IHS Blog

WooCommerce Nedir? Nasıl Kurulur? [ Kapsamlı Rehber ]

woocommerce-nedir-nasil-kurulur-detayli-rehber

Woocommerce, bir e-ticaret sitesi oluşturmak istediğinizde,  kullanabileceğiniz en popüler olan e-ticaret mağaza yönetim yazılımıdır.

WooCommerce, herhangi bir WordPress sitesinin tam teşekküllü bir e-ticaret mağazasına dönüştürebilen ve WordPress için ücretsiz olan bir eklentidir.

Esnek, kullanımı kolay ve oldukça popülerdir. Ancak, bir e-ticaret sitesi oluştururken, sizin için en iyi platformu seçtiğinizden emin olmak istersiniz.

Aşağıda, WooCommerce’in ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını ve nasıl bu kadar popüler hale geldiğini inceleyeceğiz. Ardından, kendi web siteniz için WooCommerce’ı nasıl kullanabileceğinizi size aktaracağız.

WooCommerce Nedir?

WooCommerce, mevcut bir WordPress web sitesini gerçek bir e-ticaret mağazasına dönüştürebilen bir WordPress eklentisidir. Bu dönüşüm için aslında tek yapmanız gereken birkaç tıklamadan ibarettir.

Temel olarak WooCommerce, WordPress’in ilk özelliklerine dayanmaktadır ve üzerine e-ticaret fonksiyonunu eklemektedir.

WooCommerce, web sitenizde herhangi bir şeyi satmanıza olanak tanır. İlk başlarda bu yapı sadece fiziksel ürünler satmak için kullanılıyordu; mücevherler, kahve, tişörtler, losyonlar gibi. Ancak artık e-ticaret sadece bunlarla sınırlı değil. Dijital ürünleri satmak için de WooCommerce’i kullanabilirsiniz.

E-Kitaplar, yazılımlar, kurslar satabilir ve hatta kişilerin randevu almasına veya rezervasyon yaptırmasına izin verebilirsiniz.

Web siteniz üzerinden her ne satmak istiyorsanız, WooCommerce bunu kolayca yapmanıza yardımcı olabilmektedir.

WooCommerce kullanımının bu kadar yaygın olmasının birkaç nedeni şudur:

Sonuç olarak, WooCommerce’de Automatticer firmasının bünyesinde faaliyet gösterdiği için WordPress’e çok benzer bir şekilde çalışıyor olması oldukça mantıklıdır. Şimdi WooCommerce’i daha detaylı inceleyeceğiz.

WooCommerce’in Tarihçesi: WooCommerce ve WordPress

WooCommerce’ın temelleri, Mark Forrester, Magnus Jepson ve Adii Pienaar tarafından kurulan birinci sınıf bir WordPress tema şirketi WooThemes adlı bir şirketin kurulması ile atıldı. Birçok premium tema sunan bu şirketle kısa zamanda başarıya ulaştılar.

Ancak iki yazılım geliştirici olan James Koster ve Mike Jolley‘i firmaya dahil ettiklerinde işler hızla değişmeye başladı. Jigoshop olarak bilinen öncü bir e-ticaret yazılımı üzerinde çalışıyorlardı.

Şirket satıldıktan sonra WooCommerce üzerinde çalışmaya başladılar.

WooCommerce’ın ilk versiyonu 2011’de piyasaya sürüldü ve 1 milyon indirme elde etmesi sadece iki yıl sürdü!

WooCommerce, 2015 yılında WordPress’in arkasındaki ekip olan Automattic tarafından satın alındı. WooCommerce’i satın aldığından beri Automattic, WooCommerce‘ın lider geliştiricisi oldu. Aynı yıl, eklenti 7 milyondan fazla indirmeye ulaştı ve online e-ticaret mağazalarının %30’undan fazlasına ev sahipliği yapmaya başladı.

