IHS Blog

Tüm Yönleriyle WordPress ve Joomla Karşılaştırması

joomla-vs-wordpress-kiyasi

Yeni oluşturmak istediğiniz web siteniz için Joomla ve WordPress arasında bir tercih yapmaya mı çalışıyorsunuz? WordPress şu anda en popüler Yönetimli Hosting platformu ve eşsiz özellikleriyle popülerliğini sonuna kadar hak ediyor. Fakat bu durum, WordPress’in bir web sitesi oluşturmak için kullanılabilecek tek yol olduğu anlamına gelmiyor. Diğer platformları da göz önüne alırsak en popüler olan diğer 2 platform Joomla ve Drupal.

Drupal ile WordPress’i daha önceki haberlerimizde kıyaslamıştık. Şimdi aynı kıyaslamayı Joomla için yapacağız ve WordPress’in mi yoksa Joomla’nın mı daha iyi olduğunu artıları ve eksileriyle birlikte tartışacağız. Böylelikle siz de 3 dev platformu birbirleriyle kolaylıkla karşılaştırabileceksiniz.

Joomla vs. WordPress – Rakamlar Ne Diyor?

Açık kaynaklı içerik yönetim sistemleri olan Joomla ve WordPress 10 yıldan daha uzun süredir varlığını sürdürmektedir. 2 platform da web sitelerinde bulunan tüm içerikler için oluşturmak ve yönetmek konusunda çözümler sunuyor.

WordPress, şu anda dünyanın en popüler ve en kullanışlı içerik yönetim sistemi. İlk olarak 2003 yılında bir blog platformu olarak başlatılan WordPress, şu anda dijital dünyadaki tüm web sitelerinin %31’ini bünyesinde barındırıyor ve bilinen içerik yönetim sistemi pazarının da %59,9’unu elinde bulunduruyor.

Joomla ise 2005 yılında başlatıldı ve neredeyse WordPress kadar eski. Joomla internet üzerindeki tüm web sitelerinin yaklaşık %3’ü bünyesinde barındırıyor ve ayrıca içerik yönetim sistemi pazarının da %6,4’ünü elinde bulunduruyor.

Bu veriler ile Joomla şu anda en popüler ikinci içerik yönetim sistemi konumunda. Fakat buradan da görebileceğiniz gibi Joomla’nın içerik yönetim sistemi pazarındaki payı 2010 yılından beri düzenli olarak azalmakta. Tüm web sitelerini içine alan genel pazarda ise geçtiğimiz yıl ilk kez küçülme yaşadı.

Google Trends’in 2004’ten bugüne kadar olan verilerine baktığımızda, her iki platformun da ilk olarak çok hızlı bir şekilde yükseldiğini ve hatta 2010 yılına kadar Joomla’nın pazar lideri olduğunu görüyoruz. Daha sonra işler tersine dönüyor ve Joomla küçülmeye başlarken WordPress büyümeye devam ediyor. Fakat bu durum Joomla’nın içi boş bir platform olduğu anlamına gelmez.

WordPress vs. Joomla – En Avantajlı Yönler

WordPress’in Avantajları

Joomla’nın Avantajları

WordPress vs. Joomla – Çalışma Kolaylığı

Joomla, Drupal’e göre daha kullanıcı dostu olsa da bir web sitesi oluşturmanın en kolay ve hızlı yolu halen WordPress.

WordPress Kullanım Kolaylığı ve Öğrenme Eğrisi

WordPress ile sıfırdan; çok kapsamlı, iyi görünümlü, tam işlevli ve eksiksiz bir web sitesi oluşturmak önemli ölçüde kolaylaşır. WordPress ile, kendinize özel bir tema bulmak ve sadece bir öğle arasında bir business web sitesine sahip olmak mümkündür.

Bunlara ek olarak WordPress’in arayüzü, çoğu tecrübesiz kullanıcının bile hızlıca kavrayabileceği ölçüde basittir. WYSIWYG Theme Customizer ve yakında tanıtılacak olan Gutenberg editörü gibi araçlar ile en amatör kullanıcılar bile kolaylıkla başarılı içerikler oluşturabilir.

WordPress Tema Oluşturucu

Joomla Kullanım Kolaylığı ve Öğrenme Eğrisi

Joomla da diğer içerik yönetim sistemleri gibi kendi yazılımının kolaylıkla kurulmasını sağlayan otomatik kurulum dosyalarına sahiptir. Bu dosyalar ile kolaylıkla Joomla kurulumunuzu yapabilirsiniz. Fakat Joomla’da Makalelerin ve Kategorilerin bir arada kullanıldığını unutmayın. Bu yüzden siteniz için daha fazla zaman ve emek harcamanız gerekecektir.

