IHS Blog

Rank Math SEO Ayarları ve Kurulum Rehberi

rankmath-seo-ayarlari

Henüz yeni sayılabilecek bir eklenti olmasına karşın popüler WordPress SEO Eklentileri arasında zirve yarışına dahil olmayı başaran Rank Math SEO eklentisi; bir kullanıcının ihtiyaç duyacağı temel SEO yapılandırmalarını baştan aşağıya inşa etme fırsatı sunuyor.

Geniş çaplı bir kullanım yelpazesi ve özellik havuzuna sahip olan Rank Math SEO ayarları yeni başlayanlar için bir hayli karmaşık görünebilir.

Bu rehberde gün geçtikçe popülerleşen SEO eklentisi; Rank Math SEO kurulumu, kullanımı ve ayarları hakkında detaylı bir anlatıma yer vereceğiz.

Rank Math SEO Nedir?

Rank Math, WordPress için 2018 yılında piyasaya sürülen gelişmiş bir SEO eklentisidir. Son kullanıcıya sunulması üzerinden henüz 2 yıl geçmiş olmasına rağmen üstün özellikleri sayesinde yüzbinlerce aktif kullanıcıya ulaşmayı başarmıştır.

SEO yapılandırması için ihtiyaç duyulan birçok aracı içerisinde barındıran Rank Math, tamamen ücretsiz olarak sunulması sayesinde zirve yarışında kendisine yer bulmayı başarıyor.

Rank Math SEO Neden Tercih Ediliyor?

Rank Math SEO yapılandırması için son yıllarda birçok site geliştiricisinin favori ürünü haline gelmiş durumda. Kısa sürede yüksek bir popülarite yakalamayı başaran bu eklentinin sahip olduğu bazı özellikler onu rakiplerinin bir adım önüne taşımayı başarıyor. Standart bir SEO eklentisinde olması gereken özelliklerin yanı sıra öne çıkan bazı özellikleri;

Rank Math SEO Kurulumu

Rank Math SEO kurulumu için izlemeniz gereken yol oldukça basit. Standart bir eklentiyi WordPress alt yapısı ile inşa edilmiş bir sayfayı nasıl kurmanız gerekiyorsa Rank Math eklentisi de o şekilde kurulabilmekte.

Kısaca kurulum anlatımına geçmeden önce detaylı bir eklenti kurulum rehberine ihtiyacı olanlar için oluşturduğumuz WordPress Eklenti Kurma Rehberi yazımıza göz atabilir.

Rank Math kurulumu için öncelikle WordPress yönetim panelinize giriş yapmalısınız. Giriş işlemini takiben sol tarafta karşılaşacağınız menüden “Eklentiler > Yeni Ekle” sayfasına giriş yapmanız gerekmekte. Daha sonrasında;

 

 

 

Rank Math SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

Rank Math SEO ayarları için takip edebileceğiniz en iyi ve basit yapılandırma yöntemi eklentiyi ilk aktifleştirmeniz ile sizi karşılayan kurulum sihirbazını takip etmek olacaktır. Bu nedenle Rank Math ayarları ile ilgili geniş çaplı rehberimize sihirbaz üzerinden yapacağımız kurulum ile başlayacak ve devamında eksik kalan konulara değineceğiz.

Rank Math Kurulum Sihirbazı

Eklentiyi aktif hale getirmemizle birlikte bizi karşılayan kurulum sihirbazı, sitemizin ihtiyaç duyduğu temel SEO yapılandırmasını tamamlamamız için bize hızlı ve pratik birkaç aşamadan oluşan ayarlama fırsatı sunuyor. Eğer bu aşamayı yanlışlıkla kapattıysanız ya da atladıysanız tekrar kurulum sihirbazını çalıştırmanız ve daha sonrasında anlatımı takip etmeniz gerekmektedir.

 

Kurulum sihirbazını yeniden çalıştırmak ve sıfırdan ayarlamak için WordPress yönetim paneline giriş yaparak sol menüden “Rank Math > Dashboard > Setup Wizard” bölümüne girmeniz yeterli.

