IHS Blog

En İyi 10 MySQL Raporlama Aracı

Mysql-Raporlama-Araclari

Günümüzde artık pek çok kurum ve devlet dairesi depolanan veri üzerinde çalışan düzenli ve anlık raporlara ihtiyaç duymaktadır. Üst yönetim politika ve stratejik kararlarını bu raporlara göre şekillendirirken pazarlama gibi değişik departmanlarda raporlar aracılığıyla derledikleri bu bilgileri hedeflerini oluştururken kullanmaktadırlar.

Piyasada MySQL tabanlı ücretsiz ve ticari birkaç ürün bulunmaktadır. Bazıları paket raporlar üretirken diğer bir kısmı İş Zekası çözümleri sunmaktadır bu araçlardan bazılarını inceledik.

BIRT

İş Zekası ve Raporlama Araçlarının (Business Intelligence and Reporting Tools) kısaltması olan BIRT, zengin istemci ve web uygulamaları içinde bulunan ve veri görselleştirmeye yönelik raporlar sağlayan üst düzey açık kaynak kodlu bir Eclipse projesidir. Pek çoğu gibi Java ve Java EE platformlarını destekler.

BIRT projesi ağırlıklı olarak Actuate tarafından sponsor edilmekte, projeye IBM ve Innovent Solutions’da ek katkı sağlamaktadır. BIRT teknoloji platformu 12 milyonun üzerinde yükleme ve 157 ülkeden 2.5 milyonun üzerinde geliştirici ile en çok uyarlanan raporlama aracı haline gelmiştir. BIRT’i ürün yelpazelerinde toplayan belli başlı teknoloji yatırımcıları IBM ve Cisco’dur.

DmyReports

MySQL için özel olarak tasarlanmış dinamik açık kaynak kodlu rapor üretecidir. Sunucu üzerinde işletilebilir PHP komut dizileri içinde çalışır. Kullanıcının web tabanlı bir arayüz aracılığıyla tabloları, alanları seçmesini ve durumları kurmasını sağlar. Üretilen raporlar daha sonra saklanır veya diğer formatlara dönüştürülür.

Dmyreports Apache Software lisanslıdır.

NextReports Suite

NextReportsSuite, Java dilini kullanan veri tabanı satıcıları için üç adet açık kaynak kodlu yazılım sunar.

NextReports Designer örgü tarzı raporlar oluşturan bir GUI (graphical user interface)’dir.

NextReports Engine uygulamanız içinden NextReports’u çalıştırabilmeniz için kullanılan basit bir Java geliştirme kütüphanesidir.

NextReports sunucusu NextReports ve Jasper raporlarını görüntülemenize veya çalışma zamanını ayarlamanıza yardımcı olur. Raporlar e-posta, FTP, SSH, Windows Share veya WebDAV üzerinden otomatik olarak alınabilir. Desteklenen sunum formatları HTML, EXCEL, PDF ve gerçek zamanlı panellerdir.

JasperReports

JasperReports’un yaratıcısı JasperSoft ücretsiz ve çeşitli İş Entegrasyonu ürünleri sunmaktadır ve bunların arasında en popüleri JasperReports kütüphanesidir. Aslında şirket dünyanın en çok kullanılan açık kaynak kodlu raporlama motoru olduğu iddiasındadır.  Java ile yazılmış olan bu uygulama, rapor üretmek için herhangi bir veri kaynağına bağlanarak  bu raporları görüntüleyebilir, yazdırabilir ve HTML, PDF, Excel, OpenOffice ve Word dahil değişik doküman formatlarına dönüştürebilir.

Diğer özellikleri arasında :

Navicat MySQL

Bazı ticari veritabanı yönetim araçları, toplam fonksiyonalitelerinin bir parçası olarak raporlama yapmaktadır. Navicat MySQL kendi rapor düzenleyicisi aracılığıyla rapor oluşturulmasına destek veren bir GUI veritabanı yönetim aracıdır. Rapor oluşturmayı üç farklı bileşene ayırmıştır. Verinin seçimi, raporun tasarlanması ve bitmiş görünümün önizlemesi.

Navicat for MySQL alt sorguları, alt raporları, grafikleri, çapraz tabloları ve başka ileri düzey özellikleri ile diğer açık kaynak kodlu ürünlerden ayrışmaktadır.

 

Report Designer’ın tek lisanslı ticari sürümü 199 bin USD, ticari olmayan lisanslı sürümü ise 159 bin USD’dir.

