IHS Blog

WhatsApp vs LINE

whatsapp-vs-line

900 milyon kişi tarafından her gün kullanılan bir uygulama olan WhatsApp’la 210 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı olan LINE arasında bir karşılaştırma yaptık.

WhatsApp aslında 2009 yılında çıkmıştı ama esas popülaritesine 2014 yılı başında Facebook tarafından satın alınmasıyla kavuştu. LINE ise Mart 2011’de piyasaya çıktı ve kademeli bir şekilde evrim geçirdi. Her iki uygulama da sesli aramayı destekliyor. LINE ücretsiz; WhatsApp’ın ise yıllık 99 centlik bir ücreti var, fakat bir senelik de deneme süresi mevcut.

Arayüz

Her iki uygulama da arayüzleri için temel renk olarak yeşili kullanıyor. Fakat WhatsApp sık sık yenilenen, kullanımı kolay bir arayüze sahip. Sesli arama özelliği eklendiğinden beri Aramalar, Sohbetler ve Kişiler şeklinde üç sekme var. En son versiyonunda WhatsApp’a yeni ikonlar ve animasyonlar eklendi.

LINE’ın geliştiricileri ise metin etiketlerinden ziyade ikonlara ağırlık vermiş. İkonlar etkileyici ama fazla sıkışık. Ana sayfada Arkadaşlar, Zaman Tüneli, Sohbetler ve Daha Fazla (altında Ayarlar, Oyunlar, Sticker mağazası ve Line Kamerası) sekmeleri bulunuyor.

Dosya Paylaşımı

WhatsApp’ta video, fotoğraf, ses kaydı ve müzik paylaşılabiliyor ama desteklenen maksimum büyüklük 16 MB. LINE ise çeşitli formatlardaki dosyaları 1 GB’ye kadar destekliyor.  

Diğer Özellikler

WhatsApp’ta emojiler ve stickerlar kullanılabiliyor. LINE’ın ise Facebook’a benzeyen, haberlerin, kuponların ve videoların olduğu bir zaman tüneli var.

Desteklenen Platformlar

WhatsApp Android, iOS, BlackBerry OS, Blackberry 10, Windows Phone, Nokşa Series 40, Symbian ve Tizen ile çalışan akıllı telefonlar tarafından destekleniyor. LINE ise Android, Windows Phone, BlackBerry, Nokia Asha serisi, Microsoft Windows, Mac OS X ve Firefox OS ile çalışan cihazlara yüklenebiliyor.

Sesli Arama

Her iki uygulamayla da diğer kullanıcılar ücretsiz olarak aranabiliyor. Bunun yanı sıra, LINE sabit telefon hatlarına da video aramaları ve sesli aramalar yapabiliyor.

WhatsApp veya LINE iki uygulamanında kendine özgü özellikleri bulunuyor kullandığınız uygulamanın en sevdiğiniz özelliğini yorum olarak iletebilirsiniz.

Exit mobile version