IHS Blog

WP Fastest Cache Kurulumu ve Ayarları

wp-fastest-cache-eklentisi-ayarlari

WordPress tabanlı oluşturulan internet siteleri zaman içerisinde yoğun trafik karşısında performans kaybı yaşayarak çok uzun süren yükleme süreleriyle karşılaşılmasına yol açabilir. Arama motorları sıralamalarını doğrudan etkileyen site açılış hızınızı iyileştirmek için bir önbellek eklentisinde yardım alabilirsiniz.

SEO çalışmalarının temelini oluşturan site performansı, kullanıcı deneyimini etkileyen en önemli kriterlerin başında geliyor. Google’ın geliştirmiş olduğu arama motoru algoritması içerik ve siteleri kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurarak sıralıyor.

Bu rehberde WP Fastest Cache kurulumu ve ayarları hakkında merak edilen sorulara yanıt verecek, en ideal ayarları birlikte uygulayacağız.

 

WP Fastest Cache Nedir?

WP Fastest Cache, dinamik olarak yayın gerçekleştiren WordPress tabanlı internet sitelerini statik bir içeriğe dönüştürerek çok daha hızlı yanıt veren ve yüklenen bir sayfaya dönüştürmenizi sağlayan önbellek eklentisidir.

Sitenizde yer alan mevcut içeriğinizi önbellek teknolojisinden yararlanarak “HTML” tabanlı bir kopyasına oluşturarak başta arama motorları olmak üzere sitenizi ziyaret eden kullanıcılara bu kopya içerik üzerinden yayın gerçekleştirir. Bu kopya içerik varsayılan “dinamik” içeriğe oranla daha az komut çalıştırır. Bu nedenle sayfalarınız çok daha hızlı yüklenir.

 

WP Fastest Cache Özellikleri

Varsayılan olarak ücretsiz sürümle birlikte kullanabileceğiniz temel özellikler bunlardır.

 

WP Fastest Cache Kurulumu

WordPress yönetici panelini kullanarak WP Fastest Cache kurulumu birkaç dakika içerisinde gerçekleştirilebilir. Bunun için izlemeniz gereken yol ise şu şekilde;

WordPress Yönetim Paneli > Eklentiler” sayfasına geçiş yapın.

Yeni Ekle” butonuna basarak ilerleyin.

Arama çubuğuna tıklayarak “WP Fastest Cache” araması gerçekleştirin.

Arama sonuçları içerisinde genellikle ilk sırada yer alan aramayla eşleşen “WP Fastest Cache” eklentisinin yanında bulunan “Hemen Yükle” butonuna tıklayın.

Yükleme işleminin tamamlanmasıyla birlikte eklentiyi aktif hale getirmek için belirecek “Etkinleştir” butonuna tıklayın.

Eklenti kurulumu ve etkinleştirme işlemi tamamlandı.

 

WP Fastest Cache Ayarları

Bu rehber içerisinde en ideal performans ayarlarını birlikte belirlemeye çalıştığımız WP Fastest Cache ayarları hakkında yalnızca kişisel tecrübelerimizi paylaştığımızı, aktif olarak kullanmış olduğunuz diğer eklentiler ve temalara bağlı olarak değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bu sebeple rehber içerisinde her özelliği mümkün olduğunca sizler için açıklamaya çalışacak, ideal ayarlarınızı belirlemenize yardım olmaya çalışacağız.

WP Fastest Cache ayarları için WordPress yönetim panelinize giriş yapmalı ve sol menüde yer alan “WP Fastest Cache” menüsüne geçiş yapmalısınız.

 

Genel Ayarlar

Eklentinin temelini oluşturan ve en önemli ayarları bu bölümden gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayfa eklenti kurulumunda İngilizce olarak sizi karşılayabilir. Bunun için en altta bulunan “English” seçeneğine tıklayarak “Türkçe” seçimi yapabilir ve “Submit” butonuna basarak eklenti ayarlarını Türkçe diline çevirebilirsiniz. Daha sonrasında aşağıda anlatımını gerçekleştirmiş olduğumuz ayarları uygulayabilirsiniz.

