IHS Blog

WordPress Kullanıcıları İçin En İyi 25 Chrome Eklentisi

WordPress-Chrome

Günümüzde Chrome kullanıcıları çok fazla sekme arasında geziniyorlar, bu gezintileri yaparken eklentileri kullanmanız, web sitelerine hızlı bir şekilde erişmenize, favori web sayfalarını yer işaretleri koymanıza ve çok daha fazlasını yapmanıza yardımcı olur. WordPress deneyiminizi geliştirmek için güçlü Chrome eklentileri kullanıyor musunuz?

W3Schools’da göre, Chrome’un küresel web tarayıcısı pazarındaki payı Temmuz 2016 itibari ile %71,9 idi. Firefox %17,1’lik pazar payı ile ikinci olurken, üçüncülüğü %5,2’lik pazar payı ile Internet Explorer aldı.

Word Wide Web’e hakim olan Chrome’un geliştiricileri, zaten oldukça büyük bir yapı olan ve çeşitli amaçlara hizmet eden Chrome eklentilerini geliştirmeye devam ediyor. WordPress kullanıcıları kendi iş akışlarını bu küçük yazılım programları ile artırabilir, Chrome tarayıcısından direkt olarak gönderileri yayınlayabilir, style.css dosyalarını düzenleyebilir ve çok daha fazlasını yapabilirler.

Fakat WordPress kullanıcıları için hangi uzantılar en değerli hizmetleri sunuyor? Bu sorunun cevabını size bırakmadık ve Chrome Web Store (Web Mağazası) aracılığıyla WordPress için en iyi Chrome eklentilerini inceledik ve üzerinde düşünmeniz gerektiğine inandığımız en iyi 25 tanesini sizler için listeledik.

1. WordPress Site Manager

Çoklu WordPress kullanan web siteleri, bir hesaptan çıkış yapıp diğerine giriş yaparken çeşitli sıkıntılara sebep olabilir. WordPress Site Manager, gösterge tabloları arasında geçişler yapmanıza olanak sağlayan bir Chrome eklentisidir. Bu eklenti, giriş yapılan tüm sayfaların URL’lerini hatırlar ve sadece bir tıklama ile kullanıcıların bu sayfalara erişmesine olanak sağlar. Eklenti ayrıca kullanıcılara giriş yaptıkları sayfaların kullanıcı adını ve şifresini saklamak için bir seçenek sunar, böylelikle kullanıcılar her seferinde giriş yapmak zorunda kalmaz. Tüm bu özellikleri ile WordPress Site Manager çok büyük zaman tasarrufu sağlar.

2. WordPress Stats (İstatistikler)

WordPress kullanıcılarının en popüler Chrome eklentilerinden biri olan WordPress Stats, tek bir yerde tüm web sitesi istatistiklerini gösterir. Bununla birlikte istatistikleri incelemek için gerilere gitme gereksinimi ortadan kalkar. WordPress İstatistikleri ile hangi gönderilerinizin en çok tıklandığını, ziyaretçilerinizin web sitenizde neyi aradığını ve ziyaretçilerinizin nereden sitenize yönlendirildiğini görebilirsiniz. Bu eklenti sitenizin http:// ile başlayan tam adresini (Örneğin: http://benimsitem.wordpress.com) ve bunun yanı sıra Akismet API’yi (Örneğin: 4993030302s34c) ister.

3. Dimensions

Bu Chrome eklentisi, Chrome’daki herhangi bir unsurun ölçeğini görmenizi sağlar. Kullanıcılar, metin, gifler, videolar, ikonlar, butonlar, giriş alanları gibi unsurların ölçülerini görebilir. Ayrıca, eğer yeni tasarlanmış bir WordPress web sitesinin maketlerini test ediyorsanız, JPEGleri ve PNGleri bu uzantının içine bırakabilir ve ölçme işlemine başlayabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz Ayarlar aracılığıyla bir klavye oluşturabilir ve kullanabilirsiniz.

