IHS Blog

Domain Park Nedir? Bir Domain Nasıl Park Edilir?

domain-park-nedir

İşletmeniz için benzersiz bir domain arıyorsanız, park edilmiş bir alan adı gününüzü mahvedebilir.

İnternet üzerinde kayıtlı bulunan yaklaşık 300 milyondan fazla alan adının %68’i park edilmiş durumdadır.

Ve herhangi bir web sitesi olmadan, basitçe park edilmiş olduklarından, siz bir tanesine karar verene kadar tescil edildiklerini bile fark etmeyebilirsiniz.

Bu makalede, park edilmiş alan adlarının ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını, nasıl tanımlanacağını ve ayrıca kendi alan adınızı nasıl satın alacağınızı, park edeceğinizi ve hatta satacağınızı ele alacağız.

Park edilmiş alan nedir?

Park edilmiş alan adı, bir web sitesine veya e-posta hizmetine doğrudan bağlı olmayan herhangi bir alan adıdır. Ayrıca trafiği, çalışan bir web sitesine sahip başka bir alana yönlendirmezler .

En fazla “bu alan adının park edildiğini” veya belki de satışa sunulduğunu açıklayan bir sayfa görüntülersiniz.

Park edilmiş alan adı, birisinin aktif olarak kullanmadan kaydettirdiği alan adıdır.  Belirsizlik içinde kullanılmayı veya satılmayı beklediğinden buna “park edilmiş” alan adı diyoruz.

Alan adı, insanların dünya çapındaki farklı sunuculardaki farklı web sitelerini bulmalarına yardımcı olan bir araçtır. Basit bir ifadeyle, tarayıcınıza bir URL girdiğinizde, tarayıcı URL’yi sunucunun IP adresine “çevirir”.

Park edilmiş bir alan adı belirli bir sunucuya işaret etmek yerine ya hiçbir yere işaret etmeyecektir (ve onu ziyaret ettiğinizde bir hata göreceksiniz) ya da DNS kayıt kuruluşunun kendi sunucusundan ya da üçüncü taraf bir hizmetten genel bir “park edilmiş sayfa” sunacaktır.

Bu alan adları takma ad olarak da bilinir ve birçok farklı amaç için kullanılabilir. Birincil alan adınızın yanlış yazılmış sürümlerini güvence altına almak alışılmadık bir durum değildir veya birincil alan adınızı .co veya .net adresi gibi diğer Üst Düzey Alan Adlarını (TLD’ler) kullanarak kaydedebilirsiniz .

Bir alan adını park etmek, daha sonra satacağınız alan adlarını kaydetmek için de sıklıkla kullanılır . Bazı şirketler, takma adı kullanarak mesajları birincil alan adlarına ileten ek e-posta hesapları da oluşturur.

Satın almayı seçtiğiniz mevcut alan adlarını kaydetmek için bir alan adı kayıt kuruluşunu (alan adlarını kaydetmeye yönelik bir hizmet) kullanabilirsiniz. Aynı hizmette bunları barındırma sağlayıcınıza (İHS Telekom gibi) da bağlayabilirsiniz .

Bunu yaparsanız ve web sitenizi görüntülemek için alan adınızı bir sunucuya bağlarsanız, siteniz çok basit olsa ve sadece “çok yakında” yazsa bile, artık park edilmiş alan adı olarak kabul edilmez.

Alan adlarının nasıl çalıştığını daha iyi anlamak istiyorsanız Alan Adı Sistemi (DNS) hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz .

 

Park Edilmiş Bir Alan Adı Neye benziyor?

Park edilmiş bir alan birçok farklı şekil ve formda olabilir, ancak genellikle ziyaret edildiğinde üç farklı versiyona indirgenir:

Gelin bunların gerçek hayatta neye benzediğine bakalım.

Hata mesajı

Birçok park edilmiş alan adı, onlara göz atmaya çalıştığınızda yalnızca bir hata mesajı döndürür. Hata mesajı tarayıcıdan tarayıcıya farklı görünüyor ancak Google Chrome’un en son sürümünde şu şekilde görünür:

Kafa karıştırıcı olabilecek “ sunucu IP adresi bulunamadı (server IP address could not be found)” ifadesini ve ardından ‘dns probe finished nxdomain’ hatasını görüntüleyeceksinizdir. DNS hata mesajı, mevcut olmayan alan adlarıyla tamamen aynıdır.

Dolayısıyla, yalnızca belirli bir domaini ziyaret ederek veya öylece göz atarak, bunun boşta mı yoksa kullanımda mı olduğundan emin olamazsınız.