Bugün WooCommerce, dünyanın en popüler ve en esnek e-ticaret araçlarından biri olmaya devam ediyor.

WooCommerce Neden Bu Kadar Yaygın Kullanılıyor?

WooCommerce’ın bu kadar popüler olmasının bir nedeni, WordPress ile olan bağıdır. WordPress’in internetin üçte birinie altyapı sağladığını göz önünde bulundurursak, mevcut wordpress sitenizden ürün satmaya başlamanın yalnızca tek mantıklı çözümü vardır, o da WooCommerce kullanmak.

WooCommerce’i diğer e-ticaret platformlarıyla karşılaştırırsak bazı önemli avantajları olduğunu görürüz:

Bundan daha esnek çözümler sunan bir e-ticaret yazılımı bulmak oldukça zor. Özellikle WooCommerce ile tamamen ücretsiz olarak çok şey yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir alan adı satın almak ve hosting yatırımını yapmak, ve sonra para harcamadan birçok özelliğe sahip bir e-ticaret mağazası oluşturabilirsiniz.

WooCommerce’in Faydaları

E-Ticaret mağazası platformunuz olarak WooCommerce’i seçmenin birçok avantajı vardır.

WooCommerce kullanmanın en büyük faydaları şunlardır:

  1. Sitenize Kurulumu ve Yapılandırılması Kolay

WordPress sitenize bir eklenti yüklediyseniz, WooCommerce’i de yükleyebilir ve ayarlamaları kolayca yapabilirsiniz. WooCommerce’ı doğrudan WordPress kontrol panelinizden veya eklenti dizini üzerinden indirip yükleyebilirsiniz.

Eklentiyi yükleyip etkinleştirdikten sonra, bir kurulum sihirbazı ile karşılaşacaksınız. Bu yapılandırma, size web sitenizle ilgili bir dizi soru soracak, size yol gösterecek ve mağazanızı buna göre yapılandıracaktır.

Mağazanızın tasarımı gibi diğer detayları, WordPress temanızı ayarlıyor gibi WooCommerce yönetim panelindeki ayarlar kısmından kolayca gerçekleştirebilirsiniz, geri kalanı temanız tarafından işlenecektir.

  1. Neredeyse ihtiyacınız olan tüm özellikler ile donatılmıştır

Kullanmaya başladığınız andan itibaren WooCommerce, başarılı bir mağaza oluşturmak ve işletmek için ihtiyacınız olan tüm özelliklerle donatılmıştır. Şimdi kurulumla gelen bazı özelliklere göz atalım:

  1. Esnek ve Ölçeklenebilir

WooCommerce kendi başına bir eklenti olsa da, fonksiyonlarını iyileştirecek binlerce uzantı ve eklenti de bulunmaktadır.

Böylece tam olarak istediğiniz şekilde çalışan online bir mağaza oluşturabilirsiniz.

Birçok  WooCommerce uzantısı hem ücretsiz hem de premium versiyonları ile WooCommerce web sitesinden edinilebilir.

Geliştirilmiş pazarlama araçlarına, mağaza yönetimi özelliklerine, ödeme seçeneklerine, gönderim şekillerine ve çok daha fazlasına erişebilirsiniz.

Diğer seçeneğiniz WordPress eklenti pazarını keşfetmek olacaktır, sadece “WooCommerce” için arama yapmak bile çok fazla seçeneği size sunacaktır.

  1. Alışveriş Sepeti Özellikleri Paketi

Ödeme işlemi, başarılı bir online mağaza işletmenin inanılmaz derecede önemli bir parçasıdır. Ziyaretçilerinizin çoğu, alışveriş sırasında sepetlerini satın almadan bırakacaktır, bu nedenle bu deneyimi mümkün olduğunca sorunsuz hale getirmek için her şeyi yapmak isteyeceksiniz.

Popüler e-ticaret sitelerinde ürün satın almanın ne kadar kolay olduğunu düşünün. Tek gereken, tam anlamıyla birkaç tıklama ve istediğiniz ürün kapınıza geliyor.

