IHS Blog

SSD Hosting Hizmetine Geçmek İçin 4 Geçerli Neden

SSD

SSD Hosting eski tip hostinge göre daha hızlı, daha güvenilir ve daha çevre dostudur.

Bir şirket sahibi olup da hosting şirketinin hangi tür hard diski kullandığını hiç düşünmemiş olan şirket sahibi sayısı hiç de azımsanmayacak seviyededir. Çoğunluk bu konuda ne de olsa hosting hostingdir diye düşünüyor olabilir.

Ancak hard disk seçiminiz önemlidir. Yanlış hosting tipini seçmek ticari hayatınızda yapacağınız en büyük hatalardan biri olabilir.

Hosting seçimi söz konusu olduğunda birçok kişi öncelikle maliyeti düşünür ve olabilecek en düşük fiyata yönelir. Bunun en kestirme yolu da en ucuz donanımı seçmektir. Bu da yavaş hard diskleri beraberinde getirir.

Bu da ne yazık ki ticari kuruluşların zararınadır çünkü böyle bir durumda sunucunun en önemli kaynaklarının önüne set çekiliyor demektir. Genellikle ilk feda edilen şey hız olur ve bunun sonucu da müşterilerin hoşnutsuzluğuna ve sık sık aksaklıklara neden olan yavaş bir web sitesidir.

Fakat bunun bir alternatifi var. Solis State Drive ya da kısaca SSD Hosting. Eski tip veri saklama medyası ve SSD arasındaki farklara ve neden SSD hostinge geçmek gerektiği konusuna gelecek olursak…

SSD mi Eski Tip Hard Diskler mi?

Teknoloji jargonunda eski tip hard disklere “dönen” diskler adı verilir. Bu diskler ufak tefek değişiklikler ve gelişmeler dışında 1960’lı yıllarda ortaya çıkan ilk hard disklerin hemen hemen aynısıdır. Dönen bir mayetik veri tablası ve veriyi okuyup diske yazan bir veri koluna sahiptirler. Zaman içerisinde bu disklerin hızı ve kapasitesi artmış, 3.5 inçlik bir hard disk 8TB veri saklayabilir hale gelmiştir.

Kendi sisteminizi işletiyorsanız ve ticari amaçlarınız nedeniyle veri yoğunluğuna ihtiyacınız varsa bu tip veri saklama sizin için en uygunudur. Çok büyük hacimlerde veri saklamayı mümkün kılar.

Fakat sorun şu ki, hosting söz konusu olduğunda hostlar bu diskleri kullanarak daha fazla veri ve dolayısıyla daha fazla müşteri ve sunucu başına daha fazla kazanç elde etmek ister. Bu durum host için iyi olabilir ama web siteleri diğer sitelerle birlikte tek bir donanımın içine sıkış tepiş doldurulmuş olur.

Son dönemde dönen disklerin üç temel çeşidi bulunmaktadır:

– 7.2K SATA (SATA=Serial Advanced Technology Attachment)

– 10K SAS (SAS=Serial Attached SCSI)

– 15K SAS

Buradaki ‘K’ harfi disklerin dakikadaki dönme sayısını ifade eder ve bin dönüşe karşılık gelir. Örneğin 15K dakikada 15.000 dönüş anlamına gelir.

Genellikle disk ne kadar çok dönerse performansı o kadar artar ama kapasitesi de o kadar azalır. Dolayısıyla 7.2K diskler daha yavaştır ama daha fazla kapasiteye sahiptir. Çok sağlamdırlar ve daha az yoğunluktaki uygulamalar veya veri yedekleme için kullanılırlar. 10K ve 15K diskler genellikle daha pahalıdır ve hız ve güvenilirliğin eşit derece önemli olduğu daha kritik işler için kullanılırlar.

