IHS Blog

Uptime (Çalışma Süresi) Nedir ve Neden Önemlidir?

uptime-orani

Hosting veya Sunucu kiralarken karşılaştığınız Uptime Oranı, projelerinizin geleceği için en önemli ve dikkat etmeniz gereken hususlardandır. Bu içeriğimizde Uptime hakkında detaylı bilgi veriyor olacağız ve projeleriniz için karar verirken nasıl bir avantaj sağlayabileceği konusunda yol göstermeye çalışacağız.

Uptime Nedir?

Uptime (Çalışma Süresi), bir hosting / sunucu sisteminin kesintisiz çalışma süresinin ölçüsüdür. İdeal uptime oranı %100 (yani sıfır kesinti süresi) olacaktır, ancak gerçek dünyada bunu başarmak son derece zordur.

Uptime, web sitenizin barındırıldığı bir sunucunun çalıştığı ve kullanılabilir olduğu saatlerin sayısıdır.

 

Uptime Oranı Neden Önemlidir?

Çalışma süresi oranı önemlidir çünkü bu, hosting hizmetinizin kullanılabilir olduğu anlamına gelir. Siteniz kesintilerden dolayı çalışmazsa, bunun işiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu açıktır. Müşterileriniz ve potansiyel müşteriler web sitenize ulaşamaz, e-posta gönderemez veya alamazsınız. Bunlara bağlı olarak Google web sitenizin güvenilmez olduğuna karar verebilir ve bu sıralamanızı olumsuz etkiler. Bu nedenler zincirleme olarak iş ve müşteri kaybetmenize yol açabilir.

Uptime Oranı Nasıl Hesaplanır?

Uptime oranı, sistemin (sunucunun) belirli bir süre boyunca kullanılabilir olduğu saat sayısına göre hesaplanır ve yüzde olarak ifade edilir.

Yıllık çalışma süresi şu şekilde hesaplanır:

Uptime Oranı, Çalışma süresi / Yıllık saat sayısı X 100 şeklinde hesaplanır ve çıkan sonuç % (yüzde) olarak ifade edilir.

 

Örnek:

Yılda 365 gün olduğunu biliyoruz, yani saat olarak toplam 365 x 24 = 8760 saat var.

Eğer yılda 4 saat kesinti varsa, bu da yıllık toplam saat sayısından çıkartılır.

8760 – 4 = 8756 çalışma süresi olduğu anlamına gelir.

Yani hesaplamayı formüle uygun olarak yaparsak şöyle olacaktır:

(8756/8760) x 100 =99,9 ve üzeri

Yani bu durumda çalışma süresi %99,9’dur.

 

IHS Telekom’un Uptime Oranı Nedir?

IHS Telekom %99,9 çalışma süresi sunar, ancak genellikle bunu aşarız.

Yüksek Uptime Oranları Nasıl Garanti Edilebilir?

Yüksek düzeyde Uptime oranı sunmak için birçok faktör devreye girer. Yüksek düzeyde çalışma süresi, yalnızca aşağıdakileri içeren uçtan uca bir yaklaşımla elde edilebilir:

Her birine sırayla bakalım.

Veri Merkezi Çalışma Süresi

Bir Veri Merkezinin, milyonluk yatırımlar yapmasının tek bir amacı vardır. Yüksek çalışma süresi ve veri kullanılabilirliğini sağlamak. Bu yedekleme sistemleri sayesinde, tek bir arızanın kesinti ile sonuçlanmamasını sağlamak için birden fazla yedekli sistem kullanılarak elde edilir.

IHS Telekom Sunucuları TIER III standartlarında hizmet veren Türkcell veri merkezide ve sadece IHS Telekom tarafından erişilebilen özel bir alanda barındırılmaktadır. Bu sayede hem yüksek Uptime oranlarına, hem de yüksek güvenlikli sunuculara sahip olarak En güvenli ve kesintisiz hizmeti sunmaktadır.

