IHS Blog

Apache Nedir? Neden Kullanmalısınız?

apache-nedir

Daha önce web geliştirme konusuyla ilgilendiyseniz, mutlaka Apache’yi duymuşsunuzdur. Apache, açık farkla piyasada en çok kullanılan web sunucu yazılımıdır. Aslında, yaklaşık %31’lik bir pazar payına sahiptir .

Kullanıcılara bir sunucu çalıştırmak için en esnek ortamı sunarak pazar hakimiyeti kazanmıştır. Bu nedenle, hemen hemen her web hosting şirketinin sunduğu varsayılan web sunucusu yazılımı haline geldi.

Bu makale Apache’nin tam olarak ne olduğunu ve gerçekte ne yaptığını detaylarıyla anlatmayı amaçlamaktadır.

 

Apache Nedir?

Apache, ziyaretçilerden gelen HTTP isteklerini kabul etmekten ve istenen bilgileri web sayfaları şeklinde geri göndermekten sorumlu bir web sunucusu yazılımıdır.

Veya daha basit bir ifadeyle, ziyaretçilerin web sitenizdeki içeriği görüntülemesine olanak tanır.

Bunu anlamlandırmanın başka bir yolu da, web sitenizin bulunduğu sunucunun, bir ziyaretçinin kullandığı cihazla iletişim kurabilmesini sağlamaktan Apache’nin sorumlu olmasıdır. Ziyaretçi donanımını kendinize bağlayan şey budur.

Web sunucusu yazılımı (Apache, Nginx vb.) olmadan web siteniz çalışmaz ve web sitenizin performansını doğrudan etkiler.

 

İnternet sunucusu nedir?

Apache’nin gerçekte nasıl çalıştığını açıklamadan önce, sürecin ayrılmaz bir parçası olduğu için bir web sunucusunun ne olduğunu tanımlamak önemlidir.

Çoğu insan bir web sunucusunu düşündüğünde, web sitenizin kullandığı tüm verileri barındıran fiziksel bir sistem hayal eder. Ve bu tamamen doğrudur, bir web hosting aldığınızda, aslında sunucu kiralama yapmış olmaktasınız.

Ancak, işin zorlaştığı yer burasıdır.

Genel olarak konuşursak Apache, web sunucusunun üzerinde çalıştığı yazılımdır, ancak internete baktığınızda birçok kişi terimleri birbirinin yerine kullanır.

Apache veya başka bir yazılım olmadan, bir web sunucusuna gerçekten web sunucusu diyemezsiniz, çünkü web sitelerini servis etmek için gerekli olan donanım olsa da yazılım olmadan web sitelerini çalıştıramayacaktır. Bu sadece çalışan ve hiçbir yazılımı olmayan bir donanımdır.

Bu nedenle Apache’ye genellikle Apache Web Sunucusu denir .

Bu yüzden çoğu kişi bir web sunucusuna atıfta bulunduğunda, arkasındaki yazılıma atıfta bulunur.

 

Apache Nasıl Çalışır?

Apache, web sunucusu üzerinde çalışan yazılımdır. İlk adım, sunucu ve web tarayıcıları arasında bir bağlantı kurmaktır. Bu, kullanıcıların bu web tarayıcılarından sunucuya istek göndermesine izin verir ve Apache bunu işlemekten sorumludur.

Örneğin, bir ziyaretçi Google’dan web sitenize tıklarsa, web tarayıcısı bilgileri görüntülemek için o sunucuya bir istek gönderir. Apache bu isteği kabul eder ve ardından gerekli verileri sunucudan tarayıcıya gönderir.

Sonuç, ziyaretçinin o web sayfasındaki içeriği görmesidir.

Bu sadece işin temeli. Apache’nin, modüller biçiminde gelen avantajlarından yararlanılacak bir dizi özelliği vardır. Bunlar, güvenlik ve önbelleğe alma gibi temel özellikleri içerir.

Platforma bu kadar çok esneklik veren de şey budur; hemen hemen her web geliştirme ortamına uyacak şekilde değiştirilebilir.

 

Apache’nin Avantajları

Esneklik

İnternet, herkesin benzersiz ihtiyaçları olan milyonlarca web sitesiyle dolu devasa bir yerdir.

Apache, gerektiğinde çalışmasına izin veren esnek bir kapatma ortamı sağladığı için pek çok web sitesi tarafından kullanılabilir. Gerçekte, iki Apache web sunucusu birbirinden çok farklı olabilir ve bu, web sitelerinin benzersiz olması için gereklidir.

Kolay Kurulum

Çoğunlukla, yeni web siteleri genellikle web tasarımı deneyimi olmayan kişiler tarafından yapılır.

Sonuç olarak sektör, WordPress gibi mümkün olduğunca az kod kullanan daha kolay web geliştirme platformlarına yönelmiş durumdadır. Apache, yeni başlayanlar için mükemmel bir web sunucusu yazılımıdır. Çoğu CMS için kurulumu kolaydır ve kurulduğu andan itibaren çalışmaya hazırdır. Örneğin wordpress hosting almak istediğinizde arka planda bunu sağlayan şeylerden biri Apache’dir.

Topluluk

Bir topluluk büyüdüğünde, yardımcı kaynaklar da artar.

Apache, mevcut en yaygın kullanılan web sunucusu yazılımıdır ve bu nedenle mevcut en fazla desteğe sahiptir. Yeni başlayanlar aradıkları soruların cevaplarını kolayca bulabilirler.

