IHS Blog

Neden Joomla?

joomla

Eğer şirketiniz için hangi içerik yönetiminin kullanılacağına karar vermek sizin işinizse veya kendiniz için bir web sitesi yapıyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken birçok husus vardır. En zor seçim ise hangi platformun kullanılacağıdır. Bu makalede neden Joomla sorusuna yanıt aranıyor.

İçerik yönetim sistemi konusunda karar verme aşamasına gelindiğinde her seferinde mutlaka üç seçenek kalıyor: WordPress, Drupal veya Joomla. İlk iş olarak Joomla’nın WordPress veya Drupal’dan daha iyi veya daha kötü olmadığını söylemek gerekiyor. Bu platformların her biri farklı alanlar için uygun. Yapacağınız seçimin sizin ve çalıştığınız kuruluşun ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak platforma yönelik olmalı.

Popülerlik

Bu başlığa öncelik verilmesinin nedeni bu 3 platform arasında yapılan karşılaştırmaların çoğunda bir içerik yönetim sisteminin daha büyük bir pazar payına ve daha fazla eklenti ve temalara sahip olduğu için diğerlerinden daha iyi olduğu ve bunun da kalitenin göstergesi olduğu sonucuna varılır.

Joomla da son birkaç yıldır popülerliğini büyük ölçüde yitirmiştir.

Diğer yandan bir WordPress seçeneği vardır. WordPress kullanımının çok kolay olmasıyla meşhurdur. Başlangıçta bir blog platformu olarak tasarlanmış, daha sonraları büyük bir popülerlik kazanmıştır.

Diğer seçenek ise Drupal’dır. Drupal ticari seviyede uygulamalar için tasarlanmıştır. Kullanımı WordPress kadar kolay değildir ve ayarları ve konfigürasyonu için genellikle profesyonel destek gerekir. Geliştiricilerin sofistike uygulamalar geliştirmesi için çok iyi bir içerik yönetim sistemidir, bu nedenle hükümetler, büyük haber siteleri, büyük ticari kuruluşlar çoğunlukla bu platformu tercih eder.

Joomla ise basit WordPress’le karmaşık Drupal’ın arasında bir noktadadır. En popüler içerik yönetim sistemi değildir ama temel özelliklerin hepsinin yanında küçük bir bütçeyle elde edilebilecek birkaç gelişmiş özellik isteyen şirketler için çok uygundur. Kısaca, Joomla kar amaçlı olmayan kuruluşlar ve küçük şirketler için uygundur.

2014 yılında Avustralya hükümeti kendine ait 400’ün üzerinde web sitesini açık kaynak teknolojisini kullanarak yenilemek istediğini duyurdu. Kamuya açık bir ihtiyaç bildiriminde bulundu ve açık kaynak içerik yönetim sistemleri hakkında kendi bağımsız değerlendirmesini yaptı. Bu değerlendirmede şu unsurlar göz önünde bulundurulmuştu:

– Metaveri

– Çok siteli işlevsellik

– Kullanıcı yönetimi

– Arama

– Performans

– Kullanılabilirlik

– Güvenlik

– Analiz ve raporlama

– Dijital Varlık Yönetimi

– Formlar

– Kullanılabilir modüller

– Genişletilebilirlik

– Destek

Her kritere bir puan verildi ve önemine göre değerlendirmeye dahil edildi. Bu değerlendirme sonucunda 18 açık kaynak içerik yönetim sistemi içinde Drupal 91 puanla 1. oldu. Joomla 86 puanla 5., WordPress 77 puanla 9. oldu.

Bu sonuç Joomla için ne ifade ediyor?

Joomla kurumsal seviyede gelişmiş bir devlet yazılımı olması için özel olarak tasarlanmamıştır. Her ne kadar bu talebi karşılayabilecek şekilde düzenlenebilecek olsa da, esas amacı kolay kullanımı ve karmaşık özellikleriyle orta bir noktada yer almaktır. Birincinin yalnızca 5 puan gerisinde 2. olması, Joomla’nın kaliteli özelliklerinin bir göstergesidir.

Karşılaştırma

2013 yılında Milwaukee’de yapılan SXSW Konferansı’nda en büyük 6 içerik yönetim sistemi arasında bir karşılaştırma yapıldı. Bu karşılaştırma için bir dizi şart getirildi ve ekipler canlı olarak bir site oluşturarak birbirleriyle yarıştı. Üç büyükler arasındaki sonuçlar şu şekilde.

         Drupal        Joomla!       WordPress
Toplam Saat79.2557.2590.5
Arka Uçta Geçirilen  Toplam Saat21.751536.5
HTML DoğrulamasıHayır (8 Hata)EvetHayır (8 Hata)
CSS DoğrulamasıHayır (7 Hata)Hayır (1 Hata)Hayır (21 Hata)
Sayfa Ağırlığı180K140K154K
PHP/JS Kod Satırı220301808

Joomla bu karşılaştırmayı her kriterde ikna edici bir şekilde kazandı. Daha az sürede, daha az satırla, daha hafif sayfalar oluşturularak ve daha az hatayla WordPress ve Drupal’ın önünde yer aldı.  Bu karşılaştırmadan sonra Joomla iyice gelişerek eskisinden de sağlam bir hal aldı ve artık kolay kullanımlı birçok özelliğe sahip durumda.

Geliştiriciler için

Joomla içerik yönetim sistemi Joomla Framework üzerine inşa edilmiştir. Diğer tüm PHP frameworkler gibi bu da geliştiricilere istedikleri her şeyi oluşturma özgürlüğü verir.

