IHS Blog

WordPress Beyaz Sayfa Sorunu Çözümü

wordpress-beyaz-ekran-hatasi

Beyaz Ekran Hatası can sıkıcı mavi renkli Windows kuzeni gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilen iyi dokümante edilmiş bir WordPress hatasıdır. Problem meydana geldiği zaman hiç bir hata mesajı vermemesi bu hatanın çözümünü oldukça zahmetli kılıyor.

Neyse ki, WordPress topluluğu zaman içinde bu beyaz ekran hatasının üstesinden gelmek için uygulanması gereken en yaygın çözümleri keşfettiler. Yine de bu hatanın doğası gereği, WordPress’i suçlu bulmadan önce WordPress yükleme adımlarını baştan sona gözden geçirmek çoğunlukla hatayı çözmek için yeterli olacaktır.

Zamandan kazanmak için öncelikle en sık karşılaşılan nedenlere göz atacağız.

Beyaz Ekran Hatası Neden Kaynaklanır?

Beyaz Ekran hatasındaki bilgi eksikliğine rağmen, WordPress topluluğu zamanla  olağan şüpheli durumların listesini oluşturmuştur:

  1. Paylaşımlı hosting planlarında en çok görülen, hizmet sağlayıcınızın ayarladığı düşük bellek limiti.
  2. Temanızın bir veya bir çok eklentiniz ile uyumlu çalışmıyor olması.
  3. WordPress güncellendiğinde kötü kodlanmış bir tema veya eklentinin hataya neden olması.
  4. Eklentileriniz arasındaki uyumsuzluk durumu.

Bu ihtimallerin her birini kendi bölümlerinde daha detaylı olarak ele alacağız.

Adım Adım Sorun Giderme

Bu makaleyi okuyorsanız, sadece bir sayfada yada bir çok sayfada beyaz ekran ile karşılaşıyorsunuz demektir. Farklı problemlerin, WordPress sitelerinin rastgele bölümlerini etkilediğinin farkında olmayabilirsiniz. Bazıları, yönetici paneline ulaşmaya çalışırken, bazıları da sadece ön taraftaki belirli sayfalarda karşılaşabiliyor.

Peki sitenizin rastgele bölümlerini etkileyen ve herhangi bir hata bilgisi sunmayan bu hatayı nasıl çözeceksiniz? Tabiki bakılmadık hiçbir nokta bırakmayarak. Hatanın tam olarak nerede oluştuğunu bulmak için, en bilinen beyaz ekran hata nedenlerinin her birini sırayla kontrol etmek gerekir.

Beyaz ekran hatası genellikle yönetici panelini etkilediğinden dolayı, FTP yöneticisini kullanarak bu hatayı nasıl giderebileceğinizi anlatacağız. Henüz FTP ile tanışmadıysanız merak etmeyin oldukça kolaydır. Bu rehberde FTP yöneticisi olarak FileZilla programını kullanacağız, fakat tercihinize göre CuteFTP ve SmartFTP gibi diğer alternatifleri de kullanabilirsiniz.

  1. Bellek Limitinizi Kontrol Ediniz

İnsanlar WordPress belleğinden bahsederken genellikle, eklentiler ve scriptlerini çalıştırmak için ayrılan PHP bellek limitini ima etmektedir. Büyük ihtimalle bu limit problemi daha önce de bahsettiğimiz beyaz ekran hatasının nedenleri arasında olan hosting limitlerinden kaynaklanabilmektedir.

Bu WordPress kullananların en yaygın karşılaştığı hatalardan biridir ve FTP yöneticisi ile bu hatanın üstesinden gelmek oldukça kolaydır.

Not: Bazı hosting hizmet sağlayıcıları PHP bellek sınırlarını doğrudan arttırmanıza izin vermez, böyle bir durumda hizmet aldığınız servis sağlayıcının destek ekibi ile iletişime geçerek bu değişikliği sizin için yapmalarını isteyebilirsiniz. IHS Telekom kullanıcıları e-destek.com kontrol paneli üzerinden taleplerini iletebilirler.

Kimlik bilgileri ile FTP sunucunuza bağlandıktan sonra ilk olarak WordPress’inizin kurulu olduğu httpdocs klasörünü bulmanız gerekmektedir.

