IHS Blog

WordPress.com Kendi Masaüstü Uygulamasıyla Açık Kaynaklı Oluyor

WordPress

WordPress.com bugüne kadarki en büyük güncellemesini yaparak platformunu tamamen yeniliyor. Hosting ortamını sil baştan yazmak kolay bir iş değil ama WordPress.com bu işi, hem de oldukça sıradışı bir sonu elde ederek başarmış durumda.

Değişiklikler gerçekten etkileyici. Çoğu ortalama bir blogger olmaktan fazlasını hedefleyen iddialı geliştiricilere yönelik değişiklikler. WordPress.com bu güncellenmiş versiyonunda rafine bir internet deneyimi sunmak istiyor gibi görünüyor. Öne çıkan yenilik ise Mac için görücüye çıkan masaüstü uygulaması oldukça ilgi çekiyor.

Teknik özellikler arasında birkaç ufak dokunuş göze çarpıyor:

– İlk teknik yenilik postların getirilmesinde, yüklenmesinde ve yayınlanmasında kullanılabilen REST API. WordPress.com artık çekirdek platformla etkileşime geçerek daha ziyade üçüncü parti bir uygulamaymış gibi çalışabilecek. Masaüstü uygulama da bu talep üzerine çıktı.

– MySQL ve PHP kodlarının yerini API çağrıları ve JavaScript almış durumda. Yeni WordPress.com artık fonksiyonel WordPress istemcilerinin tarayıcı tarafından yapılan çağrılar aracılığıyla ele alınması ve dağıtılması konusunda çok daha donanımlı.

– “Tek Sayfalık Uygulama” sayesinde uyumlu bir arayüz hissi var. Bu da ekran yükleme süresini, azaltıyor ve sitede dolaşmayı daha kolay bir hale getiriyor.

– WordPress.com GNU’nun (General Public License) 2. versiyonuna uyulduğu sürece büyük bir esneklik sunuyor.

Şu anda yalnızca Mac için çıkartılmış olan masaüstü uygulama için yenilikçi bir teknolojiden faydalanılmış. Linux ve Windows için uygulamalar da yolda.

WordPress.com’un baştan aşağı yenilenmesi şirketin web yayıncılığı arenasında söz sahibi olmak istediğini gösteren olumlu bir işaret. Bu güncelleme sayesinde Medium gibi platformların gerisinde kalmamış olacaklar.

Fakat uygulamanın web versiyonunda hala bazı eksikler var. Özellikle kullanıcıların kendi yüklediği versiyonda bazı gelişmiş düzenlemeler hala yapılamıyor. Fakat hızlı, temiz, güçlü ve güncellenmiş bir yayıncılık platformunda çalışmak isteyenler için WordPress.com tercih sebebi.

Exit mobile version