IHS Blog

Tüm Web Tasarımcılarının Sahip Olması Gereken Temel Tasarım Becerileri

webtasarim

Bir web tasarımcı olmayı mı düşünüyorsunuz? Ya da belki zaten onlardan birisinizdir. Hiç fark etmez. Görevinizi yerine getirmek için nasıl bir yaklaşım gösterirsiniz? Öğrenme aşamasındayken karışıklıklar yaşamayacak mısınız? Yoksa daha planlı ve hesaplı bir şekilde mi yaklaşım göstereceksiniz?

Bizler yukarıdaki her şeyin bir karışımının en iyi seçenek olduğunu düşünüyoruz. Sonuçta bazı şeyleri sadece yaparak öğrenebilirsiniz. Ve bunu yapmadan önce de sağlam bir bilgi temeline sahip olmanız gerekiyor.

Web tasarımcılarının ne tür becerilere sahip olması gerektiğine gelecek olursak; web tasarımcıları gerçekten başarılı olmak istiyorlarsa, ihtiyaç duydukları tüm araçları kendi araç kutularında bulundurmak durumundalar.

Not: Muhtemelen bunlardan bazılarına hakim değilsiniz ama repertuarınızda daha fazla beceri mevcut. Bu durum daha iyi bir durumdur.

HTML & CSS

Üzerinde çok da düşünmeye gerek yok, gayet basit değil mi? İyi bir web tasarımcısı olabilmeniz için HTML bilmeniz gerekiyor. Bu durumdan emin olmak istiyorsanız, HTML kullanmadan bir WordPress teması kurabilirsiniz. Bir müşterinizin özel ihtiyaçları doğrultusunda herhangi bir düzenlemeyi yapmak istiyorsanız, en azından bir etiket kapatmak için bile bu beceriyi biliyor olmanız gerekiyor.

HTML ile CSS her zaman birlikte anılır. Sitenizin müşterilerinin istedikleri şekilde göründüğünden emin olmak için, CSS’in üzerinde de durmanız gerekiyor. CSS bir gösterişten çok daha fazlasıdır. CSS, sitenizin kullanıcı deneyimi üzerinde önemli bir rol oynar ve bunun yanında UX de, son kullanıcı için sitenizin ne kadar işlevsel olacağını belirleyebilir.

En iyi web tasarımcılarının çoğu kendisini dışarıda yetiştirmiştir. Mevcut durumda çok sayıda ücretsiz kaynak olduğunu da bilirler. İşte sizler için bizim birkaç favorimiz:

JavaScript

WordPress’in kurucu ortaklarından Matt Mullenweg, tüm geliştiricilerine derinlemesine bir şekilde JavaScript öğrenmelerini söylemiştir. Eğer bu işin üstadlarından biri JavaScript öğrenmeniz gerektiğini söylüyorsa, hemen şimdi öğrenmeye başlamanız gerektiğini düşünüyoruz. Sizce de öyle değil mi? Çünkü bu durum, CMS’in kendi ana fonksiyonlarında büyük olasılıkla JavaScript’i kullanacağı anlamına geliyor.

Burada, bu noktaya gelebilmenizi sağlamak için hazırlanmış birkaç kaynak var:

El İle Tasarım Taslağı Oluşturmak

Eğer bir web tasarımcısı olduğunuzu kabul edersek, eski usül kağıt-kalem becerilerine sahip olmanız oldukça faydalı bir durum haline gelebilir. Diyelim ki bir müşteriniz için nasıl bir site yapabileceğinizi kendisine betimlemeye çalışıyorsunuz, en etkili yol yüzyüze konuşmak olacaktır. Bir wireframe(tel çerçeve) tasarımı oluşturmak, bilgisayarda tam bir model oluşturmaktan çok daha kolay ve hızlıdır bir yoldur. Bu beceriyi kazanmak için harika bir sanatçı olmanıza gerek yok, ancak sketchpad(ön hazırlık yapmak için kullanılan defter) konusunda bazı temel yeterliliklere sahip olmalısınız. İlk olarak bazı temel tasarımları çizebilirsiniz ve kolayca web sitelerinin bünyelerine dahil edebilirsiniz. Bu, bir wireframe çiziminden daha fazlasıdır. Birçok web sitesi, kayan görüntülerinde, afişlerinde ve gezinti sistemlerinde el ile çizilmiş ögeleri kullanıyor. Bu yüzden sitenizin belli bölümlerini kurmanızda bu beceriler size yardımcı olabilir.