TIER III Standardı : 72 saatlik kesintilere karşı dayanabilen, Yedek elektrik şebekesi, yedek internet hattı, yedek soğutma sistemlerine sahip, kesinti veya aksama olmadan bakım işlemleri gerçekleştirebilen veri merkezleri için sundukları hizmetin kalitesini belirleyen hizmet seviyesidir.

 

TIER III standardına sahip veri merkezleri çok yüksek Uptime oranlarıyla kesintisiz hizmet verebilir.

Bunlar, herhangi bir önemli sorun durumunda ek yakıt için sözleşmeler içeren yük devretme sistemleri ve yedek jeneratörler aracılığıyla elektrik yedeklemelerini kapsar. Ayrıca veri merkezi, temel elektrik kaynakları için ayrı giriş noktalarına sahiptir, böylece bir güç kaynağında bir kesinti olursa, bu hizmetleri kesintiye uğramayacaktır.

Ayrıca çevresel kontrol açısından, bir veri merkezinde bulunan ekipmanın sıcaklık ve nem açısından belirli çevresel gereksinimleri vardır. Optimum bir çalışma ortamı sağlamak için çeşitli soğutma ve nem sistemleri mevcuttur.

Güvenlik açısından Veri Merkezinde, yetkisiz girişlerin olmamasını sağlamak için ön kapıdan başlayan çok sıkı erişim kontrolleri vardır. Bunlara biyometrik kontroller ve insan tuzakları dahildir.

Uptime Oranı ayrıca yüksek düzeyde veri bağlantısı gerektirir. Veri bağlantı sorunları nedeniyle kesinti olasılığını ortadan kaldırmak için veri merkezine ayrı fiziksel noktalardan erişen birden fazla veri sağlayıcısı vardır.

Sunucu Dolapları ve Raflar

Sunucular, sunucuları tutmak için tasarlanmış özel dolaplar gibi raflarda saklanır. Raflar, Veri Merkezinin ana güç kaynağından gelen çift güç beslemelerini kullanır, böylece bir güç kaynağındaki bir arıza rafı etkilemez.

Sunucu Çalışma Süresi

En yaygın kesinti kaynağı sunucu düzeyindedir. Sunucular, güç kaynakları ve sabit sürücüler gibi arızaya neden olabilecek bir dizi bileşenden oluşur.

Kesinti sürelerini azaltmak ve yüksek düzeyde çalışma süresi sağlamak için aşağıdaki önlemler alınabilir:

İkili Güç Kaynakları – Tüm barındırma sunucularımız, bir güç kaynağı arızası durumunda sunucunun normal şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamak için çift güç kaynağı kullanır

RAID Kullanımı – RAID , Yedekli Disk Dizisi anlamına gelir ve verileri bir RAID Denetleyicisi aracılığıyla birden çok sabit sürücüde depolamanın bir yoludur, böylece bir sürücüde bir donanım arızası durumunda veri kaybı veya hizmet kesintisi olmaz.

IHS Telekom Sunucuları, RAID teknolojisini simule eden özel bir sanallaştırma yazılımı ile bu işlemi gerçekleştirmektedir. Bu sayede fiziksel etkiler sebebiyle diskler zarar görse bile sistemlerimiz bu sorunlardan etkilenmeyecektir. Bu sayede yüksek uptime oranları ile sunucu / hosting hizmetinizi kullanabilme olanağı sunuyoruz.

Son olarak;

Web site ve projeleriniz için barındırma hizmeti seçimi yaparken, Uptime oranının ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Hosting / Sunucu seçimi yaparken aynı zamanda bu hizmeti sağlayan firmaların sunduğu hizmet hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, web siteniz ve işinizi güvence altına almak için önemlidir.

IHS Telekom yüksek Uptime oranı ve TIER III standartlarına sahip veri merkezi sayesinde en iyi hizmeti en uygun fiyatlarla alabilir, kesintisiz ve güvenli bir şekilde projelerinizi hayata geçirebilirsiniz.

 

 

Exit mobile version