IHS Blog

SSD Hosting ile HDD Hosting Arasındaki Farklar

ssd-hosting-ile-hdd-hosting-arasındaki-farklar

Kendinize bir hosting hizmeti seçerken, birçok faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir ve genellikle karşınızda iki seçenek vardır: SSD hosting ve HDD Hosting. Bu ikisi arasında hangisini seçeceğiniz web sitenizin yayın hayatı boyunca performans konusunda pozitif veya negatif etkilere sebep olacaktır.

Geçmişte, sabit disk sürücüleri (HDD) en yaygın depolama türü olmuştur. Bu sürücüler yıllar boyunca çok miktarda veriyi çok ucuza depolayabiliyordu. Son yıllarda, SSD (Solid State Drivers – katı hal sürücüleri), özellikle hosting talepleri için artan bir popülerlik kazanmıştır. Bir hosting hizmeti seçerken, SSD ve HDD depolama birimi arasındaki farkı bilmek, işinize yönelik ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak bilinçli bir karar vermenize yardımcı olur.

SSD Hosting ve HDD Hosting Hangisi Daha Hızlı?

SSD hosting hizmeti, standart HDD kullanan bir hosting çözümü ile karşılaştırıldığında, hız genellikle ayırt edici bir faktör olarak karşımıza çıkar. Hız derken, sunucunuzun verileri hem depolayıp erişebildiği (okuma-yazma), hem de ziyaretçilere sunabildiği hızı kast ediyoruz.

HDD’ler, verilerinizi depolayan manyetik kaplamalı metal bir diskten oluşur. Bir okuma kolu diskin üzerine gelip havada bekler ve verileri ihtiyaca göre depolar veya çıkarır. Diskin kendisi ne kadar hızlı dönerse, verileri o kadar hızlı depolayabilir veya o kadar hızlı bir şekilde veriye erişebilir. Ne yazık ki, disk arızalanana kadar sadece bir süre çok hızlı dönebilir ve bu durum da sürücünün hızını sınırlayabilir.

Öte yandan SSD hostinglerin depolama birimlerinde hareketli bir parça yoktur. Aynı temel depolama türünü sağlarlar ancak çok daha yüksek verimlilikte veri okuyabilir ve yazabilirler. Hareketli mekanik parçalara sahip HDD’li hostinglerin aksine, SSD hostingler; bilgileri depolama birimlerindeki flash belleğe benzer şekilde mikroçiplerde saklamaktadırlar.

Sonuç olarak, SSD’li sunucularda kullandığınız hosting hizmetinde depolama birimleri dönmek için dış bir güce ihtiyaç duymazlar ve hızlarını engelleyen mekanik sınırlamalar bulunmaz. Böylece verileri dönerek çalışan muadillerine kıyasla çok daha hızlı saklayabilirler ve onlara erişebilirler. SSD’ler verileri, HDD’lere göre önemli ölçüde daha hızlı sunduğundan, SSD hosting hizmeti size çok daha hızlı yüklenecek bir web sitesi sunacaktır. Bu hız da, arama motorlarındaki sıralamanız, sunduğunuz kullanıcı deneyimi, dönüşüm oranları gibi faktörleri etkileyebilir ve genellikle web sitenizin daha başarılı olmasına yardımcı olur.

Veri Güvenliği ve Güvenilirliği

Her işletme için veri güvenliği, verilerinin güvenli ve erişilebilir olmasını sağlamak önemlidir. HDD’ler hareketli parçalara sahip olduğundan, arıza riski her zaman bir ihtimal olarak var olacaktır. Sürücü arızası da veri bozulmasına ve kaybına neden olabilir. Çoğu hosting sağlayıcısı, yedekleme sistemlerini kullanarak bu riskleri azaltır, ancak özellikle dinamik siteler ve yoğun trafiği olan siteler için veri kaybı riski hala mevcuttur.

Bununla birlikte, SSD’ler hareketli mekanik parçalar kullanmazlar, bu da arıza ihtimalini minimuma indirir. SSD’ler uzun yıllar boyunca kullanım sonrası elbette yıpranabilir ve performansları düşebilir, ancak her koşulda HDD’lere kıyasla çok daha uzun bir yaşam ömürleri vardır.

SSD Hosting ve HDD Hosting Arasındaki Fiyat Farkı

HDD’lere kıyasla daha yeni bir teknoloji olan SSD’ler kısmen daha pahalıydı. Ancak, SSD’lerin kullanım oranları arttıkça ve sektör geliştikçe SSD’lere olan talep sayesinde maliyet farkı da eşitlenmeye başlamıştır. IHS Telekom yenilikçi hosting servisi anlayışıyla SSD hosting çözümleri sunmak için gereken geçişi halihazırda yapmış bulunmaktadır.

Tüm hosting paketlerimizde SSD’yi bir seçenek olarak değil, varsayılan özellik olarak sunmaktayız.

Dedicated sunucularımızın hepsinde dilerseniz depolama birimi olarak SSD tercih edebilirsiniz. Bu depolama türü, size HDD’lere göre daha yüksek güvenilirlik, performans ve iyileştirilmiş çalışma süresi sağlayacaktır. Böylece tüm SSD’li dedicated sunucu ve hosting hizmetlerimiz sayesinde web siteniz, blogunuz veya uygulamanız daha hızlı ve daha verimli bir şekilde yayın hayatına devam edebilecektir.

Exit mobile version