Adım 1: “Connect Free Account” yazısı ile bizi karşılayan ilk aşama eklentiyi kullanabilmek için ücretsiz olarak Rank Math hesabı oluşturmamız gerektiğini bize söylüyor. Dileyen ücretsiz olarak hesap oluşturarak hesabının bağlantısını sağlayabilir. Fakat bununla vakit kaybetmek istemeyen kullanıcılar “Skip Now” butonuna tıklayarak sihirbaza devam edebilir.

 

Adım 2: Bu aşamada kurulum sihirbazının nasıl bir yol izleyeceğini belirlememiz için sunulan seçenekler arasından bir seçim yapmamız gerekiyor.

Ayrıca bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise mevcut WordPress sisteminizin barındırıldığı sunucunun eklentinin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan temel gereksinimleri karşılıyor olup/olmaması. IHS Telekom bünyesinde sizler için oluşturduğumuz WordPress Hosting paketlerimize göz atabilirsiniz.

 

Adım 3: Bir önceki aşamada “Advanced” seçimini yaparak “Start Wizard” butonuna basarak Import yani Aktarım aşamasına geçiş yapabilirsiniz. Bu aşamada daha öncesinde kullanmış olduğunuz popüler SEO eklentilerinden ayarlarınızı aktarmanız için bir araç sunulacaktır. (İlgili eklentiler hakkında detaylı bir anlatım yaptığımız; Yoast SEO Ayarları ve Kurulum Rehberi yazımıza ya da All in One SEO Pack Ayarları ve Kurulum Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.)

Bu aşama daha önce bir SEO eklentisi kullanmadığımız ya da kullanmış olduğumuz eklentinin ayarlarını aktarmak istemediğimiz için sol altta yer alan “Skip, Don’t Import Now” butonuna tıklıyoruz.

 

Adım 4: Bu aşamada internet siteniz hakkında ufak detaylardan bahsetmeniz gerekiyor. Bu bilgiler hem Google hem Rank Math tarafından işleneceği için doğru bir şekilde doldurmanız oldukça önemli.

Birinci açılır pencereye tıkladığınızda kurulumunu gerçekleştirdiğiniz ilgili internet sitesinin amacını kısaca belirtmeniz gerekiyor. Bir işletme, kurum ya da organizasyona ait bir sayfa değilse “Personal Blog” ya da portföyünüzü yayınlamayı düşündüğünüz bir site ise “Personal Portfolio” seçeneğini işaretlemelisiniz. Bu işaretlemelerden birini yaparsanız yalnızca bir logo ve varsayılan sosyal medya paylaşım görselini belirtmeniz yeterli.

Fakat bir kurum, işletme ya da organizasyon ile ilgili seçim yaparsanız Logo ve sosyal medya paylaşım görseline ek işletme adınızı da belirtmeniz gerekli. Bu ayarlamaları yaptıktan sonra sağ altta yer alan “Save and Continue” butonuna basarak sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

 

Adım 5: Bu aşamada internet sitenizin Google arama performansını iyileştirmek için kullanabileceğiniz “Google Search Console” servisi ile eklentinin bağlantısını kurmanızı sağlayan bir buton göreceksiniz. “Get Authorization Code” butonuna tıklayarak yönlendirileceğiniz sayfada Google hesabınız ile giriş yapmalı ve senkronizasyon iznini vermelisiniz.

 

Adım 6: Arama motorları tarafından site içeriklerimizin daha rahat ulaşılabilir olması adına bir site haritası oluşturmanız gerekli. Rank Math SEO sayesinde harici bir uygulama ya da eklentiye ihtiyaç olmadan bu aşamada yapacağımız ayarlar sayesinde site haritası oluşturacağız.

 

Adım 7: Bu aşamada bazı SEO ipuçları & ince ayarlarını yapacağız.

 

Noindex Empty Category and Tag Archives: Bu seçeneği aktif hale getirmemiz gerekli. Sitemizde henüz içerik girişi yapmadığımız (boş olan) kategori ve etiketlerin index almasını önlemek için sunulan bir özellik.

