IHS Blog

En İyi 10 Sunucu İzleme Aracı

sunucu-monitor

Web sitesi yöneticileri sunucu ve ağ sorunlarından bu sorunlar ortaya çıktığı an haberdar olmalı. Aşırı yük binmiş veya çökmüş sunucular, ağ bağlantıları veya diğer aygıtlar yüzünden ortaya çıkan sorunları anında tespit etmek için sunucu izleme araçları kullanılabilir. Tepki süresini, kullanılabilirlik durumunu, CPU kullanımını, bellek kullanımını, disk alanını ve çalışma süresini hangi araçla gözlemleyeceğinize karar vermek için ağınızın boyutunu ve karmaşıklığını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Uygulama izleme araçları da genellikle bu sürece dahil edilir ve Apache, MySQL, Nginx, Postgres ve diğerlerinin işlem süreçlerinin takibinde kullanılır.

İyi sunucu izleme araçları sunucularının sağlığıyla ilgili ayrıntılı bilgi sunmakla kalmaz, aynı zamanda performans karşılaştırması, uyarı becerisi, ayrıntılı raporlama, veri görselleştirme gibi özellikler sunarak web sitenizin ve ağınızın sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Piyasada çok sayıda hizmet ve bu hizmetlere özgü çok sayıda özellik olduğundan, bazen web siteniz için hangi aracın en iyisi olduğuna karar vermeniz zor olabilir.

Bu yüzden hizmetleri, portları, protokolleri ve cihazları takip etmek ve ağınızdaki trafiği analiz etmek için kullanabileceğiniz en iyi 10 sunucu izleme aracını incelemekte fayda var.

Happy Apps

Happy Apps hem uygulamalarınız hem de IT sisteminiz için gelişmiş bir izleme özelliği sunuyor ve özel, açık ve hibrit bulutlar arasında SSH ve aracı tabanlı bağlantı sunma özelliğine sahip. Uygulamaları, veritabanlarını, uygulama sunucularını ve mesajlaşma sıralarını izleyebiliyor, sistemler arasındaki genel ve tekil durumları ve bağımlılık haritalarını görüntüleyebiliyorsunuz. İzleme kontrolleri bir ile beş birim arası süre aralıkları içerisinde yapılıyor. Happy Apps ayrıca isteğe özel sorgulamalar da yapabiliyor. SMS veya e-posta ile gönderilen uyarı kurallarını oluşturmak oldukça kolay. “Sessize alma” özelliğiyle yanlış gelen gereksiz uyarılar kaldırılabiliyor. Her kontrol kolay anlaşılır raporlar halinde kaydediliyor ve sunuluyor ve bu raporlar vasıtasıyla saklanan veri hakkında analizler yapılabiliyor performans sorunları ve hizmet dışı kalma durumları tespit edilebiliyor. (Ücretsiz veya aylık 499.95 dolar)

Performance Co-Pilot

Performance Co-Pilot farklı işletim sistemlerinden gerçek zamanlı olarak veya geçmiş verilerini kullanarak çeşitli ölçümleri toplayabilen bir sistem performansı ve analizi çerçevesi. Linux, Mac OS X, FreeBSDX IRIX, Solaris ve Windows (32)’yi destekliyor. İzlenen her host için domainlerin performans ölçümlerini toplamadan sorumlu bir Performance Metrics Domain Agent (PMDA) gerekiyor. İster rastgele seçilmiş performans ölçümlerini ister kendi belirlediğiniz ölçüm gruplarını görüntüleyebilen izleme araçlarıyla veritabanlarından, log dosyalarından, web sunucularından, e-posta sistemlerinden, Cisco yönlendiricilerinden ve arama motorlarından gelen veriyi aktarmanız mümkün. Performance Co-Pilot performans verilerine ulaşmak için tek bir API kullanıyor ve motoru kural temelli dil vasıtasıyla otomatikleştirilmiş izlemeyi destekliyor. Dağıtık sistem sayesinde aynı host farklı istemcilerden takip edilebiliyor. Yani tek bir masaüstü PC ile farklı mimarileri ve işletim sistemleri olan sistemleri izlemek mümkün. (Ücretsiz)

