IHS Blog

Uzaktan Çalışırken Verinizi Korumanın 10 Yolu

uzaktan-calisma

Uzaktan çalışma özgürlüğü kendi işinizi yapmanın en güzel yanlarından biridir. Fakat bu şekilde çalışmak, evden veya ofisten internete bağlanmaya kıyasla verinizi tehditlere daha açık hale getirir. Peki bu sorunu gidermek için neler yapılabilir? Aşağıda sıralanan 10 güvenlik tavsiyesine uyarak internete nereden bağlanırsanız bağlanın verinizi korumuş olursunuz.

1- Bir takip yazılımı yükleyin

Yola çıkmadan önce Prey gibi bir takip yazılımı yükleyin. Prey hizmeti cihazınızın kaybolması veya çalınması durumunda cihazın nerede olduğunu bulmanın yanı sıra o cihazı kullanan kişinin de kim olduğunu tespit edebilir. Bu da polisin çalınan cihazınızın yerini tespit etmesini kolaylaştırır. Prey verinize erişimi önlemek için cihazınızı uzaktan kapatmanızı ve kayıtlı parolalarınızı silmenizi sağlar. Prey sayesinde üç adet cihazınızı ücretsiz olarak koruyabilirsiniz.

2- Güçlü parolalar oluşturun

Veri güvenliğini arttırmanın en kolay yollarından biri güçlü parolalar oluşturmak ve bu parolaları düzenli aralıklarla değiştirmektir. Kolay hacklenemeyecek parolalar oluşturmak için bir parola oluşturucu program kullanın ve aynı parolayı birden fazla sitede veya uygulamada kullanmaktan kaçının. Mümkünse birkaç ayda bir kullanım süresi dolacak parolalar oluşturun ve cihazınızın bu parolaları “hatırlamasına” kesinlikle izin vermeyin.

3- Güvenli bir e-posta programı kullanın

Uzaktan çalışırken verinizi korumak konusunda en önemli hususlardan birisi de e-postalarınızı güvence altına almaktır, özellikle de kişisel veya hassas bilgilerinizi aktarırken. Virtru veya Tutanota gibi bir e-posta kriptolama hizmeti kullanmak yazışmalarınızı korumanın etkili bir yöntemi olabilir. Her iki hizmet de mevcut e-posta sisteminizle uyumlu olarak çalışan ücretsiz temel kriptolama planları sunmaktadır.

4- Verinizi buluta taşıyın

Veriyi bulutta saklamak cihazınızın çalınması veya bir hacker ya da virüs yüzünden güvenliğinin riske girmesi durumunda verilerinizi korumanızı sağlar. Ayrıca bulut kullanımı verinize herhangi bir cihazdan, istediğiniz yerde ve zamanda erişebilmeniz anlamına gelmektedir. Bulut Sunucu, OwnCloud gibi bulut hizmetleri yapabileceğiniz temel planlar sunar.

5- Mobil cihazınızın güvenlik duvarını etkin hale getirin

Güvenlik duvarları cihazınıza yetkisiz girişleri engelleyerek açık WiFi yüzünden meydana gelebilecek birçok güvenlik riskini önleyebilir. Tabi etkin hale getirilirlerse. Açık bir WiFi ağını kullanmadan önce mutlaka mobil cihazınızın güvenlik duvarını etkin hale getirin.

6- Güncellemeleri yapın

Cihazınıza yazılım güncelleme bildirimleri geldiğinde güncellemeleri muhakkak yapın. Yazılım yamaları ve tarayıcı güncellemeleri genellikle ücretsizdir, yüklemesi yalnızca birkaç saniye sürer ve sizi siber saldırılardan korur. En iyi koruma için bildirim geldiği anda veya en fazla bir hafta içerisinde bu güncellemeleri yapın. Tabii yalnızca güvenilir kaynaklardan gelen güncellemeleri yapmaya özen gösterin.

7- Sanal özel ağ (VPN) kullanın

VPN açık bir WiFi üzerinden internete bağlandığınızda verinizi korumanın en etkili yöntemlerinden biridir. VPN’ler laptopunuza, tabletinize, akıllı telefonunuza veya diğer cihazlarınıza girip çıkan bilginin hareket edebileceği güvenli tünellerdir. Veri güvenliğini sağlamak için, özellikle de kurumsal dosya sunucularına veya uygulamalara uzaktan bağlandığınızda, VPN kullanmak çok önemlidir. VPNBook ve SpotFlux bu anlamda temel planlar sunan iki VPN hizmetidir.

8- Yalnızca gerektiği zaman internete bağlanın

İnterneti kullanmasanız bile açık WiFi’lara bağlı olmaya devam etmeyi tercih edebilirsiniz ama bu durum sizi kötü amaçlı yazılımların, solucanların ve siber suçluların saldırılarına açık hale getirir. İnterneti kullanmayacağınız zaman WiFi bağlantınızı kapatın.

9- Hotspot kullanın

Açık WiFi yerine bir mobil hotspot veya akıllı telefonunuzun kişisel hotspotunu kullanmayı düşünün. İnternete bağlanmak konusunda yüzde yüz güvenli olmasalar bile, sağlam parolalarla korunan hotspotlar açık kablosuz internete göre daha iyi bir koruma sağlayabilirler.

10- Doğru WiFi ağına bağlı olduğunuzdan emin olun

Açık bir ağa bağlanmadan önce WiFi bağlantısının ismimi mutlaka iki kere kontrol edin. Hackerlar genellikle benzer isimli ağlar oluşturarak kullanıcıları kandırarak parolaları ve diğer hassas verileri toplar.

Bu güvenlik önlemlerini alarak verilerinizi koruyabilir, uzaktan çalışmanın rahatlığına bir de güvenliği eklemiş olursunuz.

Exit mobile version