Nofollow External Links: Sitenizde yer alan içerik ve sayfalarda bulunan dış bağlantılara otomatik olarak “nofollow” etiketinin eklenmesini sağlar. Normal şartlarda referans göstermek istemediğiniz bağlantılar için bu etiketi kullanmanız faydalı. Fakat tüm bağlantılarda bunu kullanmanız doğal yapıyı bozacağı için bu özelliği kapalı olarak bırakıyoruz.

Open External Links in New Tab/Window: Sitenizde yer alan içerik ve sayfalarda bulunan dış bağlantılara otomatik olarak “target=”_blank”” etiketini dahil eder. Bu etiket bağlantıların yeni sekmede açılmasını sağlayacaktır. Ziyaretçilerin sitenizden ayrılmasını önlemek için bu özelliği aktif ediyoruz.

 

Adım 8: Sihirbazın bize sunduğu basit ayarları tamamladık.

 

Enable auto update of the plugin: Eklenti için otomatik güncelleştirmeleri aktif / pasif yapabileceğimiz alan. Bu ayarı aktif tutmak, olası hataların güncellemeler sayesinde giderilmesini sağlayacaktır.

Proudly Show the SEO Score to Your Visitors: İçerik ve sayfalarınız SEO performansını ziyaretçileriniz ile paylaşmak istiyorsanız bunu açmalısınız. Pasif olarak kalmalı.

 

Adım 9: Bu özelliği aktif hale getirmeniz halinde Rank Math SEO ayarları üzerinde düzenleme yapma yetkisini hangi kullanıcı rollerine vermek istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Eğer bir SEO danışmanınız bulunuyorsa onun üye rolüne yalnızca SEO ayarları ile ilgili yetki vermek için bu özelliği aktif hale getirebilirsiniz.

 

Adım 10: Sitenizde karşılan 404 hata sayfalarıyla ilgili önemli SEO yapılandırmalarını bu aşamada tamamlamamız gerekiyor.

 

404 Monitor: Bu özelliğin aktif hale getirilmesi sitenizde 404 hatası ile karşılaşılan bağlantıların takip edilerek sizinle paylaşılmasını sağlayacaktır. Hangi içeriklerin & bağlantıların hata verdiğini belirlemek ve müdahale etmek için aktif hale getirilmesi gereken bir özellik.

Redirections: Sitenizde hata ile karşılaşılan bağlantılar için bu özellik sayesinde yönlendirme yapabilirsiniz. Bu yönlendirmeleri varsayılan 404 hata sayfasına yönlendirebileceğiniz gibi ana sayfanız ya da belirteceğiniz özel bir sayfaya 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz. Bu sayede arama motorları ilgili hatalı sayfanın index kaydını kaldıracaktır.

 

Adım 11: Google’ın içeriklerinizi daha iyi anlayabilmesi ve arama sonuçlarını buna bağlı olarak optimize etmesi için sitenizi Schema.org yapısına uygun hale getirmelisiniz. Rank Math SEO ayarları sayesinde bu optimizasyon işlemini birkaç dakikada tamamlayabilirsiniz. Bu aşamada Schema Type özelliğini aktif hale getirmeli ve gerekli ayarları resimde gösterildiği şekilde yapmanız yeterli olacaktır.

 

Rank Math SEO Genel Ayarlar

Kurulum sihirbazı uygulanması gereken temel ayarların neredeyse tamamını otomatik olarak tamamlıyor olsa da optimizasyonu en iyi duruma getirmek için manuel olarak müdahale etmemiz gereken bazı düzenlemeler bulunuyor. Dolayısıyla kurulum sihirbazının tamamlanması ardından Rank Math SEO ayarları yapılandırmasına kısa bir süre daha devam etmeniz gerekiyor.

Bu düzenlemeler için öncelikle; WordPress yönetici paneline admin hesabımız ile giriş yaptığımızda sol tarafta yer alan menüden “Rank Math > General Settings” sayfasına giriş yapmanız gerekiyor. Daha sonrasında aşağıda yer alan işlemleri sırasıyla uygulayarak sitenizin SEO yapılandırmasını tamamlayabilirsiniz.