IBM Cognos Business Intelligence

Bir raporlama aracından çok farklı olan IBM Cognos Business Intelligence IBM’in web tabanlı entegre iş zekası paketidir. Yazılım; Cognos Connection Query Studio, Report Studio, Analysis Studio ve Event Studio gibi değişik bileşenlerden meydana gelir.

Report Studio rapor oluşturucusudur. İki çeşit yazarlık kipi bulunmaktadır: Profesyonel ve Ekspres.

Profesyonel yazarlık kipi ile Report Studio’nun rapor, grafik, harita, liste oluşturma gibi her türden bütün fonksiyonlarına erişim sağlanır.

Ekspres yazarlık kipi basit bir arayüze sahiptir ve teknik olmayan kullanıcılar için oluşturulmuştur. Kullanıcılara geleneksel finans ve yönetim raporları hazırlamada daha akıcı bir kullanım arayüzü sunar.

Tek IBM Cognos Express Business Intelligence Kullanıcı Lisansı, yazılım aboneliği ve desteğiyle birlikte yıllık 637 bin USD’dir.

JReport

Jinfonet şirketi tümleşik raporlama ve veri görselleştirme dünyasında saygın bir yere sahiptir. Jreport ürünleri, karmaşık kurumsal raporlama, anlık raporlama ve veri analizi yapabilen ticari bir Java raporlama çözümüdür. % 100 Java EE mimarisi ve bir dizi API’lar sayesinde Jreport uygulama içine yerleşerek, son kullanıcılara GUI arayüzü eşliğinde rapor üretimi, bilgi paylaşımı ve veri analizi olanağı sunar.

QlikView

Bir Qlik ürünü olan bu araç en iyi şu şekilde tarif edilir : profesyonel seviyede İş zekası araçları ile birlikte ücretsiz gelen bir kişisel sürüm. İş zekası paketinin bir parçası olan QlikView verinin nasıl ilişkilendirildiğini görsel olarak temsil eder. Kullanıcılar aramaları veritabanı üzerinde global olarak veya bir kolona özgü biçimde yönetebilirler. Bir veri alanına tıklayarak seçime bağlı şekilde diğer alanları da anında filtreler.

QlikView’in arama motoru bellek içi mimariyi kullandığından geleneksel disk tabanlı ve sorgu tabanlı BI araçlarından performansı yüksektir. QlikView bütün veriyi RAM belleğe yükleyerek ilişkili aramaları ve gerçek zamanlı analizleri daha hızlı yapabilir hale gelir.

Report Manager

Aradığınız ücretsiz bir araçsa Report Manager tam sizin için uygun olabilir. ReportMan şirketi tarafından Girona, İspanya’da yazılmıştır. Grafiksel Rapor Yönetim Tasarıcısı ve bir dizi kütüphane ve yazılım yardımcılarından meydana gelir. Bağımsız .Net ve Delphi/C++Builder kütüphaneleri , ActiveX bileşenleri ve GNU C gibi standart dinamik bağlantı kütüphaneleri içerir.

Report Manager MPL açık kaynak kodu lisans modeli altında bulunur. Ticari yazılımınız içerisinde kullanabilirsiniz ancak yaptığınız iyileştirmeleri yayımlamak zorundasınız. E-posta desteği saat bazında satın alınabilir.

DataVision

Crystal Reports’un görünümünü ve hissiyatını seviyorsanız fakat  satın almak için yeterli bütçeniz yoksa DataVision eşdeğer bir açık kaynak kodu sunmaktadır. Raporlar sürükle ve bırak grafik arayüzü ile tasarlanır. Raporlar uygulama içinden çalıştırılır, görüntülenir ve yazdırılır ve  HTML, XML, PDF, Excel, LaTeX2e, DocBook veya sınırlandırılmış text dosya olarak dışarı aktarılır. LaTeX2e ve DocBook tarafından üretilen çıktı dosyaları daha sonra PDF, text, HTML, PostScript, ve daha fazlasına dönüştürmek için kullanılabilir.

DataVision Java’da yazılır ve herhangi bir platformda çalışır. Uygun bir JDBC sürücü ile Oracle, PostgreSQL, MySQL, Informix, hsqldb, Microsoft Access, Progress, ve diğer veritabanlarından raporlar üretebilir. Rakibi olan diğer ürünlerin aksine text veri dosyalarından raporlar üretebilir. Text dosyadan okunan kolonlar herhangi bir karakter ile ayrılabilir.

Exit mobile version