Hard diskler performans anlamında diskten veri okuma ve diske veri yazma hızlarına göre sınıflandırılırlar. Bu da Inputs Outputs per Second ya da IOPS olarak adlandırılır. Bu disklerden kabaca şu performans beklenir:

– 7.2K SATA: +/- 80 IOPS

– 10K SAS: +/- 120 IOPS

15K IOPS: +/- 180 IOPS

Bunların yaklaşık değerler olduğu unutulmamalıdır. Bazı değerler daha düşük veya yüksek olabilir ama bize genel performans hakkında fikir verirler. SSD konusuna gelecek olursak. Aradaki en büyük fark eski tip hard disklerin dönen parçalara sahip mekanik cihazlarken SSD’nin %100 elektronik olması ve hareket eden hiçbir parçasının olmamasıdır.

Dolayısıyla SSD diskler hızlıdır. Bunu göstermek için IOPS’leri karşılaştırmak yeterlidir. Yukarıda en büyük performansa sahip diskin +/- 180 IOPS’li 15K SAS disk olduğunu görmüştük. Tipik bir ver merkezi SSD diski ise 75.000 IOPS’e sahiptir. Yani yüzlerce kat daha hızlıdır. Hız ise aşağıda bahsedeceğimiz abzı hususlar nedeniyle bir hayli önemlidir.

SSD Hosting tercihini yapmak için dört geçerli neden bulunmakta:

1) Sıralamalarda Daha Üstte Yer Almak

Google bir süredir sıralama algortimasında web sitelerinin yükleme sürelerinin belirleyici bir unsur olduğunu açıkça ifade ediyor. Bunun nedeni ise daha hızlı web sitelerinin genellikle daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunması. Google daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunan web sitelerini ödüllendirmek istediğinden, web sitenizi hızlandırmak da mantıklı bir tercih olacaktır.

Eğer trafiği yoğun, her hafta on binlerce, hatta yüz binlerce ziyaretçi alan karmaşık bir e-ticaret siteniz varsa web sitenizi hızlandırmanın da birçok yolu bulunmaktadır.

Fakat küçük bir şirket sahibiyseniz ve sitenizi kolay ve masrafsız bir şekilde hızlandırmak istiyorsanız SSD hosting tercih etmelisiniz. SSD’ye geçmek sizi sizden yavaş rakiplernizin bir adım önüne çıkartacaktır. Web hoting paketlerini incelemek için tıklayınız.

2) Daha Fazla Müşteri Kazanımı

Eğer online satış yapıyorsanız sürekli takip etmeniz gereken en önemli göstergelerden biri alışveriş sepeti iptalidir. Bu durum karmaşık veya uzun sipariş sayfaları ve işlemleri, güvensiz sipariş sayfaları ve alışverişi yapacak kişiye anlık dstek olmaması gibi nedenlerle yaşanabilir.

Diğer bir önemli faktör ise sayfa yükleme hızıdır. Yavaş web sitelerinin %87’lik bir alışveriş sepeti iptaline neden olduğu bilinmektedir. Web sitenizin yüklenme hızını birçok ücretsiz araç vasıtasıyla kontrol edebilirsiniz. Google’ın PageSpeed Insights aracı veya Pingdom bu işlem için iyi seçeneklerdir.

Hız ihtiyacını ortaya çıkaran diğer bir unsur ise mobil cihazlardır. Mobil cihaz kullanımı giderek artan bir hızla yaygınlaşmakta. Artık masaüstü bilgisayarların kullanıldığı dönem çok gerilerde kaldı. Birçok potansiyel müşteri artık akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar kullanıyor. Hangi cihazı kullanırlarsa kullansınlar, hepsi de hızlı erişim beklentisi içinde ve bu da onlara hızlı bir web sitesi sunmanız gerektiği, aksi takdirde sizden hızlı bir rakibinizi tercih edecekleri anlamına geliyor.

Bu sadece e-ticaret mağazaları için geçerli değil. Web sitenizin istatistiklerini kontrol ederken cihaz analizlerine bakarsanız masaüstü bilgisayar kullanımının düşüşte, mobil cihaz kullanımının ise yükselişte olduğunu görürsünüz. Bu durumda da sitenizi hızlandırmanın en hızlı, en ucuz ve en basit yöntemi geleneksel hostingden SSD hosting seçeneğine geçmektir.