Ücretsiz olarak kullanıma izin verilen özelliklerin tamamını aktif konuma getirerek kullanabilirsiniz. Elbette bu işlemler sonrasında site ve sayfa içeriklerinizi kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. Çünkü uygulanacak sıkıştırma ve birleştirme işlemleri içeriğin hasar almasına ve buna bağlı olarak bozulmalara yol açabilir.

Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra genel ayar bölümünün sonunda yer alan “Gönder” butonuna basmayı unutmayın.

 

Önbellek Temizleme

Bu bölümde oluşturulan önbelleğe dair bazı istatistikler ve bu verilerin temizlenmesini sağlayan birkaç buton yer almaktadır.

Önbellek İstatistikleri: Oluşturulan önbellek verilerine ait istatistikleri masaüstü & mobil ayrı ayrı görüntülemenin yanı sıra JS ve CSS dosyaları ile ilgili istatistiklere de ulaşabilirsiniz. Yalnızca premium sürümde sunulur.

Önbellek Temizleme: Oluşturulan önbellek verilerinin temizlenmesi & silinmesi ile ilgili işlemleri bu bölümden yapabilirsiniz.

Zaman Aşımı Kuralları: Belirli bir sayfa ya da standartlar için bir zaman aşımı belirleyebilirsiniz. Belirlediğiniz sürenin tamamlanması ardından önbellek verileri otomatik olarak temizlenecektir.

 

Resim Optimizasyonu

Sitenizde yer alan görsellerin optimize edilmesi, boyutlarının küçültülmesi ve sıkıştırılarak sunulması ile ilgili bir bölümdür. Performansı doğrudan etkileyen önemli bir bölümdür. Maalesef ki bu bölüm yalnızca premium sürümde kullanılabildiği için detaylı bir inceleme sunmayacağız. Fakat; bu bölümde sunulan özelliklerle aynı işlevi gören alternatif ve ücretsiz resim sıkıştırma eklentilerini tercih edebilirsiniz.

 

WP Fastest Cache Premium

Premium menüsü altında eklentinin ücretli yani premium sürümüne geçiş yapabilmeniz için gerekli olan yönlendirmeler ve bilgilendirmelerle karşılaşacaksınız. Eklentinin güncel fiyatı ve satın alma seçenekleri hakkında bu sayfa üzerinde gerekli tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

 

Hariç

Bu bölümde önbellek işlemlerinin uygulanmasını istemediğiniz sayfaları tanımlayabilirsiniz. Varsayılan olarak WordPress giriş sayfası ve yönetim paneli önbellek uygulamasından muaf tutulmuştur. Bunlara ekleme ve çıkarma yapmak için bu sayfayı kullanabilirsiniz.

 

CDN

Eğer sitenizin yeterince büyüdüğünü düşünüyorsanız muhtemelen performansı artırmak için CDN teknolojisinden yararlanmak istersiniz. Bu özellik sayfa açılış hızları ve global çapta yayın yapmak için oldukça önemli diyebiliriz. WP Fastest Cache CDN bölümü üzerinden almış olduğunuz CDN hizmetinin kurulumunu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

 

DB

Veri tabanı ile ilgili bazı optimizasyon işlemleri gerçekleştirebileceğiniz, gereksiz verilerin temizlenmesini sağlayabileceğiniz bir bölümdür. Veri tabanında şişme yaratan önemsiz verileri bu bölümden temizleyebilirsiniz. Yalnızca premium sürümde kullanılabilir.

WP Fastest Cache ayarları hakkında burada sizlerle paylaşmış olduğumuz rehberi göz önünde bulundurarak kendi internet siteniz için en ideal yapılandırmayı gerçekleştirebilirsiniz. Eklenti ile uyumlu bir şekilde çalışan yüksek performans sunan WordPress Hosting çözümlerimize göz atabilirsiniz.

Exit mobile version