IHS Blog

Microsoft’un Açık Kaynaklı .Net Projesi Gerçek Uygulamalara Hazır

dotnet

Microsoft Linux, Windows ve OS X için .Net Core 5 ve ASP.Net 5 Web çerçevesinin deneme sürümlerini çıkartıyor.

Çarşamba günü açıklanacak güncelleme ile geliştiriciler artık üretim ortamlarında Microsoft’un açık kaynaklı .Net Core çapraz platform çerçevesini ve ASP.Net Web platformunu kullanmaya başlayabilecekler.

Microsoft Linux, Windows ve OS X için .Net Core 5 ve ASP.Net Web çerçevelerinin deneme sürümlerini piyasaya çıkartıyor. Bir yıl önce bir açık kaynak projesi olarak başlatılan .Net Core veri merkezinden dokunmatik cihazlara kadar ölçeklendirilebilecek şekilde tasarlandı. Proje CoreCLR program bileşenlerini ve CoreFX kütüphanelerini içeriyor ve temel olarak ASP.Net iş yükleri tarafından destekleniyor.

“En büyük yenilik, ürünlerin müşterilere üretim aşamasında dağıtabilecekleri bir ‘go live’ lisansı ekliyor olması. Bu da sistemlerin üretim ortamlarında nasıl işlediğine dair sağlam geri bildirimler alabilmemizi sağlıyor. Anlaşılması gereken en önemli şey ise .Net Core’un artık üç işletim sisteminde de tüm özellikleriyle çalışıyor olması. .Net Core’da başta lokalizasyon ve şebekelendirme amaçlı olmak üzere çok daha fazla API var. ASP.Net v5 hosting modelini de değiştiriyor, bu yüzden Mac OS, Linus ve Windows’ta tutarlı bir şekilde çalışacak,” diyor Microsoft. .Net Core geçen yıl açık kaynak üzerinden sunulduğunda Microsoft tarafından .Net etrafında kapsamlı bir ekosistem oluşturacak bir sunucu tarafı bulut yığını olarak konumlandırılmıştı.

ASP.Net 5 RC gelişmiş program bileşenlerini ve araçları içeriyor ve Web ve bulut geliştiriciliği için bir çerçeve sunmayı amaçlıyor. Versiyon 5’te sunucu tarafı kodları  ve HTML’e dinamik erişim için ASP.Net MVC, bir Web API ve gerçek zamanlı web uygulamaları için SignalR kütüphanesi bulunuyor.

Microsoft .Net Core’u açık kaynaklı hale getirdiğinden beri açık kaynak için CLR ve NuGet paket teknolojisi gibi birçok başka teknoloji de sunmuştu. Yakın zamanda Roslyn derleyici projesi de açık kaynaklı hale getirilmişti.  

Exit mobile version