IHS Blog

Adım Adım Blogger’dan WordPress’e Geçiş Rehberi

migrating-wordpress

Birçok blogger, kariyerine, kullanacağı platformu daha sonra gerekirse değiştiririm düşüncesi ile başlar. Bu düşünceyi, ücretsiz blog hizmeti veren bir hosting firmasından kendi yönettiği ücretili bir hosting hizmetine geçiş kararı takip eder. Blog yazma sürecine başladıktan sonra, kendi siteleri üzerinde daha çok kontrole sahip olmak istediklerine karar verirler. Bu tamamen makul bir yaklaşımdır.

Kullanması çok kolay olduğu için, şu aralar en popüler başlangıç platformu Blogger’ dır. Fakat, özelleştirme yetenekleri açısından kesinlikle yetersiz kalıyor. Bu nedenle Blogger’dan WordPress’e geçerken arama motoru sıralaması, trafik ve aboneleri başarılı bir şekilde saklamak gerekir. Diğer bir değişle taşıma işlemi problemsiz olmalıdır.
Taşımanız gerekenlerin bir listesi:
–        Mesajlar
–        Sayfalar
–        Kategoriler
–        Yorumlar
–        Medya (Resim,video vb.)
–        Kalıcı URL bağlantıları
        RSS veya XML feedleri
–      Yazarlar
–       Trafik
Bu yazıda, örnek olarak basit bir siteyi, Blogger’dan WordPress’e taşıyacağız. Yardımcı olması için, içerisinde iki adet gönderi bulunan küçük bir Blogger sitesi oluşturduk.

Blogger Site

Taşıma işleminden önce herşeyi not edin. (etiketler, kalıcı URL bağlantıları, widgetlar, resimler , yazı tipleri, yorumlar, SEO, vb. İçeriklerin hepsinin taşındığından emin olmak isteyeceksiniz. Stiller taşınmayacak. Bu yüzden kendi tema, font renk ve eklentilerinizi seçmek durumundasınız.

WordPress Site

WordPress sitenizi oluşturun. Siteniz kendi bilgisayarınız üzerinde veya bir hosting üzerinde kurulu olabilir. Bloggerdan WordPress’e URL’leri taşırken geçici bir domain adı kullanabilirsiniz. Eğer verilerinizi taşıyacağınız WordPress sitesi bir hosting üzerinde kurulu ise, WordPress’inizi bakım moduna geçiriniz.Bu şekilde, siz üzerinde çalışırken sitenize gelen ziyaretçiler sitenizin kapanmış olduğunu düşünmezler ve hala bu ziyaretçiler üzerinde iyi bir etki bırakma şansınız olabilir.

Blogger’dan WordPress’e Geçiş: Blogger’dan Dışa Aktarma

İhtiyacınız olan ilk şey siteniz üzerinden indireceğiniz Blogger dosyaları. ‘Ayarlar’ bölümünden ‘Diğer’ e tıklayın.İlk ayara Blog araçları deniyor.Bu aracın ‘Dışa Aktarma’, ‘İçe Aktarma’, ve ‘Silme’ seçenekleri bulunmaktadır. Dışa Aktar’a tıklayın.

Website içeriğinizin hard diskinizde nereye kaydedileceği soran bir dialog penceresi açılacak. Postlarınızın ve yorumlarını indirmek için ‘Blogu İndir’ butonuna basınız.

WordPress’e İçe Aktarma İşlemi

İndirdiğiniz XML dosyasını WordPress kurulumunda yüklemeniz gerekecek. WordPress kontrol panelinde Araçlar bölümünden İçe Aktar’ı seçin.

İçe aktarma yapabileceğiniz platformların listesi açılacaktır. Blogger’ı seçin ve eklentiyi yükleyin.Eklenti yüklendikten sonra plugini çalıştırabilirsiniz.

Blogger Importer

Blogger Importer, WordPress’inize, gönderileri (yayımlanmış, ileri bir zamana kurulan ve taslak olan), resimleri (başlıklar dahil), kategorileri ve spam olmayan yorumları taşır. Sayfalar, widgetlar temalar ve avatarlar platforma özel olduğu için aktarılmaz.