Bir alan adının park edilmek yerine boşta olduğunu doğrulamak için WHOIS Sorgulaması yapabilirsiniz. Boşta olup olmadığını doğrulamanıza yardımcı olacaktır.

Bir Domainin Park Edildiği Nasıl Anlaşılır

Kullanmak istediğiniz bir alan adını kontrol ettiğinizi ve bir hata mesajı gördüğünüzü varsayalım.

“Fırsat” diye düşünmeden önce kullanıma açık olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Hala herhangi bir sayfaya veya sunucuya bağlanmamış, park edilmiş bir alan adı olabilir.

Logolarınıza ve markalamanıza geçmeden önce bunun gerçekten açık bir alan adı olduğunu doğrulamanız gerekir.

Kontrol etmenin en kolay yolu, söz konusu alan adı için hızlı bir WHOIS araması yapmaktır.

WHOIS Sorgulama

WHOIS sorgulaması, söz konusu alan adının şu anda herhangi bir kişiye ait olup olmadığını ve kayıtlı olup olmadığını kontrol etmek için resmi alan adı kayıt defterinde yapılan bir aramadır.

Bu nedenle ilk adım, WHOIS sorgulaması gibi çevrimiçi bir hizmeti ziyaret etmektir .

Alan adı park edilmişse whois sorgulaması bu durumu gösterecektir.

Ancak WHOIS koruması günümüzde yaygın olduğundan, satışa sunulmadıkça muhtemelen sahibinin kimliğini göstermez. İHS Telekom’da kayıt ettiğiniz domainler için Ücretsiz Whois koruması hizmeti sunulmaktadır.

Domain Park Etmenin Arkasındaki En Yaygın Nedenler

Peki insanlar neden alan adlarını park ediyor? Alan adı park etme, insanların sadece eğlence için yaptığı bir şey değildir. Bu bölümde alan adı park etme işleminin ardındaki en yaygın nedenleri derinlemesine inceliyoruz.

Yatırım fırsatı

Birçok alan adı, bir işletme onu kullanmayı beklediği için değil, yatırımcı bir gün başka birisinin onu isteyebileceğini düşündüğü için park edilmiştir.

Ve doğru alan adına sahip olmak büyük kazanç sağlayabilir. Business.com 2007 yılında 345 milyon dolara satıldı. Onu satın alan şirket iflas etti, bu da iyi bir alan adının bazılarının düşündüğü kadar değerli olmayabileceğini gösteriyor.

Herhangi bir zamanda satılık binlerce alan adı varken, yalnızca birkaç alan adı birkaç dolardan fazla fiyata satılıyor. Bunu zengin olmanın kolay bir yolu olarak düşünmemeniz gerekir.

Potansiyel Marka Adlarını Ayırmak

Bir alan adını rezerve etmenin en yaygın nedenlerinden biri potansiyel bir marka veya şirket adına yöneliktir.

Bir iş kurmayı düşünüyorsanız ve yüzlerce veya binlerce dolar ödemek zorunda kalmak istemiyorsanız, alan adınızı erken kaydettirmek doğru yoldur.

Birçok iş insanı bunu anlıyor ve bu nedenle daha bir iş kurmadan veya bir ürün oluşturmadan önce harekete geçiyor ve alan adlarını kaydettiriyor.

Elbette bir alan adını kaydettirmek, bir işletme veya ürün oluşturmaktan çok daha kolaydır; dolayısıyla bazen yolculuk burada başlayıp bitmiş oluyor.

 

Siber İşgalin Önlenmesi

Siber işgal, birisinin bir alan adını kaydederken birinin ticari markasını ve marka itibarını kasıtlı olarak kullanmasıdır.

Birisi bir şirket adını ticari markalamadan önce bu adı kaydettiyseniz ve onu başka bir şey için kullandıysanız, siber işgalci olarak görülmezsiniz. Bir işletme sahibi olarak isteyeceğiniz son şey, birisinin sirketiniz.com adresini yazıp başka birinin web sitesine gitmesidir.

İlk etapta kötü niyetli insanların bu fırsata sahip olmasını engellemek için çoğu startup ve yeni şirket, şirketleri için en popüler TLD varyantlarını kaydettiriyor.

Şirketinizi korumak için en azından bu dört alan adı uzantısını kaydetmelisiniz:

Artık Kullanılmıyor (Ve Alan Adının Sona Ermesi Bekleniyor)

Kullanıcıların alan adlarını park etmelerinin son nedeni, alan adını artık kullanmamaları ve barındırma sağlayıcısı sözleşmelerinin alan adından önce sona ermesidir.

