IHS Blog

Neden WordPress’i Tercih Etmelisiniz?

neden-wordpressi-secmeliyim

Çevrimiçi bir varlığa sahip olmak fikri hiç aklınızdan geçtiyse muhtemelen “CMS” terimini duymuşsunuzdur. Content Management System’in kısaltılmış hali olan CMS, Türkçe’de İçerik Yönetim Sistemi olarak belirtilir. İçerik yönetim sistemleri genellikle web üzerinde dijital bir içerik oluşturmanıza, yönetmenize ve yayınlamanıza yardımcı olurlar.

İyi bir CMS’in en büyük özelliği; hiçbir teknik bilgisi ve tecrübesi olmayan kişilerin bile kendi içeriklerini oluşturabilmelerini, yönetebilmelerini ve yayınlayabilmelerini sağlamasıdır.

Bu haberimizde en popüler CMS’lerden ve bu platformlar içinden neden WordPress’i tercih etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz:

WordPress Nedir?

En popüler içerik yönetim sistemi (CMS) olan WordPress, en kolay kullanıma sahip olan web site ve blog oluşturma aracıdır. WordPress’in en basit tanımı bu, eğer WordPress’in tam olarak ne olduğu konusunda daha ayrıntılı bilgi istiyorsanız buraya tıklayarak ilgili haberimizi ziyaret edebilirsiniz.

WordPress’te yeniyseniz 2 farklı platform olduğu dikkatinizi çekebilir: WordPress.com ve WordPress.org

WordPress.com

WordPress.com ayrı bir hosting planına ihtiyaç duymadan ücretsiz olarak çalışmanıza olanak tanıyan bir hizmettir. Temel bloglar ve web siteleri için ücretsiz olan WordPress.com; otomatik yedekleme, ücretsiz destek ve güvenlik hizmetleriyle birlikte geliyor. Ayrıca temalar, eklentiler ve özelleştirmeler gibi seçenekleri de kullanabilmenize olanak tanınıyor.

Fakat e-ticaret işlevleri oldukça sınırlı olan WordPress.com gelir elde etmek isteyen site sahipleri için pek uygun değildir. Ayrıca farklı kullanıcılar için hesap oluşturulamadığı için üyelik gerektiren web siteleri oluşturmak mümkün değildir. Ayrıca bu seçenekte kendi tema ve eklentilerinizi upload etme şansınız da yok.

WordPress.org

WordPress.org’tan indireceğiniz yazılımları bir markadan edinmiş olduğunuz sunucu alanına yükleyebilirsiniz. Bu duruma genellikle ‘self-hosted’ adı verilir.

Bu tür bir kullanımı tercih ederseniz daha fazla esnekliğe sahip olursunuz. Bu durumda işleri manuel olarak halletmeniz gerektiği için daha fazla teknik bilgiye ihtiyacınız vardır. Ayrıca güvenlik ve güncellemeler gibi önemli işler de sizin kontrolünüzde olacak.

WordPress vs. Diğer CMS’ler

WordPress, en popüler içerik sistemi olmakla birlikte bu pozisyondaki tek seçenek değildir. Özellikle Drupal ve Joomla da pazarda iyi bir paya sahiptir. 3 platformu kısa kısa birbirleriyle kıyaslayalım:

WordPress

İlk olarak 2003 yılında bir blog platformu olarak başlatılan WordPress, şu anda dijital dünyadaki en iyi 10 milyon web sitelerinin %31’ini bünyesinde barındırıyor ve bilinen içerik yönetim sistemi pazarının da %59,9’unu elinde bulunduruyor.

İlk olarak bir blog oluşturma platformu olarak planlanmış olsa da portföylerden eksiksiz sosyal ağlara, üniversite sitelerinden aklınıza gelebilecek her türlü bloglama sitelerine kadar kullanıma uygundur. Çok sayıda tema ve eklentileriyle birlikte hemen hemen her türlü web sitesini yapmanıza olanak tanır.

WordPress’le yapabileceklerinizi buradan daha ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

Joomla

Joomla ise 2005 yılında başlatıldı ve neredeyse WordPress kadar eski. Joomla internet üzerindeki tüm web sitelerinin yaklaşık %3’ü bünyesinde barındırıyor ve ayrıca içerik yönetim sistemi pazarının da %6,4’ünü elinde bulunduruyor.

Az sayıdaki eklentileri, tutarsız arayüzü ve temalarının yüksek kaliteye sahip olmaması Joomla’yı WordPress’e göre gölgede bırakıyor.

Drupal

Drupal, WordPress kadar gösterişli bir pazar payına sahip olmasa da WordPress’ten daha uzun süredir varlığını koruyor. 2000 yılında başlatılan Drupal, dünya üzerindeki tüm web sitelerinin %2,3’üne sahip ve içerik yönetim sistemi pazarında da % 4,6’lık bir paya sahip.

Drupal, özellikle teknik bilgi gerekliliği ve karmaşık yapısıyla WordPress’in gerisinde kalıyor. Ayrıca temalar konusunda da yetersiz iyi bir temaya sahip olmak için mutlaka ödeme yapmanız gerekiyor.

3 platformun da ilgi çekici yanları olsa da WordPress diğer 2 platforma göre çok daha ağır basıyor. Daha ayrıntılı kıyaslamalar için buradan WordPress vs. Joomla kıyaslamamızı, buradan da WordPress vs. Drupal kıyaslamızı inceleyebilirsiniz.

WordPress mi Yoksa Site Builder mi?

Bir web sitesi oluşturmak için kullanılabilecek birden fazla seçenek var. CMS pazarında WordPress’in büyük bir üstünlüğü olduğundan söz ettik. Ancak CMS’lerin dışında da Site Builder olarak bilinen web site oluşturucuları var.

Site builderlar genellikle öğeleri sürükleyip bırakmanıza olanak tanırken WordPress bunun yerine form düzenleyicilerini kullanır. Yakında gelecek olan Gutenberg güncellemesi ile WordPress’in bu konuda çok daha gelişmiş olması bekleniyor.

WordPress ve site builderlar karşılaştırıldığı zaman WordPress, temaları sayesinde çok daha esneklik sunuyor. Ayrıca güvenlik konusunda site builderlar kafalarda birçok soru işareti bırakıyor.

Haklı Galibiyet

WordPress’in CMS pazarındaki üstünlüğünün nedenlerine değindik. Sunduğu özgürlük, hız ve esnekliğin yanında üst düzey güvenlik vaat ediyor olması ve ücretsiz olması WordPress’i ön plana çıkarıyor.

WordPress kıyaslamaların neredeyse hepsinde rakiplerinden çok daha önde yer alıyor. Her türlü web sitesini oluşturmanızı sağlayan tek platformdur. En iyi eklentileri ve temaları içerir. Ayrıca destek konusunda dünyanın en geniş topluluğuna sahiptir.

WordPress’i kullanmaya hazırsanız buraya tıklayarak WordPress hosting paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

Exit mobile version