Nagios

Nagios altyapıyla ilgili sorunların önemli işlemler zarar görmeden tespit edilebilmesini ve çözülmesini sağlayan açık kaynaklı bir sunucu izleme sistemi. Tüm IT altyapısının merkezi bir görüntüsünü ve ayrıntılı güncel durum bilgisini sunuyor. Nagios sistem ölçümlerini, ağ protokollerini, uygulamaları, hizmetleri, sunucuları ve ağ altyapılarını izleyebilecek şekilde yapılandırmak mümkün. Aksama uyarıları e-posta, SMS veya isteğe göre ayarlanmış özel metinler halinde gönderilebiliyor. Detaylı aksaklık raporları sayesinde sorunların üstesinden kolayca gelinebiliyor. Özel müdahale özelliği ile aksayan uygulamalar ve hizmetler otomatik olarak yeniden başlatılabiliyor. Genişletilmiş mimarisi bina içi ve üçüncü taraf uygulamalarla entegrasyon sağlanabiliyor. Kapasite planlama grafikleri ve raporları aksama olmadan önce altyapı güncellemeleri gereksinimlerini tespit ediyor. Programlanmış çalışmama süresi sayesinde bakım ekranları açıkken uyarı gelmesini engellemek mümkün. (Ücretsiz)

Icinga

Icinga altyapı kaynaklarının mevcudiyet durumunu kontrol edip eksilme durumlarında uyarılar gönderen detaylı bir sunucu izleme sistemi. İlk olarak Nagios’un bir alt kolu olarak üretilmiş, daha sonra uygulama çekirdeğinin değiştirilmesi esnasında sorun çıkarmadan eklenti entegrasyonu sağlamak için bir GUI, ek veritabanı konektörleri ve bir REST API’ı eklenmiş. Icinga ile SMTP, POP3, HTTP gibi ağ hizmetlerini ve CPU yükü, disk kullanımı ve sunucu bileşenlerini (routerları, sıcaklığı ve nem sensörlerini) içeren host kaynaklarını izleyebiliyorsunuz. Kullanıcı dostu bir kural tabanlı yapılandırma formatı kullanıyor ve şablonları yapılandırma nesnelerine uygulanacak şekilde tanımlayarak yapılandırma işini minimuma indiriyor. Icinga’da kontrol, uyarı ve olay komutları olmak üzere üç ayrı komut tipi bulunmakta. Her bir komuta varsayılan değerler, isteğe göre belirlenmiş özellikler, çalışma süresi makroları ve duruma bağlı davranışlar atanabiliyor. Basit eklenti sistemi sayesinde isteğe göre ayarlanabilen arayüzler, raporlama modülleri ve şablon temelli raporların olduğu hizmet kontrolleri oluşturulabiliyor. (Ücretsiz)

Anturis

Anturis sunucuların, hizmetlerin, yazılımların, web sitelerinin ve ağların tek bir kontrol panelinden izlenebileceği bir araç paketi sunuyor. Bulut tabanlı olduğu için, ekstra yazılım yüklemeye ve ekstra donanım veya kaynak kurmaya gerek kalmıyor. Tam ölçeklendirilebilirlik sunarak gerektiğinde altyapı ve bileşen ekleyebilmenizi sağlıyor. CPU kullanımını, CPU yükünü, RAM’i, disk alanını, disk kullanımı takip edebiliyor, MySQL veritabanları, Apache web sunucuları, mail sunucuları, Java sanal makineleri, Windows hizmetleri, Active Directory ve log dosyaları gibi önemli yazılımları izleyebiliyorsunuz. Çalışma süresini ve performansı izlemek, ağ ve uygulama seviyesindeki sorunları dünyanın farklı noktalarındaki farklı izleme konumlarından kontrol etmek çok kolay. İstediğiniz kadar altyapı ve bileşen ekleyebiliyor, bunları farklı görevlere, ofislere veya istemcilere atayabiliyorsunuz. Her tür altyapıyla uyumlu olan Anturis fiziksel sunucuları, AWS’i, Microsoft Azure’u veya RAckspace’i izleyebiliyor. (Aylık 9.5 – 149 dolar arası)