Arayüz Tasarımını Öğrenin

Kağıt ve kalem gerçekten de faydalıdır, fakat aynı zamanda bilgisayarınızda bir modeli nasıl oluşturacağınızı da bilmelisiniz. Bu konuyla ilgili herhangi bir grafik tasarım programını kullanabilirsiniz, fakat özellikle arayüz tasarımı üzerine yoğunlaşmış bir kaç tane programdan biri olan Sketch iyi bir örnektir. Yakında piyasaya sürülecek olan Project Comet de başka bir iyi örnektir. Fakat ayrıca dilerseniz Adobe Illistrator de kullanabilirsiniz. Gerçekten herhangi bir vektör tabanlı program, işinizi görmeniz konusunda yeterli olacaktır.

Bir Framework’ü Öğrenin ve Kullanın

Eğer bu konular ile ilgilenen biriyseniz, WordPress kullanmanız güvenli bir yol olacaktır. WordPress kullanabilecek seviyede olmanız, bu becerilere büyük ölçüde hakim olduğunuz anlamına geliyor. Yine de, bir framework kullanmanın, size ne kadar yardımcı olabileceğine dikkat etmek son derece önemlidir. Bunu projenin temel yapısına dahil ettiğinizde, büyük bir zaman tasarrufu elde edersiniz. Üzerinde çalıştığınız her site için asla baştan başlamak zorunda kalmazsınız.

Böylelikle WordPress çekirdeğinin ötesine kadar kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Orada sitenizi daha hızlı bir hale getirmenizi sağlayacak birçok tema frameworkü de mevcut. Bu frameworkler üzerinde çalışarak çeşitli bilgiler edinebilirsiniz.

Çok Sayıda Cihazda Nasıl Kullanılacağını Test Edin

Bir site oluşturduğunuz zaman, birden fazla cihaz üzerinde test etmeniz önemlidir. Böylelikle her şey planladığınız gibi görünecektir ve siteniz faaliyete geçmeden önce tasarımınız üzerinde ufak rötuşlar yapma fırsatınız olacaktır. Bu da birçok farklı türden cihaza erişebilmeniz ve onlara hakim olmanız anlamına geliyor.

PC, Mac, iPhone, iPad, Android, Chrome, Firefox, Safari ve bunların yanında ismini şu an sayamadığımız her cihaz ve tarayıcıdan bahsediyoruz. Bu tarayıcıların yanında eski tarayıcılar üzerinde de test etmeniz gerekiyor. Birçok farklı cihaz tarafından tanınıyor olmak, potansiyel bir müşterinizin telefonuna ulaşmak istediğinizde hata yapmamanızı sağlayacaktır. Tüm platformlarda başarılı bir şekilde çalışan bir proje, diğerlerinin güvenini kazanmak konusunda uzun bir yol katetmenizi sağlayabilir.

Basılı Tasarım (Print Design) Temelleri

Hayır bu başlığı yanlış okumadınız. Gerçekten de “Basılı Tasarım” dedik. Sonuna kadar okumaya devam edin: basılı tasarım unsurları web tasarımcıları için son derece kullanışlı olabilir. En son web tasarım trendleri, çıkıntılı fontlardan el yazısına, el yazısından resimlere kadar gittikçe daha fazla baskı unsurları içeriyor.  Bu unsurlar baskı tasarımcıları ile sınırlı değildir ve bu eğilimler ortaya çıkmaya ve şekil almaya devam ettikçe, kendinizi bu unsurlar ile anlatmanıza daha fazla yardımcı olabilirler.