 

Strip Category Base – Kategori Ön Ekini Devre Dışı Bırakma

General Settings (Genel Ayarlar) altında bulunan “Links” bölümüne tıklamalısınız. Bu bölümde isteğe bağlı olarak aktif hale getirebileceğiniz bir özellik bulunuyor. “Strip Category Base” özelliğini aktif hale getirmeniz halinde kategori sayfalarının bağlantı ön eki olan “category” yazısını devre dışı bırakabilirsiniz.

 

Webmaster Tools – Web Yöneticisi Araçları

General Settings (Genel Ayarlar) altında bulunan “Webmaster Tools” bölümüne tıklamalısınız. Bu alanda Google, Bing, Yandex, Alexa, Baidu, Pinterest ve Norton Safe Web için site sahipliğini onaylamanız gerekmektedir. Bu zorunlu olarak yapılması gereken bir işlem olmasa da arama performansını takip etmek için yapılmasını önerdiğimiz bir düzenlemedir.

 

Rank Math SEO Titles & Meta

Rank Math SEO ayarları yapılandırmasının önemli bir adımı olan bu bölümde sitemizin arama motorları ve sosyal medya üzerinde görünümünde bazı optimizasyonlar gerçekleştireceğiz.

Social Meta – Temel Sosyal Medya Ayarı

Facebook Page URL: Siteniz için oluşturduğunuz Facebook sayfasının adresini buraya girin.

Facebook Authorship: İçeriklerin yazarı & sahipliğinin belirtilmesi için Facebook profil adresinizi buraya girin.

Facebook Admin: Profiliniz için oluşturulan benzersiz ID numarasını buraya girmelisiniz. Bunu nasıl öğreneceğinizi bilmiyorsanız BURAYA tıklayarak çıkan sayfalardan birisini kullanarak ID numaranızı öğrenebilirsiniz.

Facebook APP: Bir Facebook uygulamanız bulunuyorsa buna özgü oluşturulan ID numarasını buraya girmelisiniz. Uygulamanız yoksa bu alanı doldurmanıza gerek yok. Profiliniz için oluşturulan benzersiz ID’yi doldurmanız yeterli olacaktır.

Facebook Secret: Facebook uygulamanıza özgü oluşturulan Secret ID numarasını buraya girmelisiniz. Uygulamanız bulunmuyorsa bu alanı boş bırakabilirsiniz.

Twitter Username: Twitter profilinizin kullanıcı adını belirtin. Alternatif olarak siteniz için oluşturduğunuz profilin kullanıcı adını da yazabilirsiniz.

 

Homepage – Ana Sayfa Ayarları

Home Page Title: Ana Sayfa başlık yapısını bu alandan düzenleyebilirsiniz. Özel bir durum olmadığı sürece varsayılan ayarları kullanmanız en ideal yapılandırmadır.

Homepage Meta Description: Ana Sayfanız için Meta (SEO) açıklamasını bu alana girmeniz gerekmekte. 160 karakteri geçmemeye özen gösterin.

Homepage Title for Facebook: Ana sayfanızın Facebook üzerinde paylaşılması halinde görüntülenecek başlığı bu alana girmelisiniz.

Homepage Description for Facebook: Ana sayfanızın Facebook üzerinde paylaşılması halinde görüntülenecek açıklamayı bu alana girmelisiniz.

Homepage Thumbnail for Facebook: Ana sayfanızın Facebook üzerinde paylaşılması halinde görüntülenmesini istediğiniz kapak görselini (Önerilen ölçü 1200×630 pikseldir.) bu alandan seçebilirsiniz.

 

Birçok eklentinin ücretli (PRO) sürümlerde sunduğu gelişmiş SEO yapılandırma ayarlarını basit birkaç işlemle uygulamanıza imkân veren Rank Math SEO ayarları hakkında bilmeniz ve uygulamanız gereken temel ayarları paylaştık. Siz de pratik ve hızlı bir SEO deneyimi için oluşturduğumuz rehberimizdeki ayarları hemen uygulayabilirsiniz.

Exit mobile version