Open NMS

OpenNMS otomatikleştirilmiş ve manuel tespit seçenekleri olan bir ağ yönetimi uygulaması. Uygulama içerisinde bir olay ve uyarı sistemi ve bir performans ölçümü aracı bulunmakta. Açık kaynaklı olduğu için bir bakım veya güncelleme masrafı yok ve kaynak kodu indirebiliyor, inceleyebiliyor, değiştirebiliyor ve dağıtabiliyorsunuz. Bir saniye içerisinde binlerce olayı ele alabilen OpenNMS ağınız için merkezi veri havuzu olarak kullanılabiliyor. Önemli olaylar tespit edildikten sonra uyarılar ve sorun bildirimleri oluşturulabiliyor. Performansla ilgili tüm veriler grafik haline getirilerek ağ ve sunucular içerisindeki sorunlu alanlar kolayca tespit edilebiliyor. OpenNMS yapılandırılabilir bir alarm yönetimi sistemi kullandığından, bir olay olduğunda alarm devreye giriyor ve farklı kullanıcı gruplarına sorun fark edilip çözülene kadar uyarı gönderilmeye devam ediliyor. OpenNMS’in kendine has özelliklerinden biri de hizmet dışı kalma durumlarını istemci perspektifinden tespit eden ve merkezi OpenNMS uygulamasına rapor göndermesi. Bu sayede merkezi olarak host edilen uygulamaların her zaman çalışır durumda olması ve merkezi uygulamadaki bir tarayıcı işaret edilerek yüklenmesi sağlanıyor. (Ücretsiz)

SeaLion

SeaLion çoklu Linux sunucularındaki sorunları hızlı bir şekilde teşhis etmek için kullanılan bir Linux sunucu izleme aracı. Kullanımı oldukça basit. Yapmanız gereken tek şey bir web tarayıcısını açmak. Tarayıcının sekmeli arayüzünde standart komutlar çıkıyor. İstediğiniz bir zaman dilimine gidip kendi komutlarınızı ekliyor ve farklı sunuculardan gelen bilgileri yan yana koyup karşılaştırarak bir sunucunun neden diğerinden daha iyi performans gösterdiğini bulabiliyorsunuz. SeaLion’ın etkileyici yönetim paneli sunucu aktivitenizin grafik bir özetini sunuyor ve ham çıktıları göstererek performansla ilgili daha derinlemesine bilgi edinmenizi sağlıyor. Sunucu verisi 45 güne kadar saklanabiliyor, bu yüzden zamanda geriye gidip sorunları tespit edebiliyorsunuz. Ayrıca özel ölçümleriniz eşiği aştığında size e-posta gönderiliyor. Aracın ticari versiyonuyla yüzlerce sunucu izleme imkanı var ve farklı kullanıcılar için ayrı ayrı kontrol seçeneği bulunuyor. SeaLion’da tüm veri SSL bağlantısı üzerinden aktarılıyor . Araç kapsamında beyaz liste komutları ve sudo izinleri gerektiren özel komutları çalıştırma özelliği de bulunmakta. (Ücretsiz – aylık 499 dolar)

PRTG

PRTG birkaç dakika içerisinde kurulup yüklenebilen bir ağ izleme aracı. Ağınızı otomatik olarak buluyor ve LAN’ları, WAN’ları, sunucuları, web sitelerini, uygulamaları ve URL’leri kesintisiz olarak izliyor. Kolay yapılandırılması ve basit yönetim paneliyle oldukça kolay bir kullanımı var. Ağınızdaki istediğiniz hemen her şey hakkında veri toplayabiliyorsunuz. Bant genişliği, uygulama, sanal sunucu, SLA, QoS, LAN, WAN, ve VPN gibi her türlü ağ hizmeti 200’ün üzerinde sensör tipiyle izleniyor. Esnek uyarı sistemi durum bildirimleri, limit aşım uyarılarının alımı ve bu uyarılara verilecek tepkiler için çok çeşitli seçenekler sunuyor. Beş uygulamayı aynı anda kullanarak beklenmedik durumlarda dahi sürekli çalışır durumda olmayı sağlayan, kesintiye toleranslı bir izleme sistemi oluşturmak mümkün. Uzaktan erişim vasıtasıyla farklı lokasyonlardaki ağların performans ve durum bilgisine canlı olarak ulaşmak mümkün. Ayrıntılı raporlama sistemi ister önceden planlanmamış ister planlı olarak kullanılabiliyor. (Ücretsiz – yıllık 47,25 dolar)