Joomla frameworkü çok iyi desteklenmektedir ve çok iyi özelliklere sahiptir. Geliştiriciler için MVC yapılı bir kod tabanı oluşturur ve istenen özellik her an eklenebilir. Joomla’nın özellikleri arasında şunlar sayılabilir:

– Çok sayıda veritabanını destekler.

– Çok dillidir.

– Kullanıcı erişimi kontrolü sunar.

– İki faktörlü oturum açmayı, LDAP’yi, açık dizini destekler.

– XML-RPC, SOAP, REST.

– Sunucu tarafı önbellekleme.

– Versiyon Kontrolü

– Çok katmanlı kategorilendirme ve etiketleme.

Kullanıcılar ve yöneticiler için

Joomla’nın internetteki sitelerin %3’ünü oluşturmasının ve birçok büyük kuruluşun ve hükümetin Joomla’yı kendine içerik yönetim sistemi olarak seçmesinin nedenlerini şu şekilde özetleyebiliriz:

Mobil için hazır

Jommla üç büyük içerik yönetim sistemi arasında mobil için hazır olan tek sistem. Hem ön hem arka ucu tamamen mobil uyumlu, bu nedenle sitenizi mobil cihazlarınızdan veya tabletinizden yönetebiliyorsunuz.

Çekirdeğinde Bootstrap ve JQuery Frameworkleri var.

Ön uç editleme

Joomla 2.5’ten beri makale editleme Joomla’nın bir özelliği olmuş, Joomla 3.4’ten beri bu özellik modüllere de kazandırılmış durumda. Bu da eşit erişim seviyelerindeki herkesin yönetici alanına girmesine gerek kalmadan ön uçtaki içeriği ve modülleri onaylayabileceği, yayınlayabileceği ve editleyebileceği anlamına geliyor.

Tek tıkla güncelleme

Joomla’yla ilgili en sık duyulan şikayet güncellemesinin zor olduğuydu. Böyle bir durum birkaç yıldan beri söz konusu değil. Joomla ve yüklenmiş eklentiler artık yönetici alanından kolaylıkla güncellenebiliyor. Joomla 3.4’le oluşturulmuş tüm siteler tek tıkla Joomla 3.5’e yükseltilebilecek. Joomla 4 çıktığında da benzer bir güncelleme mümkün olacak. Tüm geçmiş büyük versiyonlar yeni bir büyük versiyonun çıkmasından 18 ay sonrasına kadar desteklenecek.

İnternetten yükleme

Resmi Joomla Eklenti Dizininden 7000’in üzerinde eklenti bulunmaktadır. Bu eklentilerin çoğu bir web sitesini ziyaret etmenize gerek kalmadan doğrudan Joomla yöneticisi üzerinden yüklenebiliyor. Yöneticiler eklentileri değerlendirebiliyor, yorumları okuyabiliyor ve birkaç tıkla yeni eklenti yükleyebiliyor.

Kullanıcı erişimi kontrolü

Joomla’da birçok kullanım türüne uygun, önceden tanımlanmış erişim seviyeleri bulunmakta.  Yöneticiler yeni kullanıcı grupları ve erişim izinleri oluşturarak kullanıcı erişimini istedikleri şekilde ayarlayabiliyorlar.

Arama Motoru Optimizasyonu

Joomla 3.3 sürümünde ana ürününe mikroveri özelliğini ekledi ve bunu yapan ilk içerik yönetim sistemi oldu.

Diğer bir yeni özellik ise birbirinin aynısı URL’lerin olması durumunda kaynağa standart bir URL etiketi koyarak Google’a sıralama işleminin yalnızca tek bir URL için uygulanacağının bildirilmesi. Tabii anahtar kelimeler, tanımlar ve sayfa başlıkları gibi meta açıklamalarının tamamını kontrol etmek mümkün.

Bunun yanı sıra Joomla eklenti dizinindeki Arama ve Endeksleme kategorisinde yüzlerce eklenti bulunmakta.

Sayfa Hızı

Bu konuda birçok çalışma yapıldı. Joomla 3.4 eski sürümlere kıyasla 2.5 saniye daha hızlı yükleniyor. Üretim Liderliği Ekibi daha az kullanılan bileşenleri “ayrıştırarak” daha hafif bir çekirde oluşturdu, bu da daha hafif ve hızlı web sitelerinin oluşturulabilmesini mümkün kılıyor. İlk giden bileşen web linkleri oldu. Bu bileşen artık otomatik olarak eklenmeyen, çekirdek destekli bir eklenti konumunda. Bu ve bunun gibi birçok eklenti bu süreç içinde ayrıştırıldı.

Joomla’yı Kimler Kullanıyor?

Linux.com https://www.linux.com/

MTV Yunanistan http://www.mtvgreece.gr/

Dünya Sağlık Örgütü’nün birçok sitesi var. http://www.afro.who.int/
http://www.paho.org/hq/

Birleşmiş Milletler’in birçok sitesi var. http://www.unric.org/en/ http://www.unworldyouthreport.org/   http://portofspain.unicnetwork.org/

Avustralya Yüksek Mahkemesi http://www.hcourt.gov.au/

Sonuç

İçerik yönetim sistemi seçmek kuruluşunuzu yıllar boyunca etkileyecek önemli bir karardır.  Joomla kolay kullanımı ve karmaşıklık seviyesiyle isteğe göre uyarlama işlemini geliştiriciler için kolay bir hale getiren orta seviye bir platform konumunda. Bütçeyle ilgili kısıtlılıkları olan, özellikle küçük ve orta bütçeli işletmeler ve kar amacı olmayan kuruluşlar için Joomla biçilmiş kaftan. Joomla uyumlu hosting paketi ile web siteniz anında yayında.

Exit mobile version