Bu ekranda XML dosyasını seçin ve ‘Dosyayı yükle ve içe aktar’ butonuna tıklayın.
Dosya yükleme işleminden sonra yazarları içe aktarma seçeneği gelecektir. Burada yeni kullanıcılar oluşturabilir yada asıl yazarları yeni yazarlar ile eşleştirebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi resimlerin taşınmasında sorun yaşandı. Medya klasörüne bakıldığında hiç resim olmadığı görülüyor. Bazen bu eklenti, resimleri taşırken problem yaşıyor. Neyseki başka seçenekler var. Yazı biçimlerinde problem olmadı. Bir başka sorun ise, etiketlerin, tagler yerine kategorilere dönüştü. Bunu bir dönüştürücü kullanarak çözmek kolaydır.

Categories to Tags Converter

Eğer kullandığınız eklenti, etiketlerinizi, taglar yerine kategorilere çevirdi ise, WordPress Categories to Tags çeviricisini kullanabilirsiniz. Araçlar’ın altından İçe aktar’a tıklayın ve daha sonra Categories and Tags Converter’ı seçin. Eklentiyi kurun ve çalıştırın. Size dönüştürmek için kategorilerin listesini verecektir. Dönüştürmek istediklerinizi seçin ve Convert butonuna tıklayın.

Blogger Importer Extended

Blogger Importer Extender, standart Blogger Importer’dan “HTTP 301 yönlendirmeleri” gibi, daha fazla şeyi içeri aktaran ücretsiz bir eklentidir. Bu eklenti sayfaları, resimleri, tagları, yorumları, linkleri ve gönderileri içeri aktarır. Format dönüşümü yaparken SEO linklerini bile korur. Eklentinin bir sorunu bulunmaktadır. Yanlızca, kullanıcıların gönderdiği veriler, eklentinin serverı üzerinden geçerken Google servisleri kullanılıyor. Google servislerinin limitleri aşıldığında gün boyunca eklenti kullanılamaz hale gelmektedir. Ben denediğimde eklenti kullanılabilir değildi. Servis kullanılabilir olduğunda eklentiye bir şans vermenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

CMS 2 CMS Blogger to WordPress Converter

CMS2CMS Blogger to WordPress Converter, gönderileri, sayfaları, resimleri yorumları ve tagları taşıyan premium bir eklentidir. Tema ve stil taşıyan bir eklenti bulunmamaktadır,fakat bu eklenti size Blogger platformunuzda kullandığınız renk skalasına göre önerilerde bulunmaktadır. Bu özellik size arama ve karar verme aşamasında çok zaman kazandıracaktır. Ekletinin fiyatı $39’dan başlamaktadır.

Kullanımı çok kolaydır. İlk adım olarak Blogger sitenize bağlanır. Daha sonra CMS2CMS’ye login olmanız veya yeni kayıt oluşturmanız gerekmektedir.

Taşıma işlemini başlattığınızda, CMS2CMS eklentisine, iki ayrı siteye de (Blogger ve WordPress ) erişim yetkisini vermek zorundasınız.

Köprü dosyasını manuel olarak yükleyebilir yada otomatik aracı çalıştırabilirsiniz.

Bu sadece bir demo olduğu için, ücretsiz taşıma seçeneğini kullandım. Demo versiyon herşeyi taşımıyor, fakat nasıl çalıştığına bir bakalım.

Bu seferki resimleri ve başlıklarını içe aktardı. Etiketler, taglar olarak içe aktarıldı. Blogs adında bir kategori oluşturdu. Yazı formatını iyi bir şekilde korudu.

Domain Yönlendirmek

Eğer domain kendinize ait ise, yeni websitenize yönlendirmek isteyeceksiniz. Bütün kalıcı bağlantıların(permalink) tam olarak çalıştığına emin olun. Blogger kullanıcıların büyük çoğunluğu Blogspot domaini kullanıyor. Eğer sizde Blogspot domaini kullanıyorsanız, sakın buradaki Blogger sitenizi silmeyin. Ziyaretçilerinizi yeni sitenize yönlendirmek için burayı kullanmak isteyeceksiniz.

Kalıcı bağlantı ve yönlendirmelere bir göz atalım. Bu noktada, WordPress siteniz bir hosting üzerinde kurulu ve bakım modunda olmalıdır.

Kalıcı Bağlantıları Kurmak

Kalıcı bağlantılar WordPress’e aktarılmadı. Blogger ve WordPress arasında varsayılan ayarlar farklıdır. Örneğin, ilk test blog yazısı için, Blogger varsayılan olarak aşağıdaki URL’e sahipti.

testsite.blogspot.com/2016/02/first-test-post.html

WordPress’te aynı gönderinin URL’i:

sample.com/testsite/2016/02/02/first-test-post/

İlk URL ‘blogspot’ kelimesini içeriyor. Eğer Blogger için kendi domaininizi kullanıyorduysanız, bütün kalıcı bağlantılar otomatik olarak yeni siteye yönlenebilir.