Monitis

Monitis web sitelerinin, sunucuların ve uygulamaların herhangi bir zaman her hangi bir yerden takibini sağlayan bir sunucu izleme platformu sunuyor. Çalışma sürelerini, sayfa yükünü, işlemleri ve stres testlerini takip ediyor. Bulut tabanlı olduğu için herhangi bir yazılım yüklemenize gerek yok ve dakikalar içerisinde kullanıma hazır hale gelebiliyor. Tek bir yönetim panelinden ağ performansı, sunucu sağlığı gibi istediğiniz şekilde ayarlayabileceğiniz tüm önemli ölçümlere erişebiliyorsunuz. Özel harekete geçirme komutlarıyla e-posta, SMS veya Twitter üzerinden uyarı mesajları alınabiliyor. Kolay kullanımlı API’lar MySQL, Java ve Nginx gibi diğer uygulamalar ve hizmetlerle entegrasyonu mümkün kılıyor. Monitis önemli verilerle ilgili gerçek zamanlı incelemeler, interaktif tablolar ve raporlar gönderiyor. Ayrıca istediğiniz veriyi alabiliyor, bir dakikalık zaman dilimleri içerisinde izleme yapabiliyor ve performans geçmişini iki yıla kadar saklayabiliyorsunuz. HTTP, HTTPS, PING ve DNS gibi protokoller için destek mevcut. Açık IP kontrolleri, web sayfası içeriği kontrolleri ve CDN’e göre URL takibi yapmak mümkün. Monitis’in dünyanın farklı noktalarında 30’un üzerinde sunucusu bulunmakta. (Aylık 117 dolar – yıllık 1123 dolar)

op5

op5 fiziksel, sanal, bulut ve hibrit ortamlardaki her tür sunucu için izleme imkanı sunuyor. Kolayca ölçeklendirilebilen ve çok sayıda cihazın ve hizmetin takibini mümkün kılan esnek bir çözüm. Sunucu sağlığı ve performansı ile ilgili önemli bilgiler çalışma süresi ve kullanım istatistiklerini gösteren ve sorunların hızlı bir şekilde tespitini ve giderilmesini sağlayan merkezi bir yönetim panelinde görüntüleniyor. İzleme özellikleri arasında aksaklıkların gerçek zamanlı olarak gösterilmesi ve bant genişliği kullanımı ve kaynak tüketiminin grafik olarak sunulması bulunuyor. Ağınızın genel durumuyla ilgili raporlar oldukça kolay okunuyor. İsterseniz özel ayrıntıları tek bir cihazdan görüntüleyebiliyorsunuz. op5 hizmetlerinizi kullanan kullanıcıların tepki sürelerini izleyebiliyor ve ağınızdaki hangi kısımların standartlarınız dahilinde performans göstermediğini size bildiriyor.  Yük dengeleme özelliği sayesinde sunucuların iş yükünü paylaştırarak hiçbir sunucunun gereğinden az veya çok kullanılmamasını sağlamak mümkün. Bu sayede bir sistemin aktivite seviyesinin sürekli yüksek olması durumunda ortaya çıkabilecek aksaklıklar önlenmiş oluyor. (Ücretsiz )

Yönetilen Bulut Sunucu

IHS Telekom destek mühendisleri sunucunuzun tüm servislerini 7/24 saat boyunca izler oluşabilecek özel problemleri tespit ederek anında müdahale işlemi gerçekleştirir böylece web sitenizin veya sunucunuzun üzerinde bulunan tüm uygulamalar kesintiye uğramadan çalışmaya devam eder. Yönetilen Sunucunuzu CPU, Ram, HDD gibi kaynaklarını belirleyerek satın alabiliyorsunuz. Yıllık alımlarda 2 ay bedava kampanyası bulunuyor sunucunuzu hemen oluşturmak için tıklayınız.

Exit mobile version