IHS Blog

Tüm Yönleriyle WordPress ve Drupal Karşılaştırması

drupal-vs-wordpress-kiyas

WordPress şu anda en popüler Yönetimli(Managed) Hosting platformu ve birçok özelliğiyle popülerliğini sonuna kadar hak ediyor. Fakat bu durum, WordPress’in bir web sitesi oluşturmak için kullanılabilecek tek yol olduğu anlamına gelmiyor.

WordPress’in dışında kullanabileceğiniz en popüler 2 diğer platform ise Drupal ve Joomla. Bu haberimizin devamında Drupal ve WordPress arasındaki farklardan bahsedeceğiz ve 2 platformu tüm özelliklerini göz önünde bulundurarak kıyaslayacağız.

WordPress vs. Drupal – Rakamlar Ne Diyor?

Ayrıntılara girmeden önce, kıyaslamamıza bu 2 platform hakkında hızlı bilgiler vererek başlayalım. Teknik olarak bu platformların her ikisi de birer içerik yönetim sistemidir. Bu da bu platformların web sitenizde bulunan tüm içeriği oluşturmak ve yönetmek konusunda çözümler sundukları anlamına geliyor.

WordPress, şu anda dünyanın en popüler ve en kullanışlı içerik yönetim sistemi. İlk olarak 2003 yılında bir blog platformu olarak başlatılan WordPress, şu anda dijital dünyadaki tüm web sitelerinin %31’ini bünyesinde barındırıyor ve bilinen içerik yönetim sistemi pazarının da %59,9’unu elinde bulunduruyor.

Aşağıda yer alan popüler markaların web siteleri WordPress’i tercih ediyor:

Drupal, WordPress kadar gösterişli bir pazar payına sahip olmasa da WordPress’ten daha uzun süredir varlığını koruyor. 2000 yılında başlatılan Drupal, dünya üzerindeki tüm web sitelerinin %2,3’üne sahip ve içerik yönetim sistemi pazarında da % 4,6’lık bir paya sahip.

Aşağıda yer alan popüler markaların web siteleri Drupal’i tercih ediyor:

İçerik Yönetim Sistemlerinin Pazar Dağılımı

Google Trends’in 2004’ten bugüne olan verilerine baktığımızda, her iki platformun da ilk olarak çok hızlı bir şekilde yükseldiğini görüyoruz, ancak günümüze yaklaştıkça düşüşe geçtikleri görünüyor. Fakat bu veriler yorum yapmak adına tek başına yeterli değildir. Pazar payındaki büyümelere bakıldığında ise hem WordPress hem de Drupal halen büyümeye devam ediyor.

WordPress vs. Drupal – En Avantajlı Yönler

2 platformu karşılaştırırken birçok parametreyi dikkate alabilir ve birçok farklı sonuca ulaşabilirsiniz. Fakat bir platformun diğerine üstünlük kurması konusunda dikkate en çok alınması gereken parametrelerin başlıcaları şunlardır:

WordPress’in Avantajları

Drupal’in Avantajları

WordPress vs. Drupal – Çalışma Kolaylığı

2 platformda da bir web sitesi kurmak oldukça kolaydır. Fakat 2 platform arasında WordPress açık ara daha başarılıdır.

WordPress Kullanım Kolaylığı ve Öğrenme Eğrisi

WordPress ile sıfırdan; çok kapsamlı, iyi görünümlü ve tam işlevli eksiksiz bir web sitesini oluşturmak önemli ölçüde kolaylaşır. WordPress ile, kendinize özel bir tema bulmak ve sadece bir öğle arasında bir çalışma web sitesine sahip olmak mümkündür.

Bunlara ek olarak WordPress’in arayüzü, çoğu tecrübesiz kullanıcının bile hızlıca kavrayabileceği ölçüde basittir. WYSIWYG Theme Customizer ve yakında tanıtılacak olan Gutenberg editörü gibi araçlar ile en amatör kullanıcılar bile kolaylıkla başarılı içerikler oluşturabilir.

Drupal Kullanım Kolaylığı ve Öğrenme Eğrisi

Drupal bu konuda WordPress’in tam tersi. Her ne kadar Drupal’in hazır temaları mevcut olsa da çoğu Drupal web sitesi, özel kodlanmış bir tema ya da en azından oldukça özelleştirilmiş bir temaya sahiptir. Yani iyi görünen bir şey elde etmek için mutlaka bir geliştiriciye ihtiyaç duyacağınız anlamına gelir.