WordPress yönetim panelinizdeki Ayarlar başlığı altındaki Kalıcı Bağlantılar başlığına gidiniz.

Ön tanımlı, ortak ayarlardan seçebilir veya kendi özel kalıcı bağlantı yapınızı oluşturabilirsiniz. Hatta kategori ve taglarınızı da URL yapınıza ekleyebilirsiniz. Eğer WordPress’deki ön tanımlı yapılar, Blogger’da kullandığınız yapıya uymuyor ise, kolayca yeni bir kalıcı bağlantı yapısı tanımlayınız. Örneğin, eğer benim Blogger’daki kalıcı bağlantı yapım(Hostingin bana ait olduğu durumda) bu şekilde görünse idi:

websitesi.com/testsite/2016/02/first-test-post.html

Yıl, ay ve yazı başlığının bulunduğu aşağıdaki gibi bir yapı kullanırdım:

/%year%/%monthnum%/%postname%/

Yapının her parçasının sağ ve sol yanında yüzde işareti “%” ve her parçanın arasında backslash “/” işareti olmalıdır.

WordPress her yapı örneğini arayüzde göstermektedir, bunlara bakarak kendi yapınızı nasıl oluşturacağınızı görebilirsiniz. Ayarları kaydettiğinde, kalıcı bağlantılar öncekilerle eşleşecektir.

Feed Yönlendirme

Abonelerinizi kaybetmek istemiyorsanız, feedlerini de yönlendirmek isteyeceksiniz.

Bogger’da Ayarlar’a gidin, oradan Diğer’e tıklayın ve ‘Site feed’ başlığı altındaki Gönderi Feed Yönlendirme URL’inin yanındaki ekle linkine tıklayın.

Feedinizin yeni URL’ini girin ve kaydedin.

301 Yönlendirme

SEO’ya yardımcı olması için, taşımadan sonra yapılacak en iyi şey 301 yönlendirmesidir. Bu yönlendirme arama motorlarına sitenizin taşındığını ve trafiğin yeni siteye yönlendirileceğini bildirir. Template dosyalarının içerisine kod yerleştirirseniz, Blogger bunu yapabilir. Bunun için bir eklenti kullanmanızı öneririz.

Blogger 301 Redirect

Blogger 301 Redirect, postlarınızı birebir eşleyen ücretsiz bir eklentidir. Yazılarınızın ve yorum feedlerinizin yönlendirilmesine olanak sağlar. Bu işlem geçişten sonra trafik kaybının önlenmesini sağlar. Eklenti blogspot.com’dan alınan veya kendi domain ve hostinginiz ile çalışan Blogger sitenizi yönlendirir, eğer Blogger websiteniz kendi domaininizde ise eklenti yönlendirme işlemini halledecektir. Eklenti aynı zamanda yönlendirme istatistiklerini tutmaktadır.Tipine göre kaç adet yönlendirme aldığınızı ve kaçında 404 hatası alındığını görebilirsiniz.

Blogger temasının içerisine yerleştirmeniz için bir kod veriyor, klasik ve yeni temalar için adım adım kod yerleştirme yönergelerini gösteriyor. Bu işlem yönlendirmenin düzgün çalışmasını sağlayacaktır. Kullanımı kolay bir eklentidir. Blogger’dan başka bir platforma geçişe başlamadan önce yapılması gerekenlerin bir listesine de sahiptir.

Son Yorumlar

Bu eklentiler ücretsiz taşıma araçlarıdır. Bu eklentiler ihtiyaçlarınızı karşılamadığı taktirde, daha kapsamlı bir çözüm için hosting ürününüz IHS Telekom’da bulunuyorsa taşıma işleminiz için ücretsiz talep oluşturabilirsiniz.

Blogger’dan WordPress’e geçiş doğru araçlar ile o kadar da zor değil. SEO ve trafiği korumak için, kalıcı bağlantı ve 301 yönlendirmelerini içeren tüm adımları uyguladığınıza emin olun. Herşeyin istediğiniz gibi çalıştığından emin olduktan sonra, artık WordPress websitenizi bakım modunu iptal ederek yayına alabilirsiniz.

Hiç Blogger’dan WordPress’e site taşıdınız mı? Hangi araçları kullandınız? Favori uygulamanızı neler? Ekleyecek herhangi bir püf noktası var mı? Bize görüşlerinizi yorum kısmından iletebilirsiniz.

Exit mobile version