3) Daha Fazla Çalışma Süresi

Eski tip hard diskler mekanik cihazlardır. Hareketli aksam demek sürtünme, titreşim ve ısı demektir. Bu disklerde değerli verileri saklıyorsanız da bu kombinasyon hiç iyi değildir. Tabii son yıllarda bu hard diskler kimsenin tahmin etmediği seviyelerde gelişmiş ve aksaklık oranı çok düşük seviyelere inmiştir. Eski tip hard disklerde aksaklıklar %2 ila 3 arası değişirken SSD aksaklıkları %0.3 oranındadır.

Tabii hard disk arızası yüzünden oluşan çalışmama sürelerini en aza indirmenin SSD’ye geçmekten başka yolları da vardır. RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) kullanmak gibi yöntemler bulunmaktadır ama bunlar bir hayli teknik konulardır. Aynı zamanda RAID kullanmak pahalı tercihlerdir. Bu tercih durumunda tam güvenlik sağlamak içim dört hard diske ihtiyaç vardır. Fakat düşük maliyetli hosting ile kaliteli altyapı bir arada olmayacak şeylerdir, bu yüzden bu konuda mutlaka hosting şirketinizle irtibata geçmeniz gerekir. Bunula birlikte istatistikler SSD’nin eski tip hard disklere göre çok daha yüksek bir güvenilirlik ve çalışma süresi sunduğunu göstermektedir. Web Hosting paketlerini incelemek için tıklayınız.

4) Çevre Dostu Olmak

Son olarak, SSD diskler son derece çevre dostudur. Enerji tüketimi bakımından, 1.19 Watt kullanan SSD diskler tipik bir iş yükünde 6.43 Watt kullanan SATA’lara kıyasla en az beş kat daha verimlidir. Yani ortalama bir SSD eksi tip hard disklerin kullandığının beşte biri kadar elektrik tüketmektedir.

Tek bir disk için bu çok ciddi bir tasarruf olarak görünmeyebilir ama on binlerce diskin olduğu bir veri merkezinde bu çok ciddi bir fark yaratır.

Hosting şirketleri elbette hemen tüm SATA veya SAS disklerini kaldırıp atmayacaktır. Eski disklerin yerine yenilerinin alınması için gereken yatırımın fazlalığı aşamalı bir geçiş programını mecbur kılmaktadır.

Ayrıca SSD kapasitesi yavaş yavaş en düşük model SATA disklerin kapasitesine yaklaşmakta ama yine de ortalama bir SSD 160-480GB kapasitesindeyken SATA’lar 8TB’lik bir kapasiteye sahip. Bu da SSD’lerin SATA’larla aynı seviyede bir veri yoğunluğunu sunmadığı ve dolayısıyla veri merkezinde daha büyük bir fiziksel ayak izi bırakacağı anlamına gelmekte.

Yine de gidişatın yönü az çok belli. SSD’ler düşük enerji tüketimi sayesinde ciddi bir tasarruf sağlıyor.

Sonuç

Web hosting seçerken bilinçli bir karar vermeniz gerekmekte. Ucuz hosting yanlış bir ekonomi olabilir.

En hızlı hard diskler SSD’lerdir. Eski tip hard disklerden yüzlerce kat hızlıdırlar. Birçok avantajları vardır. Daha hızlı web siteleri yavaş sitelere göre arama motorlarında daha üst sıralarda yer alırlar. Web sitelerinin yüklenme hızı Google için önemli bir özelliktir.

Hızlı web siteleri daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunarlar. Bu da e-ticaret siteleri için daha fazla müşteri kazanımı anlamına gelir.IHS tüm hosting altyapısını SSD diskler üzerine oluşturmuştur.Yüksek performanslı SSD hosting paketlerimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Exit mobile version