IHS Blog

2017’de Şirketler Bulut Sistemine Daha Fazla Yatırım Yapacak

bulut-sunucu

451 Research isimli araştırma şirketinin anketine göre; 2017 yılında IT departmanlarının bütçesinin hosting ve bulut hizmetleri için %6 oranında artacak olması, üçüncü parti satıcılara ve altyapıya olan güveni artıracak.

Bulut büyümeye devam ediyor. 451 Research’ün bir başka yeni raporuna göre; 2017’de IT bütçelerinin %34’ü hosting ve bulut hizmetlerine yönelecek. 2016’da ise kurumsal IT bütçelerinin %28’i bu hizmetlere harcandı.

Rapora göre gerçekleşmiş olan bu %6’lık artış, altyapı, uygulama yönetimi ve güvenlik hizmetleri gibi üçüncü parti kaynaklara olan güvenin arttığını gösteriyor.

Bu 3 aylık rapor doğrultusunda, dünya çapında toplamda 580 tane IT uzmanına anket yapıldı ve 45.000 kıdemli müşterinin ve kurumsal teknoloji yöneticilerinin de dahil olduğu bir panelden çeşitli bilgiler alındı ve röportajlar yapıldı.

Genel olarak bulut hizmeti sunanların önceliklerinin altyapı olduğu sanılsa da; rapor, IT bütçelerinin sadece %31’inin altyapı harcamalarına ayırılmış olduğunu gösteriyor. Geriye kalan yaklaşık %70’lik bütçe ise aşağıdaki hizmetler için ayrılmış durumda:
•    Uygulama hizmetleri (%42)
•    Yönetim hizmetleri (%14)
•    Güvenlik hizmetleri (%9) ( Fraud Çözümleri )
•    Bulut sunucu profesyonel hizmetleri (%5) ( VDS Sunucu )

Ayrıca rapora göre, hosting ve bulut hizmetleri bütçesinin büyük bir kısmı da yönetilmeyen ya da kendi kendini yöneten altyapı hizmetlerine veya uygulama servislerine ayrılmış durumda. Hatta yapılan basın açıklamasına göre “Altyapı hizmetlerine ayrılan bütçenin neredeyse yarısı(%44) ve uygulama hizmetleri bütçesinin de %49’u ürünlerle birlikte verilmekte olan ek yönetim işleri ve güvenlik hizmetleri için ayrılmış durumda.”

Anketin verilerine göre şirketler çeşitli sunuculardan hosting ve barındırma hizmetleri alıyor ve kullanıyor. En yaygın olan bulut, altyapı sağlayıcısı işletmelerin %69’u tarafından kullanılıyor. En yaygın hosting sunucusu ise işletmelerin %26’sı tarafından kullanılıyor.

Yakın tarihte yayınlanmış bir Cisco araştırmasına göre; artan harcamalardan yola çıkarak yapılan öngörüler doğrultusunda, bulut veri merkezi trafiğinin 2020 yılına kadar %262 oranında artması bekleniyor.
Sonuç:
•    451 Research’ün yeni raporlarına göre 2017’de IT bütçelerinin %34’ü hosting ve bulut hizmetlerine yönelecek.
•    Bu hosting ve bulut hizmetleri bütçesinin büyük bir kısmı da yönetilmeyen ya da kendi kendini yöneten altyapıya ya da uygulama servislerine ayrılacak.
•    Başka bir rapora göre ise 2020 yılına kadar bulut veri merkezi trafiği %262 oranında artacak.

Exit mobile version