IHS Blog

Üyelik Formlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

iletisim-formu

Bir web sitesinde üyelik formu doldurmak birçok kişi için önemli bir konudur. Sitenize üye olan kullanıcılar size kişisel bilgilerini teslim ederler. Eğer bu kişisel bilgileri amacı dışında kullanırsanız bu kişilerin size olan güvenlerini suiistimal etmiş olursunuz. Günümüzde pek çok kullanıcı kişisel bilgilerini teslim ettikleri kişiler konusunda artık çok daha temkinli davranmaktadır. Hackerlar ve spamcılarla dolu siber dünyada da kimse onlara bu kadar temkinli oldukları için bir şey diyemez. Eğer sitenizde çok fazla üye kaydı görmüyorsanız, üyelik formunuzda bir sorun var demektir.

  1. Spam korkusu

Birçok kişi bir web sitesine üye olduklarında spamleneceğinden korkar. Bu genellikle kullanıcının e-postasının istendiği üyelik formları için geçerlidir. Eğer kullanıcının e-postasını alıyorsanız mutlaka o alanın yanına bu adresi ne amaçla kullanacağınızı da yazın. Bu kullanıcının spam korkularını giderecek, size e-posta adresini verirken daha rahat olmalarını sağlayacaktır.

  1. Facebook/Twitter üyelik kayıtlarının takipçileri ve arkadaşları spamleyeceği korkusu

Kullanıcılar kendileri spamlenmek istemeyeceği gibi başkalarını da spamlemek istemez. Facebook ve Twitter üzerinden yapılan üyelik kayıtları da takipçileri ve arkadaşları kullanıcı aktiviteleri hakkında otomatik olarak spamlemeleriyle bilinirler. Eğer Facebook/Twitter üzerinden üyelik formu doldurtacaksanız mutlaka kullanıcıları uygulamanın onlar adına otomatik olarak mesaj ve güncelleme göndermeyeceği konusunda bilgilendirin.

  1. Hesabın silinmesi seçeneğinin olmaması

Kimi zaman kullanıcılar bir siteye üye olur ama daha sonra o siteyi kullanmak istemez. Bu kullanıcılara hesaplarını silme seçeneğini sunmak internetteki aktiviteleri ile ilgili iz bırakmak istemeyen kişileri rahatlatacaktır. Üyelik formunuzda bu kişilere hesaplarını istedikleri zaman silecekleri ve kişisel bilgilerinin sitenizde daimi olarak kalmayacağını bildirin.

  1. Kişisel bilgilerin korunmasıyla ilgili güvensizlik

Kullanıcılar size kredi kartı numaraları veya ev adresleri gibi çok hassas bilgilerini vereceklerse, sitenizin bu bilgileri güvenli bir şekilde koruyacağını bilmek isterler. Buna sitenizin hacklenmesi veya kötü niyetli kişilerin eline geçmesi ihtimaline karşı bu bilgilerin şifrelenmeside dahildir. Kullanıcılara sunucularınızda saklanan bilgilerinin şifrelendiğini ve güvende olduğunu mutlaka bildirin.

  1. Form doldurmak için çok işlem yapılması

Eğer üyelik formu uzunsa ve doldurmak için çok işlem yapılması gerekiyorsa kullanıcılar bu kadar uğraşıp form doldurma karşılığında ellerine ne geçeceğini sorgular. Eğer pek bir şey kazanmayacaklarsa formu doldurmaktan vazgeçerler. Fakat form doldurma sonucunda değer verdikleri bir şeyler kazanacaklarsa uzun işlemden çekinmezler. Genel bir kural olarak ihtiyacınız olan minimum bilgiyi istemeli ve kullanıcıyı bunaltmamalısınız. Kullanıcılar üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra daha fazla bilgiyi nasıl olsa alabilirsiniz.

  1. Kullanıcıların ihtiyacınızın olmadığını düşüneceği bilgileri istemek

Kullanıcılardan isteyeceğiniz tüm bilgiler web sitenizin işlevine uygun olmalıdır. Eğer kullanıcı istediğiniz herhangi bir bilginin gereksiz olduğunu düşünürse ya size yanlış bilgi verir ya da üyelik formunu doldurmaktan cayabilir. Kullanıcıların sorgulayabileceği bir bilgiyi istemek zorundaysanız, o alanın yanına bu bilgiyi neden istediğinize dair bir not düşün.

  1. Ücretsiz deneme için kredi kartı numarası istemek

Ücretsiz denemeler kullanıcıların bir siteye üye olmadan önce o siteyi deneyebilmesi içindir. Ücretsiz dene süreci için kredi kartı numaralarını istemek ise kullanıcılardan sitenize üye olmadan önce büyük bir güvenlik riskini almalarını istemek anlamına gelir. Ücretsiz deneme sürecinde para istemeyecek olsanız bile birçok kişi sitenizi denemek için kredi kartı bilgilerini vermekten çekinir. Ücretsiz denemeler için kredi kartı numarası istemeyin. Daha sonra deneme süresinin bitmesine yakın hizmetinizi almaya devam etmek istiyorlarsa satın almaları gerektiğini hatırlatın.

  1. Ürünün/hizmetin net veya cazip olmaması

Kullanıcılar ana sayfanıza girdiklerine sitenizin onlara ne sunduğu hakkında net bir fikir edinmelidir. Eğer edinmiyorlarsa sitenizin üzerinde daha fazla çalışmanız gerekiyor demektir. Kullanıcılar anlamadıkları veya cazip bulmadıkları sitelere üye olmazlar. Web sitenizin ne sunduğunu ve ne gibi faydaları olacağını açıkça ifade ederek ve göstererek kullanıcıları cezbetmeniz gerekir.

Kullanıcının güveni ve rahatlığı her şeyden önce gelir

Kullanıcıların üyelik formunu doldurmaları için kendilerini güvende ve rahat hissetmeleri gerekir. Kişisel bilgiler için gerekli önlemleri aldığınızı göstererek ve bu bilgilere neden ihtiyacınız olduğunu konusunda şeffaf davranarak kullanıcıların güvenini kazanın. Bilgileri üzerinde kontrol hakkı tanıyarak ve üyelik formu doldurma esnasında yalnızca ihtiyacınız olan bilgileri isteyerek onları rahatlatın. Üyelik formu için bunların hepsini yapabiliyorsanız kullanıcıların üye olmamak için hiçbir nedeni kalmayacaktır.

Exit mobile version