Park edilmiş bir alan adı satın almayı düşünüyorsanız, üzerinde kesinlikle hiçbir şey yoksa ve süresi bir veya iki ay içinde doluyorsa, onu beklemeyi deneyebilir ve sahibinin kaydı yenilemediğini görebilir, sonra da drop domain’i siz kaydedebilirsiniz.

Alan Adı Nasıl Park Edilir?

Bir alan adını park etmenin en basit yolu, onu İHS Telekom gibi bir alan adı kayıt kuruluşunu kullanarak kaydettirmektir .

Bir alanı park ettiğinizde, onu bir web hosting sağlayıcısına bağlamak için name server kurma konusunda endişelenmenize gerek yoktur .

Tek yapmanız gereken bir alan adı kaydetmek. Ardından İHS Telekom Edestek panelinde domaininizi seçerek park sayfasını aktif hale getirebilirsiniz. Alan adı park etme bu kadar basittir.


Bir domaini park halinde tutmak için her yıl ücretini ödemeye devam etmeniz gerekiyor.

 

Park Edilmiş Alan Adı ile Yönlendirme Arasındaki Fark Nedir?

Park edilmiş bir alan adı ya sizi herhangi bir siteye götürmez ya da DNS aracılığıyla alan adına bağlı tek bir statik sayfa görüntüler . Yönlendirilmiş bir alan adı, ziyaretçiyi siteyi ziyaret ettiğinde başka bir alan adına veya URL’ye gönderir.

Yönlendirmeler SEO açısından faydalıdır ancak aynı zamanda marka koruma amaçları açısından da faydalıdır çünkü genellikle markalı alan adlarını park halinde bırakmaktan daha iyi bir stratejidir.

.

Eklenti, Alt Alan Adı ve Park Edilmiş Alan Adı Arasındaki Fark Nedir?

Park edilmiş alan adı, bir web sitesi veya e-posta adresi gibi herhangi bir hizmete aktif olarak bağlı olmayan herhangi bir kayıtlı alan adıdır. Genellikle yalnızca bir hata veya “bu alan adı satılıktır” sayfası gösterilir.

Eklenti alanı , cPanel gibi  web hosting platformunuza, sunucunuzdaki belirli bir dizine bağlayarak eklediğiniz bir alan adıdır. Örneğin, yenialanadiniz.com.

Alt alan adı , alan adınızın önüne sub. gibi bir bölüm eklenerek seçilen ayrı bir alt bölümüdür.

 

Park Edilmiş Alan Adları Güvenlik Tehdidi midir?

Park edilmiş bir alan adına ilişkin mesajları gösteren statik sayfalar, reklam gibi görünen bazı öğelerin arkasına kötü amaçlı kod/kötü amaçlı yazılım gizleyebilir, ancak bunlara bağlantı vermediğiniz sürece sorun olmaz.

Bununla birlikte, hayattaki “üzülmektense güvenli olmak daha iyidir” yaklaşımını takip ederek, ilgilendiğiniz alan adı hakkında daha fazla bilgi kontrol etmek için her zaman bir WHOIS sorgulaması yapmanızı veya bir alan adı kayıt kuruluşu araması kullanmanızı öneririz.

Öte yandan, bir alan adını park etmek hiçbir şekilde bir güvenlik tehdidi değildir çünkü işletmenizi siber işgalden ve alan adlarınızı ilk önce alan rakip şirketlerden korumaya yardımcı olabilir.

 

Özet

Park edilmiş alan adı, kullanılmamış, kullanılmayı bekleyen alan adıdır. Sahibi, geliştirilmekte olan bir siteyi, yaklaşan bir ürün lansmanını bekleyebilir veya daha sonra yeniden satmak için siteyi elinde tutabilir.

Bir alan adının açık mı yoksa park edilmiş mi olduğunu WHOIS aramasıyla veya favori alan adı kayıt kuruluşunuzu arayarak kolayca doğrulayabilirsiniz.

Park edilmiş bir alan adı satın almak çok pahalı olabilir ve çoğu zaman size yüzlerce veya binlerce dolar kaybettirir. Dolayısıyla, işletmeniz için buna ihtiyacınız olmadığı sürece (örneğin, zaten bir marka oluşturduysanız), park edilmiş alanlardan uzak durmak ve yeni bir ad fikri bulmak genellikle en iyisidir.

Exit mobile version