Bu süreç her ne kadar çok zorlu olmasa da özellikle WordPress’e göre çok daha karmaşık. Ayrıca Joomla TinyMCE Makale editörü ve WordPress’in TinyMCE editörünün çalışma şekli neredeyse bire bir aynıdır, bu sayede bu konuda aralarında belirgin bir farkın olmadığını söyleyebiliriz.

Joomla Text Editörü

Joomla arayüzüne alışkın olmayan kullanıcılar için çeşitli yönetici ekranlarında bulunan çok sayıda karmaşık seçenek biraz kafa karıştırıcı olabilir:

Joomla Pano Karmaşası

Bunların yanında ayrıca kullanıcılara biraz daha esneklik sağlayan, daha çok amatörler için uygun olan kullanıcı dostu düzenleme eklentileri de mevcut.

WordPress vs. Joomla – Uzantılar

Hem Joomla hem de WordPress için de kullanılabilir pek çok eklenti mevcut:

WordPress’te Kaç Tane Eklenti ve Tema Var?

Eklenti ve temalar için sayının fazla olması onların daha iyi olduğuna gelmiyor. Fakat WordPress’in 3. taraf ekosisteminin büyüklüğü çok daha kaliteli eklenti ve temaların varlığına neden oluyor. Şu anda WordPress’te 54.000’den daha fazla ücretsiz eklenti ve binlerce premium eklenti mevcut. Ayrıca 5.000’den fazla ücretsiz tema ve 1.000’den fazla premium tema mevcut.

Joomla’da Kaç Tane Uzantı ve Şablon Var?

Joomla’nın kütüphanesinde şu anda listelenen yaklaşık 8.000 uzantı var. Aslında resmi olarak tanımlanan bir Joomla kütüphanesi yok, bu yüzden net rakamları vermek zor. Fakat biraz araştırmanın sonucunda bu uzantıların çoğunun premium versiyonlardan ibaret olduğunu gözlemliyoruz.

WordPress vs. Joomla – Güvenlik

Hem Joomla’nın hem de WordPress’in çekirdek yazılımı oldukça güvenli. Ayrıca 2 platformun da ek güvenlik hizmetleri için sunduğu 3. taraf eklentileri ya da uzantıları var. Bunun yanında pano için ve diğer her şeyi güncel tutmak için sundukları güncelleme sistemleri de mevcut.

Her şey güvenli gözüküyor olsa da bu genişletilebilir platformlarda insan hataları ile güvenlik sorunları yaratmak mümkün. Eldeki verilere göre WordPress, Joomla ve Drupal’in arasında oransal olarak en çok saldırıya uğrayan platform Joomla. Fakat bu veriler tek başına Joomla’yı eleştirmek için yeterli değildir.

WordPress’te Güvenlik

Aşağıdaki tabloda verilen verilere göre 3 dev platform arasında en başarısız olanı Joomla. WordPress’te rakam olarak daha fazla güvenlik açığı olsa da bunu WordPress’in popülerliğine ve çok yoğun olarak tercih ediliyor olmasına bağlayabiliriz. Oransal olarak hesapladığımız zaman Joomla, WordPress’in ve Drupal’in gerisinde kalıyor.

Ayrıca WordPress’in güvenlik açıklarının çok büyük bir kısmı 3. taraf eklentilerden kaynaklanmaktadır. Yani varsayılan olarak WordPress için kusursuz derecede güvenli diyebiliriz. Fakat 3.taraf eklentilere dikkat etmelisiniz.

Joomla’da Güvenlik

Yukarıdaki verilere göre Joomla’nın saldırılara uğramış web sitelerinin %17’sini oluşturduğunu görüyoruz. Joomla’nın pazar payının %7,3 olduğunu düşünürsek %132’lik bir başarısızlık söz konusu. Fakat belirttiğimiz gibi bu veriler Joomla’nın güvensiz olduğu anlamına gelmiyor.

WordPress vs. Joomla: Hangisi Daha İyi?

Muhtemelen akıllardaki en önemli soru buydu. Fakat hangi platformun daha iyi olduğunu söylemek oldukça güçtür. Bu sorunun yerine “Aklımdaki web sitesi için hangi platform daha uygundur?” sorusu daha kabul edilebilir olacaktır. Yani belirli bir proje için hangi platformun size daha uygun olacağını düşünmelisiniz.

WordPress muhtemelen her türlü durum için en doğru tercih olacaktır. Çünkü WordPress ile:

Eğer bir geliştiriciye para ödemeye razıysanız Joomla size daha fazla esneklik kazandırabilir.

WordPress’in tam olarak ne olduğuna dair daha ayrıntılı bilgiler almak için buradan ilgili haberimizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca buraya tıklayarak Kampanyalı WordPress Hosting paketlerimizi görebilir ve buradan da Joomla Hosting Paketlerimize göz atabilirsiniz. Joomla veya WordPress’i tercih ederek çok kısa bir süre içinde eksiksiz bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Exit mobile version