Bunların yanında ayrıca Drupal’in ara yüzü çoğu sıradan kullanıcı (ve hatta çoğu geliştirici!) için ilk bakışta oldukça karmaşık ve anlaşılmazdır.

Bu sadece öznel bir fikir değil. Drupal’ın kendisi de kendi geliştirme deneyimlerine atıfta bulunan bir kullanılabilirlik sayfasına sahip.

Drupal 7’de çekirdek editörü böyleydi:

Oldukça temel bir düzeyde kalan editör pek de işlevsel olmamakla birlikte, özellikle WordPress TinyMCE Editor (sonraki adıyla Gutenberg Editor) ile karşılaştırıldığında, oldukça yetersiz bir deneyim sunmaktadır.

WordPress vs. Drupal – Uzantılar

2 platform için de kullanılabilir pek çok eklenti mevcut:

WordPress’te Kaç Tane Eklenti ve Tema Var?

Eklenti ve temalar için sayının fazla olması onların daha iyi olduğuna gelmiyor. Fakat WordPress’in 3. taraf ekosisteminin büyüklüğü çok daha kaliteli eklenti ve temaların varlığına neden oluyor. Şu anda WordPress’te 54.000’den daha fazla ücretsiz eklenti ve binlerce premium eklenti mevcut. Ayrıca 5.000’den fazla ücretsiz tema ve 1.000’den fazla premium tema mevcut.

Drupal’de Kaç Tane Eklenti ve Tema Var?

39.000’den daha fazla modül ve 2.500’den daha fazla tema mevcut. Eğer sadece Drupal 8.x ile uyumlu olanları merak ediyorsanız: 4.000 modül ve 250 tema.

WordPress vs. Drupal – Güvenlik

Aslında 2 platform da oldukça güvenli. 2 platform için de kullanıcı hataları dışında herhangi bir açık görünmüyor.

WordPress’te Güvenlik

WordPress çekirdeği en az Drupal kadar güvenli olsa da 3. taraf ekosistemin büyüklüğü bazı risklere neden olabilir. WordPress’te az da olsa görünen güvenlik açıklarının %55,9’u 3. taraf eklentilerden kaynaklanıyor. WordPress ve Drupal’i kıyasladığımız zaman eldeki veriler WordPress’te çok ufak bir yüzde farkı ile daha fazla güvenlik açığı olsa da bunu WordPress’in popülerliğine ve çok yoğun olarak tercih ediliyor olmasına bağlayabiliriz.

Sonuç olarak WordPress için kusursuz derecede güvenli diyebiliriz. Fakat 3.taraf eklentilere dikkat etmelisiniz.

Drupal’de Güvenlik

Drupal’in pazarlama stratejilerine bakıldığı zaman oldukça güvenli olması her zaman göz önünde tutulmuştur ve pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası olmuştur. Son derece güvenli olan Drupal sadece kurumsal düzeyde güvenlik sunmakla kalmaz aynı zamanda ayrıntılı güvenlik raporları sunar.

WordPress vs. Drupal: Hangisi Daha İyi?

Muhtemelen akıllardaki en önemli soru buydu. Fakat bu soru biraz kusurlu. Hangi platformun daha iyi olduğunu söylemek oldukça güçtür. Bu sorunun yerine “Aklımdaki web sitesi için hangi platform daha uygundur?” sorusu daha kabul edilebilir olacaktır. Yani belirli bir proje için hangi platformun size daha uygun olacağını düşünmelisiniz.

Özelleştirilmiş, oldukça esnek ve oldukça karmaşık veri organizasyonlarına sahip bir web sitesi için Drupal’i tercih edebilirsiniz. Fakat bu, bu tarz web siteleri için WordPress’in yanlış tercih olacağı anlamına gelmiyor. Bunun yanı sıra tüm durumlar için WordPress’i gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Her durumda kesinlikle WordPress en iyi çözümdür demek Drupal için haksızlık olacaktır fakat WordPress hiçbir zaman sizin için yanlış tercih olmayacaktır. Çünkü WordPress ile:

WordPress’in tam olarak ne olduğuna dair daha ayrıntılı bilgiler almak için buradan ilgili haberimizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca buraya tıklayarak Kampanyalı WordPress Hosting paketlerimizi görebilir ve sadece birkaç dakika içinde bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Exit mobile version