4. WordPress Style Editor

Bu eklenti, WordPress kullanıcılarının web site temalarının CSS dosyalarını direkt olarak düzenlemenize olanak sağlayan birkaç Chrome eklentisinden biridir. CSS dosyasına yapılan herhangi bir değişikliği anında tema stil sayfasına kaydedebilir. Böylelikle FTP programlarını kullanmanıza ya da herhangi bir dosyayı düzenlemenize gerek kalmaz. Ancak, uzantı sadece kök klasörde bulunan style.css dosyası ile çalışıyor.

5. WhatFont

Farklı web sitelerine takılırken bir yazı tipi ilginizi çekebilir. Fakat ilginizi çeken bu yazı tipinin ismini anlayabilmeniz her zaman mümkün değildir. WhatFont eklentisi ile birlikte WordPress kullanıcıları herhangi bir web sayfasındaki yazı tipini inceleyebilir ve kolaylıkla ismini öğrenebilir. Hatta WhatFont yazının ne şartlar altında sunulduğunu bile söylüyor. Örneğin WhatFont bir yazının Google’ın Fontları gibi ücretsiz olduğunu ya da premium bir hizmet olduğunu söyleyebilir.

6. MultiPress

Bu eklenti genellikle WordPress kullanıcılarının en iyi Chrome eklentileri listesinde bulunur, MultiPress yeni bir gönderi oluşturmanızı ve herhangi bir online kanaldan paylaşmanızı kolaylaştırır. Bu eklentiyi kullanabilmek için WordPress gösterge panelinden “Press This” eklentisini aktif etmeniz gerekir. Bunun ardından herhangi bir web sitesindeki parçayı tarayıcınızdaki “Press This” butonuna basarak vurgulayabilirsiniz. Çoklu bloglar aynı anda eklenebilir ve kullanıcılar tek seferde aynı anda 5 gönderi üzerinde çalışabilir.

7. WordPress Theme and Plugins Detector

Bu eklenti WordPress kullacıları için oldukça şık bir Chrome eklentisidir. Eğer hiç, bir WordPress web sitesinde hangi temanın ve eklentinin kullanıldığını anlamaya çalıştıysanız, bu eklenti tam sizlik. Çünkü bu eklenti size tüm bunları söyleyebilir. Tek yapmanız gereken web sitesinde kullanılan bir tema hakkında bilgi almak istediğiniz zaman tarayıcınızda bu eklentinin üzerine bir kez tıklamak, böylelikle uzantı size temanın adını gösterecektir. Eklentiler ise uzak bir sunucu üzerinden tespit edilir ve ardından elde edilen sonuç kullanıcının tarayıcısına gönderilir.

8. Google Dictionary

Bu eklenti sayesinde, belirli bir kelimenin anlamını aramak için zaman harcamanız gerekmez. Bu eklenti, bir kelimenin sözlük tanımını görebilmenizi sağlayan Chrome eklentilerinden bir tanesidir. Google Dictionary’nin yüklemesini yaptıktan sonra, merak ettiğiniz kelimenin tanımı tarayıcınızın sağ üst köşesinde görünür. Böylelikle kelimenin anlamını öğrenmek için web sayfasından ayrılmanıza gerek kalmaz. Sonuç olarak araştırma yapmaya daha az zaman ayırırsınız.

9. Buffer

Bu eklenti WordPress web siteniz üzerinden Facebook ve Twitter üzerinde herhangi bir şey paylaşmanıza imkan veren kullanışlı bir eklentidir. Buffer’ın eşsiz bir özelliği de gönderilerinizi seçtiğiniz belirli bir zamanda paylaşmak üzere planlayabiliyor olmanız. Ve bunun yanında her paylaşımdan sonra retweetler, paylaşımlar, beğeniler, mentionlar ve daha fazlası hakkında analizleri elde edebilirsiniz. Eğer bağlantıları paylaşmak, ekip üyeleri ile işbirliği içerisinde olmak ve sonuçları izlemek istiyorsanız Buffer tarayıcınızın çubuğunda mutlaka olmalı.1