Şunu da unutmamak gerek ki, web tasarımınızın unsurları bu işlem sonunda basılı bir hal alacak. Örneğin, bir site logosu ya da başlık, kolayca sabit bir başlık ya da kartvizit haline gelebilir. Bir baskının tasarımının nasıl yapıldığını anlamak, son derece yararlı olabilir ve bu sayede hazır konuya hakim olmuşken bazı ekstra işler de yapabilirsiniz.

Baskı tasarım unsurları konusunda en azından şunları öğrenmiş olmanız gerekiyor:

Kağıt ve basılabilir medyanın farklı türdeki kollarından yararlanmak çok iyi bir fikir olabilir.

Temel Fotoğraf Düzenleme

Eğer bir web tasarımcısıysanız, fotoğrafların nasıl düzenlendiğini biliyor olmanız zaten muhtemeldir. Fakat bu sizin uzmanlık alanınız değilse ve bu konuda bildiklerinizi unutmaya başladıysanız, şimdi hafızanızı tazeleme zamanı. Fotoğrafların nasıl düzenlendiğine hakim olmanız, tasarımlarınızı tamamlayabilmek için yapabileceğiniz şeyler konusunda esneklik sağlar. Temel olarak, bunları gerçekleştirmek için gereken fotoğraf düzenleme becerileri eksikliğinden dolayı, bazı şeylerden kaçınarak başarılı olamazsınız ve kendinizi bulamazsınız.

Yani Photoshop, Pixelmator, GIMP ya da kullandığınız herhangi bir yazılımı açın ki, yeniden boyutlandırma, kırpma, renk düzenleme ve filtre uygulama gibi konulara rahat bir şekilde hakim olasınız.

Temel Metin Yazarlığı

Söz cambazı olmanıza gerek olmasa da daha uyumlu cümlelerin nasıl bir araya getirileceğini bilmek, tasarımınızın alması gereken şekli daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Web tasarımlarında içerik bölümüne genelde en son geçiliyor olması, hiç anlam veremesek de son derece yaygın bir durumdur. Hiç anlam veremiyoruz, çünkü tasarımların içerikleri bünyesinde barındırması gerekiyor.

Eğer içeriklerinizin nasıl göründüğüne ve nasıl yapılandırıldığına önem veriyorsanız, tasarımlarınızı daha iyi şekillendirebilirsiniz. Ayrıca, başlıklar konusu da son derece önemlidir. Yaklaşık olarak ne kadar başlık olduğunu ve ne tür bir yapıya sahip olduklarını anlamak, size büyük bir tasarım avantajı sağlayabilir.

Metin yazarlığının nasıl işlediğini ve nasıl sürdüğünü anlamak için, bunlar üzerinde biraz zaman harcarsanız daha iyi bir tasarımcı olursunuz. Bu konuda hiç şüphe yok.

Temel Sosyal Medya Pazarlama

Bir tasarımcı olarak, işinizi çevrimiçi platformlarda yapıyorsunuz, bu yüzden düzenli sosyal medya bağlılığı yaratmak ve sosyal medyaya hakim olmak son derece önemlidir. Eğer sürekli klişe bir tweet göndererek zararlı çıkıyorsanız, sosyal medya pazarlamanın ayrıntıları üzerinde biraz zaman harcamanızda fayda var.

Sanılanın aksine, her sosyal medya platformu üzerinde aktif olmanıza gerek yoktur.(Adınızın ya da markanızın adının altında her platform için bir profil sahibi olmanız gerektiğini düşünüyor olmanıza rağmen, böyle bir şeye gerek yoktur). 2-3 tane platform seçin ve orada varlığınızı sürdürün. Hangilerinin kitlenize ulaşmak konusunda en iyi seçenek olduğuna gelecek olursak da, çoğu tasarımcı Facebook, Twitter ve LinkedIn’i tercih ediyor.

