı terim ve kavramları tanımlamak istiyoruz;

Mailchimp, abone ve posta listelerinizde yer alan herhangi bir sayıdaki kullanıcıya sorunsuz bir şekilde bülten gönderimi gerçekleştirmenizi sağlar. Popüler birçok e-posta sağlayıcısı (Gmail, Hotmail ve Yahoo gibi) anlık olarak posta gönderim sayısını sınırlandırmaktadır.

Mailchimp Üyelik

Mailchimp Kullanımı ve özelliklerden yararlanmak için şu adımları takip ederek üyeliğinizi tamamlamalısınız;

Mailchimp API Key

Mailchimp API Key, Mailchimp tarafından oluşturulan bülten aboneliği formlarını kullanmak istemiyor ve kendi özel formlarınızı kullanmak istiyorsanız API anahtarına ihtiyacınız olacak.

Mailchimp API Key Nasıl Alınır?

Özel formlarınız ile Mailchimp hesabınızın bağlantısını oluşturmak için bir API anahtarı oluşturmalısınız. API anahtarı oluşturmak için;

Mailchimp Nasıl Kullanılır

Sahip olduğu ücretli ve ücretsiz kullanım seçenekleri ile dünyanın en popüler e-posta pazarlama servisi haline gelen Mailchimp, oluşturmuş olduğunuz bültenlere ücretsiz olarak 2.000’e kadar kullanıcı kaydı gerçekleştirmenize imkân tanıyor. Ücretsiz kullanımda ay içerisinde 10.000 mail gönderim sınırlaması bulunuyor. Bu değerler yeni kurulmuş bir internet sitesi ve küçük işletmeler için yeterli olacaktır.

Web sitelerinize yerleştirmiş olduğunuz “Bülten Aboneliği” formlarını dolduran müşterilerinizi API bağlantıları ile doğrudan “Mailchimp” listenize aktarabileceğiniz gibi bunları daha sonrasında tek tek ya da Excel dosyası ile de aktarabilirsiniz.

Yukarıda anlattığımız şekilde mailchimp üyeliğinizi gerçekleştirdirkten sonra, mailchimp ayarlarını ve kampanya oluşturma adımlarını aşağıdaki gibi kolayca yapabilirsiniz.

Mailchimp Abonelik Listesi Oluşturma ve Yönetme

Toplu olarak e-posta gönderimi gerçekleştirmek için ilk olarak Mailchimp üzerinden bir abonelik listesi oluşturmalısınız. Oluşturmuş olduğunuz abonelik listesini WordPress ya da diğer projelerinizde yer alan bülten aboneliği formlarına entegre etmelisiniz.

Add a subscriber: Eğer listeye yeni bir abone eklemek istiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz. Bu seçenek manuel olarak tek tek abone eklemenize imkân tanır.

Import contacts: Listenize toplu olarak abone eklemek için bu butonu kullanabilirsiniz. CSV, TXT, XLS, XLSX gibi birçok dosya biçimi üzerinden doğrudan liste aktarımı sağlayabilirsiniz.

Signup forms: Listenize kaydolmak için kullanıcılarınızla paylaşabileceğiniz abonelik formlarını buradan oluşturabilirsiniz.

Surveys: Bülten abonelerinizin katılım sağlayabileceği bir anket oluşturmak için bu bölümü kullanabilirsiniz.

Manage contacts: Bülten abonelerinizi görüntüleyip, yönetebileceğiniz seçenek.

Settings: Bülteniniz hakkında temel ayarları buradan tamamlayabilirsiniz.

View audiences: Mailchimp üzerinde oluşturmuş olduğunuz tüm Abonelik Listelerini buradan görüntüleyebilirsiniz.

Mailchimp Kampanya Oluşturma

Mailchimp üzerinden oluşturmuş olduğumuz abonelik listesinde yer alan kişilere toplu mail göndermek için bir kampanya oluşturmalısınız. Oluşturacağınız bu kampanya bülten gönderimi, ürün ve hizmet tanıtımlarınızın abonelerinize ulaştırılması için kullanılacak. Bir kampanya oluşturmak için şu adımları takip etmelisiniz;

Bu sayfada seçmiş olduğunuz şablona bağlı olarak otomatik olarak oluşturulmuş örnek mail içeriğini sayfanın sol bölümünde görüntüleyebilirsiniz. Örnek mail içeriğini düzenleyerek kullanabileceğiniz gibi ekleme ve çıkarmalar yaparak da kullanabilirsiniz. Sayfanın sağ tarafında yer alan metin, kutulu metin, resim ya da sosyal medya butonlarını kullanarak eklemeler yapabilirsiniz. Tüm düzenlemeleri yaptıktan sonra sayfanın sağ üstünde bulunan “Continue” butonuna basmalısınız.

Mailchimp WordPress Entegrasyonu

WordPress için geliştirilmiş Mailchimp eklentisi her iki platform arasında bir entegrasyon sağlayarak ortak çalışma imkânı sunuyor. Eklentiyi kullanabilmek için şu adımları takip ederek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz;

Eklenti kurulumu ve etkinleştirmesini tamamladıktan sonra WordPress yönetim panelinizde “MC4WP” şeklinde görüntülenen yeni bir bölüm belirecektir. Entegrasyonu tamamlamak için “MC4WP > Mailchimp” sayfasına giriş yaparak API anahtarınızı yazmalısınız.

Ayrıca, hosting ihtiyacınız için Mailchimp eklentisiyle uyumlu çalışan, gelişmiş WordPress Hosting paketlerimize göz atabilirsiniz.

Exit mobile version