10. WordPress Commentify

Eğer WordPress blogunuzda yayınlanan yorumların üzerinde kalmanızı sağlayacak bir Chrome eklentisi arıyorsanız, WordPress Commentify’i görünce aramanıza bir son verin. Bu eklenti WordPress web sitenizin arka planında çalışarak sitenizi yeni yorumlarla ilgili denetler. Gönderinize yeni bir yorum yapıldığı zaman küçük bir pop-up bildirimi görünür ve bu sayede kullanıcıya anında yorumu cevaplama şansı ve spam olup olmadığını anlama şansı tanır. Ayrıca WordPress Commentify çoklu WordPress sitelerindeki yorumları yönetmek için de kullanılabilir.

11. ExpressCurate

Bu eklenti bir sonraki blog gönderisine konu bulmaya çalışan WordPress kullanıcıları için harikulade bir Chrome eklentisidir. Eklenti Chrome tarayıcınız üzerinden fikir yönetimi, oluşturma, SEO ve gönderi yayınlama konuları hakkında size yardımcı olur. Konu önerileri bir kullanıcının kullandığı anahtar kelimelere dayanmaktadır. Bir web sayfasında ilgiç bir şey gördüğünüz zaman, “Curate” sekmesine tıklayın, metni ve görüntüyü seçin ve uzantı bunları alıntı yorumları alanına eklesin. Alıntı yorumları alanında düzenlemeler yapabilir, ekleme yapabilir ve açıklama girebilirsiniz. Sonrasında “Curate Now” seçeneğine tıklayarak WordPress’te bir taslak oluşturabilirsiniz.

12. WordPress Admin Bar Control

WordPress sitenizin tasarımını düzenlerken ya da gönderinize önizleme yaparken WordPress yönetici çubuğuyla ilgili bir sorunla mı karşılaştınız? Eğer cevabınız evetse ihtiyacınız olan eklenti tam da bu. Bu eklenti sadece tek tıklama ile yönetici çubuğunu gizler ve eğer kullanıcılar ihtiyaç duyarsa gerektiğinde tek tıklama ile tekrar geri getirir. Fakat eklenti yönetici çubuğundan tamamen kurtulmanızı sağlamıyor, bunun için zaten bir eklentiyede ihtiyacınız da yok. Gövde elemanlarını sınıflandıran “admin çubuğu” ayrıca kullanıcılar admin çubuğunun görüntüsünü değiştirdiğinde değişir.

13. Fireshot

Fireshot eklentisi, WordPress kullanıcıları için tasarlanmış ekran yakalama özelliğine sahip Chrome eklentilerinden bir tanesidir. Eklenti web sayfasının ekranının tümünü yakalar ve BMP, PNG, GIF, PDF ve JPEG dosyası olarak direkt Chrome’dan kaydederek Print Screen tuşuna basma ve ardından kopyala yapıştır yapma klişesini ortadan kaldırır.Fireshot eklentisi ile web sayfası üzerindeki belirli bir alanı ya da dilerseniz web sayfasının tamamını yakalayabilirsiniz. Ayrıca yakaladığınız görüntüye dilerseniz metin ekleyebilirsiniz, yeniden boyutlandırabilirsiniz, kırpabilirsiniz, belirlediğiniz alanları bulanıklaştırabilirsiniz ve ek açıklamalar ekleyebilirsiniz.

14. Grammarly

Bu eklenti WordPress gönderilerinizde dilbilgisi hatalarının (noktalama ve yazım yanlışları) tümünü genel bir bakış açısıyla gösterir. Bu hataların sayısı alt kısımda görünür. Kullanıcılar bu hataların üzerine fare ile gelerek olası alternatifleri görebilir. Bu alternatifler arasından seçtiğiniz bir tanesine tıkladığınız zaman yaptığınız hata otomatik olarak seçiminiz ile değişir. Uzantının ayrıca ek olarak kelime iyileştirme ve yazma stilleri önerileri sunan premium bir sürümü de mevcut.