Bu klasörün içerisindeki wp-config.php dosyasını bulduktan sonra sağ tıklayarak View/Edit seçeneğine tıklayınız. Bu eylem için varsayılan bir metin editörü ayarlanmadıysa, gelen ekranda bir metin editörü seçmeniz istenir:

Dosyayı metin editörünüz ile açtıktan sonra, ana PHP tagları arasına aşağıdaki satırı ekleyin:

define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘64M’);

Kaydedip editörü kapattıktan sonra hala sitenizde aynı hatanın bulunup bulunmadığını kontrol ediniz.

Eğer daha başka bir hata ile karşılaştıysanız wp-config.php dosyası üzerinde başka bir değişiklik yapmadığınıza emin olun. Bu değişiklik hatanızı çözmede yardımcı olmadıysa bir sonraki adıma geçme zamanı gelmiştir.

  1. Eklentilerinizi Kontrol Edin

WordPress ile çalıştığınız sürece bir çok eklenti ile tanışacaksınız, biri veya birkaçı  sitenizde problemlere neden olacak değişiklikler yapması muhtemeldir. Bu WordPress’in bir gerçeğidir. Ancak beyaz ekran hatası gibi ciddi hataların çözümü bile oldukça basit olabilir.

Hatanın bir eklentiden kaynaklanıp kaynaklanmadığına emin olmak için, yapmamız gereken ilk şey, eklentileri tek tek kontrol etmek yerine, tüm eklentileri devre dışı bırakmak olacaktır. FTP yöneticisi yardımı ile ilk olarak httpdocs klasörüne, ardından içerisindeki wp-content klasörüne ulaşmalısınız.

Plugins klasörüne tıklayınız. Şimdi yapmamız gereken eklentilerin bulunduğu klasörün adını değiştirerek WordPress’i, eklentilerin daha yüklenmediğini sanmasını sağlayarak eklentileri pasif hale getirmek olacaktır. Klasörün adını istediğiniz bir şey ile değiştirebilirsiniz, eğer unutma konusunda endişeleriniz varsa plugins-yedek gibi bir kelime de seçebilirsiniz.

Bu işlem tamamlandıktan sonra, sitenizin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. WordPress, eklentilerinizi yükleyemese bile beyaz ekran hatasının kaynağı olan eklenti pasif hale geldiğinden dolayı yönetim paneline erişmeniz mümkün olmalıdır.

Eğer hata düzeldi ise, şimdi eklenti klasörünün adını eski haline getirerek gerçek suçluyu bulma zamanı. Bu işlemi, daha önce yaptığımız isim değiştirme işlemini eklenti klasörünün içerisinde tekrarlayarak kolayca yapabilirsiniz. Eklenti klasörlerinin isimlerini değiştirerek, eklentileri birer birer pasif hale getirip beyaz ekran hatasının ortadan kalkıp kalkmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.

Eğer eklentilerinizden birinin beyaz ekran hatasına neden olduğunu tespit ederseniz, düzeltmek için birkaç seçeneğiniz bulunmaktadır. İlk çözüm, bu eklenti siteniz için hayati bir işlevi bulunmuyor ise kesinlikle silmek olacaktır. Muhtemelen WordPress dünyasında aynı işlevi gören bir başka eklenti bulacaksınızdır.

Söz konusu eklentiye tamamen bağımlı iseniz, seçenekleriniz biraz daha sınırlıdır. Öncelikle bu eklentinin son versiyonuna sahip misiniz onu kontrol etmelisiniz, eğer değilse eklentinin son versiyonunu edinip FTP yöneticisi ile plugins klasörünüze yükleyiniz, ardından bunun probleminizi çözüp çözmediğini kontrol ediniz. Eğer bu yol da işe yaramaz ise, eklentinin geliştiricilerinden destek almak için iletişime geçebilirsiniz.

Şimdiye kadar yukarıdaki adımlardan hiç biri beyaz ekran probleminizi çözmedi ise tema ile ilgili bir sorununuzun olup olmadığını kontrol etmenin zamanı geldi.

  1. Temanızı Kontrol Edin

Eğer beyaz ekran probleminin kaynağı, PHP bellek limiti veya eklenti uyumluluk problemleri değil ise hata temanızdan kaynaklanıyor olabilir yada uzaylıların parmağı olabilir 🙂 Ne yazık ki, biz sadece klasik tarzda yardımlar sunabiliyoruz, ancak ikinci olasılığın daha yüksek olduğunu düşünüyorsanız NASA ile temas kurmaktan çekinmeyiniz. 🙂

Temanızı pasif hale getirmek için, eklentilerde yaptığımız gibi, burada da FTP istemcisi kullanarak zorla pasif hale getirme işlemini takip edeceğiz. O yüzden FTP istemcisi ile httpdocs dizinini açalım, ardından wp-content klasöründe themes klasörüne girelim.

