IHS Blog

WordPress Sitelerinin Yükleme Hızını Arttırmanın Yolları

sayfa yükleme hızı

Performans arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak (ve dolayısıyla geri dönüş oranını arttırmak) için çok önemlidir.

Bu yüzden, eğer web siteniz kullanıcıları çok uzun süre bekletiyorsa, yani bu süre ilk işlenen bayttan itibaren üç saniyeden uzunsa, potansiyel müşterilerinizi kaybetme ve tüm SEO çabalarınızı çöpe atma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Google’ın sayfa hızı aracını yayınlamasından sonra yavaş yüklenen bir site için artık hiçbir mazeretiniz kalmadı.

Aşağıda WordPress sitenizin performansını arttırmak için üzerine eğilmeniz gerekenlerin bir listesi yer alıyor.

  1. Hosting Sağlayıcısı

Eğer bir web sitesini ilk kez yayına alıyorsanız, PHP Hosting paketi tercih etmeniz gerekmektedir. IHS Telekom üzerinden alacağınız hosting paketinizde 7 / 24 saat boyunca ücretsiz destek alabilirsiniz. Web sitenizin hızlı açılmasını sağlayacak eklenti ve tema kurulumlarınızı ücretsiz talep edebiliyorsunuz.

  1. Önbellekleme

Önbelleğe alma işlemi düzenli ziyaretçilerinize daha önce yükledikleri dinamik içeriğin statik bir kopyasını sunar. Sizse bunu W3Total Cache, WP Super Cache, Hyper Cache gibi eklentilerle yaparsınız. Mutlaka önce özellikler listesini okuyun, sonra gerçekten gerektiği şekilde kullanabileceğiniz bir eklenti yükleyin. Örneğin W3Total Cache gibi aslında çok iyi olan bir eklenti acemi bir kullanıcının elinde harcanabilir.

Eğer bir IT ekibiniz veya sizin için sitenizin bakım işlerini üstlenen iyi bir WordPress geliştirme uzmanı varsa sorgulama optimizasyonuna, yani sorgulamaların ne kadar hızlı işlendiğine özellikle dikkat ettiklerini göreceksiniz. Memcached ve Redis gibi betikler bu işi kolaylaştırmaktadır, ayrıca .htaccess dosyasının içindeki mod_expires modülü de bir hayli faydalı olacaktır.

  1. Görseller

Bazı önbellekleme eklentilerinde CSS’i, JavaScript’i, Gzip sıkıştırmayı vs küçültmek için kullanılan ve performansı ciddi seviyede arttıran özellikler bulunmaktadır. Fakat bunu başka şekillerde de yapabilirsiniz.

Lazy Load XT eklentisi: lazy_load filtresini uygulayarak görsellerin yalnızca web sitesi ziyaretçisi o görsellerin olduğu noktaya geldiğinde işlenmesini sağlar. Bu da algılanan performansı arttırır ve sitenizin olduğundan daha hızlı görünmesine neden olur.

EWWW Image Optimizer: Görsellerin boyutlarını kaliteyi düşürmeden sıkıştırır. WP Smush.it adında aynı işi yapan başka bir kullanışlı eklenti daha bulunmakta.

Sprite Pad: Ekranda dağınık olarak bulunup yapboz gibi birleştirilen hareketli CSS görselleri oluşturmak için kullanılır. Bu da HTTP istem sayısını ve gidiş gelişeri azaltır ve sayfa yüklenme hızını arttırır.

– Google Analytics, Tag Manager kodu vs gibi bazı JavaScriptlerinizi en son yükleyebilirsiniz. Bu snippetları php template dosyasına taşıyın.

  1. CDN Kullanımı

CDN olarak da bilinen bu ağ sunucu ayarlarınızı daha küresel bir hale getirerek çalışır. Aslen, içeriğiniz dünyada bir dizi uç sunucu (CDN sunucuları) kullanan herkese iletilir. Dolayısıyla sunucunuz diyelim ki ABD’de olsa bile Fransa’daki takipçilerinizin verinin Atlantik’i geçmesini beklemesine gerek kalmaz. Fransa’ya en yakın uç sunucudan orijinal verinin önbelleklenmiş bir kopyasını alırlar.

MaxCDN, CloudFare, Amazon CloudFront gibi hizmetlerle anlaşarak uç sunucularını bu amaç doğrultusunda kullanabilirsiniz.

Bunun küresel bir takipçi kitlesine hitap etmeyi amaçlayan ve günün her anında orta seviyeden yoğuna kadar her türlü trafiği almayı hedefleyen web siteleri için uygulanabilir bir seçenek olduğunu da unutmayın.

  1. Eklentiler ve Temalar

Sayfa yükleme süresinin artmasının sorumlusu sizin kişisel eklentileriniz de olabilir. Bazı eklentiler ve widgetlar sayfaya fazladan yük olur. Ama bu tüm eklentilerin sayfanızı şişirdiği anlamına da gelmez. Bu yüzden suçluyu bulmak için P3 (Plug-in Performance Profiler) isimli başka bir eklentiye ihtiyacınız var.

Tüm tanılamaları yaptıktan sonra sayfanızın ortalama yükleme süresini ve her eklentinin bu süreyi ne kadar uzattığını görebilirsiniz. Sorunu bulduktan sonra çok sevseniz bile o eklentiyi kaldırmanız gerekecektir. Bu nedenle daima kaliteli eklentiler kullanmalısınız çünkü kaliteli eklentiler performansı düşürmemeye özen gösterenlerdir.

Temanızın functions.php’si temaya özel işlevlerin bulunduğu yerdir. Bunların bazıları sayfanızın performansının kötü olmasının nedeni olabilir. Ne yaptığınızdan ve yaptığınız şeyin sonuçlarının ne olacağından emin olmadığınız sürece hiçbir snippetı doğrudan ana tema stil sayfasına (veya functions.php’ye) yapıştırmayın.

  1. Veritabanı

WordPress’in MySQL veritabanında çalıştığından ve zaman içinde gönderi düzenlemeleri, spam veya onaylanmamış yorumlar, sahipsiz üstveriler vs gibi sorgulama süresini yavaşlatan şeyler yüzünden tıkandığından yukarıda bahsedilmişti.

Veritabanını temizlemek için WP Sweep veya WP-DB Manager gibi bir eklenti kullanın. Tabii önce her şeyi yedeklemeyi sakın unutmayın.

Exit mobile version