15. Version Check for WordPress

Eğer benzersiz bir Chrome eklentisi arıyorsanız, Version Check for WordPress uzantısından sonra aramanıza bir son verebilirsiniz. Bu eklenti internet üzerindeki herhangi bir websitesindeki yararlı kısımları size sunar. Daha açık olmak gerekirse, mesela eklenti bir web sitesinin WordPress web sitesi mi yoksa farklı CMS’in web sitesi mi olduğunu söyleyebilir. Eğer site bir WordPress web sitesi ise, eklenti arama araç çubuğunda küçük bir WordPress simgesi görüntüler. Bu simgeye tıklayak kullanıcılar bu web sitesinde hangi WordPress sürümünün kullanıldığını ve bu sürümün son sürüm olup olmadığını görebilir.

16. LastPass

Çoklu WordPress siteniz mi var? Öyleyse birden fazla şifre kullanıyor olmanız muhtemeldir. Fakat her web sitesi için kullandığınız şifreleri hatırlamak bunaltıcı olmaya başlayabilir ve diğer şifreleriniz ile karışıklıklar yaşamanıza sebep olabilir. LastPass eklentisi, şifreli bir veritabanı sahip olan ve giriş yaptığınız her site için şifrelerinizi ve giriş bilgilerinizi saklayan bir şifre yönetim eklentisidir. Ve tekrar aynı web sitesini ya da web sitelerini ziyaret ettiğinizde gerekli bilgileri otomatik olarak doldurur.

17. Related Content by Zemanta

Bu eklenti içerik oluşturabilmeniz için bağlantılar, makaleler, etiketler ve görüntüler önerir. Bu uygulama ile kullanıcılar bir gönderi üzerinde çalışıyorken, yayınlanmak üzere planlanmış belirli bir gönderinin içeriğini geliştirmek için ekranda bazı yeni widgetlar görürler. Bu önerilerde yer alan görüntüler Flickr ve Getty gibi sitelerden, bağlantılar YouTube ve Amazon gibi sitelerden ve makaleler de CNN ve BBC gibi haber kaynaklarından alınır. Bu sitelerin dışında 300.000’in üzerinde blog sitesinden alınır. Related Content by Zemanta tüm bunları sunmanın yanında daha güçlü bir okuyucu bağlılığı, daha güçlü bir SEO ve daha güçlü bir etki sunar.

18. ColorZilla

ColorZilla gibi Chrome eklentileri çok yaygın değildir. Bu eklenti WordPress sitenize tema stilleri ve renk ekleme işlemlerinizi kolaylaştırır. ColorZilla ile herhangi bir arkaplandan ya da web sayfası fontundan renkleri seçebilirsiniz ve hatta daha doğru renk seçenekleri bile bulabilirsiniz. Eğer daha önceden kullandığınız farklı bir rengi tekrar seçmek istiyorsanız, renk seçim geçmişine bir göz atabilirsiniz. Bu uzantı ile birlikte sunulan eğim yöneticisi ile WordPress temanızın eğimi ve boyutu ile ilgili işlemleri de yapabilirsiniz.

19. Check My Links

İçerik oluşturuyorken ve bu içerikte çeşitli bağlar kuruyorken içeriğin içindeki tüm bağlantıların başarılı olduğundan emin olabilseydiniz harika olmaz mıydı? İşte bu durumda bu eklenti devreye giriyor. Check My Links, WordPress gönderinizin içindeki bağlantıları hızlıca bulur ve her birini inceleyerek hangilerinin bozuk hangilerinin sağlam olduğunu tespit eder ve sizin için vurgular. Eğer paylaşımlı bir sunucudaysanız, sorunlu linkleri bulmak için bu eklentiyi kullanmanız mantıklı bir hareket olacaktır.

20. WP Write

Bu eklenti, WordPress hesabınıza giriş yapmadan WordPress’te gönderi yazabilmenizin belki de en hızlı yoludur. Bu eklenti WordPress bloglarının yanı sıra self-hosted WordPress siteleriyle de uyumludur. WP Write’ı tarayıcınıza ekledikten sonra, üzerine tek bir tıklama yaparak doğrudan yazmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca eklenti doğrudan sitenizi ziyaret etmenize gerek kalmadan Chrome’da yayınlamanızı da mümkün kılar. WP Write sanki WordPress hesabınızdaymışsınız gibi bir his yaşatır.