WooCommerce, alışveriş sepetinizi özelleştirmek için size birçok farklı seçenek sunmaktadır.

Örneğin, woocommerce’in sitenize eklendiği ilk haliyle bile sunduğu birkaç farklı alışveriş sepeti özelliği şunlardır:

  1. Birçok Ürün Seçeneği İçeren Yapı

Online ortamda ürün satmak yüzyüze satış yapmaktan farklı bir deneyimdir. İnsanlar ürünleri satın almak için bir mağazaya gittiklerinde, ürünün nasıl göründüğünü ve işlevlerini görebilirler.

Online ortamda olduğunuzda ziyaretçilerinizin görebildikleri tek şey resimleriniz, açıklamanız ve belki de bir ürün videosu olacaktır. Sonuç olarak,  ürün listeleme özelliklerinin her birini özel olarak uyarlama imkanına sahip olmak istersiniz. Böylece alışveriş yapan ziyaretçilerinize bilinçli bir satın alma işlemi yapabilmeleri için gerekli tüm bilgileri verebilirsiniz.

İndirdiğiniz andan itibaren erişebileceğiniz bazı ürün listeleme özellikleri şunlardır:

WooCommerce ayrıca ürün envanterinizi yönetmenizi de kolaylaştırır. Bir ürün stokta kalmadığında veya bakiye siparişte olduğunda e-posta bildirimleri alırsınız.

  1. Çoklu Gönderim Seçenekleri Dahildir

Bir e-ticaret sitesi aracıyla, yalnızca satış yapmayı kolaylaştıran bir yapı elde etmek işinizi tam olarak görmeyebilir. Aynı zamanda müşterilerinize ürünlerini gönderebilmek de istersiniz. Hızlı ve güvenli nakliye hizmeti, sadece müşterilerinizi mutlu etmekle kalmaz, aynı zamanda hayatınızı da kolaylaştırır.

WooCommerce içerisinde, sitenize yerleşik olarak kurgulayabileceğiniz birçok farklı kargo seçenekleri bulunmaktadır. Örneğin, müşterilerinizin uluslararası nakliye, sabit ücret, yerel teslimat ve hatta yerel teslim alma seçenekleri arasından seçim yapmasına izin verebilirsiniz. Yerleşik bir otomatik kargo gönderim hesaplayıcısı da bulunmaktadır ve tabi sizin için karlı olmaya devam edecekse müşterilerinize ücretsiz gönderim de sunabilirsiniz.

Hatta müşterinizin adreslerini girene kadar gönderim bedelini gizleme ve de müşterilerinizin ayrı bir gönderim adresi girmesine izin verme olanağınız da vardır.

Ayrıca, mevcut çok sayıda uzantıyla, otomatik izleme, ödeme işleminden sonra satış gibi birçok seçenek ekleyebilirsiniz.

WooCommerce Nasıl Kullanılır?

Daha önce WordPress kullandıysanız, WooCommerce’i kurmak ve kullanmak çok kolay olacaktır.

WooCommerce’i kullanmaya başlamak için ihtiyacınız olan şeyler şunlardır:

  1. Mağazanız için bir hosting ve bir alan adı
  2. WordPress ile oluşturulmuş bir web site altyapısı
  3. WooCommerce ile uyumlu bir WordPress teması
  4. WooCommerce eklentisi
  5. Hosting ve Alan Adı Almak

İhtiyacınız olan ilk şey bir hosting hesabı ve bir alan adı olacaktır. Yeni başlıyorsanız, her ikisini de IHS Telekom’da kolayca satın alabilirsiniz.

Üstelik “Hosting Alana Domain Bedava” Kampanyamızdan yararlanarak çok daha uygun fiyatlarla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak Eğer WordPress kurmayı bilmiyorsanız, sizin için wordpress’in hazır kurulu olduğu hosting paketlerimizi inceleyebilirsiniz.Bunun için WordPress hosting sayfamıza göz atabilirsiniz.