İçerisinde aktif temanın klasörünü bulup adını değiştiriniz. Aktif temanızı zorla pasif hale getirmek, WordPress’in, en son standart teması olan Twenty Sixteen‘e dönmesine sebep olacaktır. Eğer daha önceden WordPress’in varsayılan temalarını sildiyseniz, Twenty Sixteen’i indirmeniz, sıkıştırılmış dosyadan çıkarmanız ve FTP yardımıyla themes klasörüne atmanız gerekmektedir.

Bu işlem tamamlandıktan sonra, sitenize girip beyaz ekran hatası duruyor mu kontrol ediniz. Eğer problem düzeldi ise, hepsini kapatarak zaten eklenti faktöründen kurtulduğumuza göre problem yüksek ihtimal ile eski temanızın, WordPres’inizin şu anki versiyonu ile uyumsuzluğundan kaynaklanıyor olabilir.

Şimdi, tema değiştirmek biraz baş ağrısı yaratabilir, ama hatanın kaynağı WordPress çekirdeği ile uyumsuzluk problemi ise, kötü kodlanmış bir temaya sahip olabilirsiniz. Belki de temanızı daha güvenilir premium bir seçenek ile değiştirmenizin zamanı gelmiş olabilir.

Eğer ki bu adımların hiç biri beyaz ekran hatanızı gidermedi ise, bir büyüteç edinmenin zamanı geldi.

4 Logların Kontrolü

Bu senaryoda, WordPress’in hata ayıklama modu sizin yardım kılavuzunuz olacaktır. Bu mod, hata kayıtlarını detaylı incelemenize ve bu hataların kaynaklarını görebilmenize yardımcı olacaktır. (Eğer önceki adımlardan biri beyaz ekran hatanızı çözmüş olsa bile, hata ayıklama modunun nasıl açıldığını bilmek gelecekte oldukça işinize yarayacaktır.)

Bunu yapmak için FTP yöneticinizi tekrar açtıktan sonra, httpdocs klasörüne gidiniz. Ardından wp-config.php dosyasını bir kez daha açın ve ana php taglarının arasına aşağıdaki satırları ekleyiniz.

define(‘WP_DEBUG’, true);

 

define(‘WP_DEBUG_LOG’, true);

 

define(‘WP_DEBUG_DISPLAY’, false);

Verilen kodlardan ilki hata ayıklama modunu aktifleştirecektir, ikincisi ise WordPress’in, hata ayıklama çıktılarını wp-config.php ile aynı dizinde bulunan, debug.log un içerisine yazmasını söyler ve sondaki satır sitede bulunan hataları ekrana yazmaması talimatını verir. Bu şekilde, hataların ziyaretçilerinize görünme kaygısı olmadan sakince hata loglarının üzerinden geçebilirsiniz.

Umarız, hata kayıtlarına göz gezdirmek beyaz ekran probleminizi çözmede sizi doğru yönlendirir, Fazla kod bilginiz yoksa endişelenmeyin, logları yorumlamak oldukça kolaydır. WordPress dizininizde tüm hatalar, kaynağını belirlemeniz için bir zaman damgası ile işaretlenir

Gerçek problemi bulduğunuzda, tema veya eklenti kaynaklı olması durumunda daha önceden özetlediğimiz adımları tekrarlamanız yararınıza olacaktır.

Sonuç

Beyaz ekran hatası kimi durumlarda oldukça kokutucu olabiliyor. Ancak, bu probleme neden olan faktörlerin farkında olmak, hata giderme sürecinde WordPress ile mücadelede daha hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır.

Beyaz ekran ile karşılaştığınızda aşağıdakileri hatırlayın:

  1. WordPress yönetim panelinize ulaşamıyorsanız, doğrudan FTP üzerinden hata gideriniz.
  2. Bellek limitinizi kontrol ediniz.
  3. Eklentilerinizi kontrol ediniz.
  4. Temalarınızı kontrol ediniz.
  5. Eğer bunlardan hiç biri başarılı olmaz ise, WordPress hata giderme modunu aktif hale getirerek loglarınızı kontrol ediniz.

WordPress kullanırken karşılaştığınız en kötü hata nedir ve nasıl çözdünüz? Aşağıdaki yorum bölümünden bizimle kötü anılarınızı paylaşabilirsiniz.

Exit mobile version