Öğrenme İsteği

Web tasarımcılığı statik bir meslek değildir. Önde kalmak, ilgili kalmak ve müşterileri elde etmeye devam etmek için en güncel trendleri takip etmek zorundasınız. Tasarım hakkındaki makaleleri okumak, dergilere abone olmak ve kitapları okumak zorundasınız. Ders almalı, öğretici kişileri takip etmeli ve yeni beceriler öğrenmelisiniz. Her zaman, istisnasız yapmalısınız bunları.

Öğrenme arzusu, en başarılı tasarımcılardan bazılarının kendi kişisel özelliklerinden biridir. Eğer bir öğrenme arzusuna sahip değilseniz, bu özelliği yavaş yavaş elde etmeniz de mümkün. Online bir eğitime kayıt olmayı deneyebilirsiniz. Bu işi becerebildiğiniz zaman, yeni zorluklara karşı, bunları aşmak için zamanla kendinizde daha fazla öğrenme arzusu bulacaksınız. Asla vazgeçmeyin. Yaptığınız şeyden kesinlikle memnun kalacaksınız.

Ağzı İyi Laf Yapmak

Makalemizde son olarak ele alacağımız şey, hemen hemen her meslekte ihtiyaç duyulan bir beceridir: Ağzınızın iyi laf yapması. (konuşma yeteneği) İyi konuşmayı becerebiliyorsanız, gerçekten daha çok iş alabilirsiniz. Bu yeteneğin aslında bir sürü insan için doğal görünen bir yetenek olmadığının farkındayız. Bu yeteneğin üzerine gidilmeli ve zamanla geliştirilmelidir. Eğer zamanınızı ve enerjinizi bu konu üzerinde harcarsanız eminiz ki karşılığını alacaksınız.

Eğer tasarım ile ilişkili kongre ve seminerlere katılırsanız, muhtemelen bu yeteneğiniz gelişir. Yani meslektaşlarınızla ve diğer meslekten kişilerle konuşmak durumundasınız. Böylelikle size söyleyecekleri şeyler ile pratik yapma şansı bulacaksınız ve bu da size rekabet piyasasında bir destek sağlayacaktır. Genel konuşabilme becerileri ve topluluk önünde konuşabilme becerileri araç kutunuzda bulundurabileceğiniz harika araçlardır. Daha spesifik olmak konusunda bir isteğiniz varsa, hemen aşağıdaki iki özel konuşma türünü incelemenizde fayda var:

Ana Tasarım Becerilerinizi Geliştirin

Bu başlıklar, tasarımcıları birer ticaret ustalarına dönüştürmeye çalışıyormuşuz gibi bir izlenim uyandırabilir. “Usta” kelimesi kulağa biraz küstahça gelebilir fakat “Aşina olmak” kesinlikle uygun bir ifade. Web tasarımcıları, özellikle freelance çalışanlar, genellikle kendi kendilerinin baskı, pazarlama ve metin yazarlığı departmanları olmak zorundalar. Ayrıca insan kaynakları ve bilişim sorumlusu olmak da zorundalar. Eğer bunları yapmazlarsa, bir işi bitiremezler. Yani becerilerinizi geliştirmek için biraz zaman ayırmanız, bir bütün olarak işinizi geliştirmeye yönelik uzun bir yol katetmenizi sağlayabilir.

Web tasarımcılarının hangi becerilere sahip olması gerektiğini düşünüyorsunuz? Bu listedeki becerilerden herhangi bir tanesinin size yardımı dokundu mu? Lütfen aşağıdaki yorum bölümünde fikirlerinizi bizimle paylaşın.

Exit mobile version