 

Apache’nin Dezavantajları

Özelleştirme, Güvenlik Açıklığına Neden Olabilir

Esneklik, yazılımın en büyük avantajlarından biri olsa da, iki ucu keskin bir kılıç olduğu inkar edilemez.

Apache’nin çeşitli yönlerini özelleştirmek size her şey üzerinde daha fazla kontrol sağlar, ancak aynı zamanda güvenlik açıklarını da açabilir. Bu değişiklikler, bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği açık bir kapı oluşturabilir.

Daha deneyimli web geliştiricileri bundan kaçınabilir, ancak gerçek şu ki, tehlikeli olabilir.

Apache Modüllerini Tanımak Zor

Web sunucunuza belirli özellikler ekleyen birçok modül vardır. Birçoğu oldukça kullanışlıdır.

Ancak, bazı özellikler gereksiz olabilir veya hiçbir amaca hizmet etmeyebilir. Bu gerçekten web sitesine bağlıdır. Bu gibi durumlarda, yazılım hakkında bilgi sahibi olmadan hangi modüllerin gerekli olduğunu ve hangilerinin olmadığını anlamak zor olabilir.

Güncellemeler

Bu gerçekten kişiye bağlıdır, ancak Apache’nin sunabileceği güncellemelerin sayısı çok fazla olabilir .

Genel olarak bakıldığında, bu yaptığınız hiçbir şeyi etkilememelidir, ancak çoğu kişi sık sık güncelleme yapmaktan hoşlanmaz. Ancak, Apache için bu gerçekten önemlidir. Güncellemeler genellikle bulunan güvenlik açıklarını kapatır.

Güncel kalmamak, web sitenizi bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız hale getirebilir.

 

Apache WordPress ile Çalışır mı?

Evet, hem de kurulum yapılır yapılmaz.

Çoğu web hosting şirketi, ana web sunucusu yazılımı olarak varsayılan olarak Apache’yi kullanır. Bazıları ek seçenekler sunabilir, ancak kullanım kolaylığı, popülerlik ve mevcut kaynaklar nedeniyle çoğu WordPress sitesi Apache’yi kullanır.

Ayrıca birçok WordPress eklentisinin Apache kullandığınız varsayımıyla oluşturulduğunu da belirtmekte fayda var. 

 

Apache Yüksek Trafik Altında Nasıl Performans Gösterir?

Bir web sitesi çok fazla trafik aldığında yavaşlamaya başlar ve genellikle web sunucusu yazılımının performansla direkt ilişkili olduğu da bir gerçektir.

Apache, her istek yapıldığında, yazılım bu yeni bağlantıyı işlemek için yeni bir süreç oluşturur. Bu, daha küçük web siteleri için bir sorun değildir, ancak aynı anda çok fazla trafik oluştuğunda, saniyeler içinde yüzlerce veya binlerce işlem oluşturabilirsiniz.

böyle bir senaryoda web sitelerinin yüklenmesi çok uzun zaman almaya başlar. İyi haber şu ki, geçici çözümler var, ancak üstesinden gelmek için Apache’nin yeniden yapılandırılması gerekmektedir.

Hemen hemen her web sunucusunda aynı sorun vardır, bazıları bunu farklı şekilde ele alır.

Yüksek trafikli bir site için daha iyi bir alternatif arıyorsanız Nginx bu durumda daha iyi performans gösteriyor. Sizin için farklı bir seçenek olabilir.

 

Apache Gerçekten Ücretsiz mi?

En popüler web sunucusu yazılımının aslında ücretsiz olduğuna inanmak zor olabilir, ama gerçekten öyle.

Ancak, o kadar nadir değil. Aslında, Apache’nin diğer web sunucusu yazılımlarını özgür ve açık kaynak olmaya zorladığını söyleyecek kadar ileri gidebilirsiniz. Çok iyi performans gösteren ücretsiz bir ürünle rekabet etmek çok zor.

Bu açıdan WordPress’e oldukça benzer.

 

Hangi Dilleri Destekliyor?

Apache, C ile yazılmıştır ancak çok sayıda kodlama dilini destekler.

Bunlar PHP, Python, Java, HTML ve daha fazlasını içerir. Daha fazla dile erişmek için kurabileceğiniz birden çok üçüncü taraf modülü vardır.

Platformun bu kadar yaygın olarak kullanılmasının bir diğer nedeni de bu tarz özellikler ve modüllerdir.

 

Apache, Harika Bir Web Sunucusu Yazılımıdır

Apache üzerinde çalışan bir sunucu, çoğu web sitesi için harika bir seçimdir. Kullanımı kolaydır, özelleştirilebilir ve kullanıcıların yararlanabileceği geniş bir kaynak kitaplığına sahiptir. Sonuç olarak, özellikle WordPress’e yeni başlayanlar için en iyi seçenektir.

Bununla birlikte, mevcut diğer seçeneklerin farkında olmak her zaman iyidir. Web sitenizin niteliğine ve boyutuna bağlı olarak, başka bir seçenek daha iyi olabilir. Bu ihtiyaçlarınıza göre karar verebileceğiniz bir konudur.

Hangi web sunucusu yazılımını kullanıyorsunuz ve neden? Apache’nin yeni başlayanlar için iyi bir seçim olduğunu düşünüyor musunuz?

Exit mobile version