21. TabCloud

Bu Chrome eklentisi, WordPress kullanıcılarının üzerinde çalıştıkları bir pencere oturumunu kaydetmelerine ve bu oturumu daha sonra başka bir bilgisayar üzerinden tekrar düzenlemelerine, farklı bilgisayarlar arasındaki çoklu sekmeler ile etkin bir şekilde senkronize etmelerine olanak sağlar. Eğer aynı anda birden fazla sekme açarsanız (araştırma, dilbilgisi kontrolü, görüntüler vs) tüm bilgileri kaybetmeyi göze alamazsınız. Bu yüzden TabCloud’a periyodik bir yedeği kaydedebilirsiniz. TabCloud’un özelliklerinden faydalanabilmek için bir Google hesabınızın olması gerekiyor.

22. Awesome Screenshot

Bu eklenti, bloglar ile ilgili olan herhangi bir şeyin ekran görüntüsünü almanız için olanak sağlayan bir Chrome eklentisidir. Eklenti, herhangi bir web sayfasının bir kısmını ya da tamamını yakalayabilir. Ayrıca yorum bırakmak, hassas ayrıntı bulanıklığını ayarlamak, ek açıklamalar girmek ve tek tıklama ile bilgisayarınıza indirmek gibi seçenekleri de var. Son olarak eklenti, sayfayı yatay kaydırmayı destekler ve görüntüleri PNG formatında kaydeder.

23. Lorem Ipsum Generator

WordPress kullanıcıları gereksiz kodları kullanmadan “Çalışma Taslağı” ya da yapay metin oluşturabilmek için bu eklentiyi kullanabilir. Eklenti, WordPress web sitenizin tasarımı ile ilgili özelleştirmeler yaptığınızda farklı düzenleri ve görünüşleri test edebilmeniz için kullanılır. Bu uzantı metin tabanlı cümleleri simüle etmek için rastgele cümleler oluşturur. Uzantı ayrıca isteğe bağlı olarak satır sonlarını da verir.

24. WordPress.org Plugins SVN Link

Bu eklenti basit bir işlevi yerine getirir: WordPress.org üzerinde, .zip dosyası indirme butonunun içindeki eklentinin SVN veri havuzuna bir buton bağlayarak entegre olur. WordPress siteleri için belirli bir eklenti ve eklentinin kodu hakkında, eklentiyi indirmeden önce daha fazla bilgi edinmek isteyenlere yardımcı olur. WordPress.org Plugins SVN Link, açıklama alanında bir “Favori” butonu içeren WordPress.org sayfalarındaki eklentilerin yeni versiyonlarıyla çalışır.

25. Save to Pocket

WordPress kullanıcıları sevdikleri web sayfalarını, videoları vb kaydetmek için Save to Pocket eklentisini kullanabilir. Daha sonra bunlara tekrar erişebilmek için Save to Pocket’ın gösterge paneline göz atabilirler. En havalı Chrome eklentilerden biri olan Save to Pocket, yeterli zamanınız olmadığı bir anda karşınıza çıkan ilginç bilgileri unutmamanızı ve daha sonra tekrar görebilmenizi sağlar. Böylelikle o an yapmış olduğunuz araştırma için edinmek istediğiniz bilgileri saklamış olursunuz.

Son Düşünceler

Aynı anda birden fazla Chrome eklentisini kullanmanız tarayıcınızın yavaşlamasına neden olabilir. Bu yüzden eklentileri anlık ihtiyaçlarınız doğrultusunda kullanabilirsiniz. Daha sonrasında WordPress kullanıcıları için oluşturulmuş en iyi Chrome eklentilerinden bir başkasına geçiş yapabilirsiniz.

Sizin favori uzantınız hangisi? Lütfen düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde bizimle paylaşın.

Exit mobile version