WordPress Kurumsal paket seçerseniz bir sonraki sayfada siparişinize ücretsiz bir alan adı ekleyebilirsiniz.

Siparişinizi tamamladıktan sonra bir sonraki adıma geçme zamanı geliyor.

  1. WordPress’i yükleyin

WordPress’i yeni sitenize yüklemek yalnızca birkaç tıklama gerekecektir. Hosting kontrol panelinizde manuel olarak kurulum gerçekleştirebilir, wordpress’i kurabilirsiniz. Ancak WordPress kurmayı bilmiyorsanız sizin için yukarıda satın alma adımlarını anlattığımız WordPress hosting paketimizde hazır olarak kurulu gelen Wordpres panelimiz üzerinden WooCommerce’in kurulum işlemine devam edeceğiz. Ancak öncelikle birkaç adım atmamız gerekiyor.

 

Woocommerce Uyumlu Tema Seçimi

WordPress yüklendikten sonra, WooCommerce dostu bir tema seçmeniz gerekmektedir. Hangi temayı yükleneceğinden emin değilseniz Storefront ile başlayabilirsiniz. Bu tema, WooCommerce ekibi tarafından oluşturulan ücretsiz bir temadır.

1.Bu temayı yüklemek için WordPress kontrol panelinize giriş yapın ve Görünüm > Temalar‘a tıklayın.

 

2.Yeni Ekle butonuna tılayarak “Storefront’u” arayın.

 

3.Stroefront teması üzerine gelerek kur’a tıklayıp yüklenmesini bekleyin. Ardından etkinleştir’e tıklayın.

4. İşlem tamamlandığında aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Bu ekranı gördüğünüzde tema kurulumunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş oldunuz.

 

5.Soldaki menüden Görünüm altında Storefront menüsüne tıkladığınızda temanın yönetim panelini ve ayarlarını göreceksiniz. şimdi sıra geldi Woocommerce’i kurmaya…

 

 

 

WooCommerce Kurulumu

Son olarak, WooCommerce’i kurmanın zamanı geldi. Ücretsiz bir eklenti olduğundan, bunu yapmak çok kolaydır.

Şu adımları takip edin,

1. Eklentiler > Yeni Ekle sayfasına gidin.

 

2. “WooCommerce” ifadesini aratın. Ardından Woocommerce Eklentisinin bulunduğu alandaki “hemen yükle” butonuna tıklayın. Ardından eklenti kurulumu bittiğinde etkinleştir butonuna tıklayın.

 

3. Woocommerce Kurulum sihirbazı ekranında evet,lütfen yazan butona tıklıyoruz.

 

4. Öncelikle 1. adımda Mağaza bilgilerini girmeniz gerekiyor. Aşağıdaki görsel gördüğünüz gibi size uygun şekilde doldurup, Devam Et butonuna tıklıyoruz.

5. Woocommerce kurulumunun 2. adımı, mağazamızın hizmet verdiği sektör bilgisini girdiğimiz ekran. Burada size uygun sektörü / sektörleri seçip Devam Et butonuna tıklıyoruz.

 

6. Satışını yaptığınız ürünlerin cinsini ve ürün çeşitleriyle alakalı bilgileri 3. adımdaki listelenecek ürünler listesinde seçmemiz gerekiyor. Seçiminizi yaptıktan sonra Devam Et butonuna tıklıyoruz.

7. İşletmenzin büyüküğü, satış yaptığınız kanallar, yıllık ortalama kazanç gibi bilgileri girdiğimiz 4. adımda ayrıca Woocommerce için ekstradan sağlanan eklentileri seçtiğimiz bölümde gerekli alanları doldurup, Devam et butonuna ıklıyoruz. Dilerseniz hazır eklentileri kurmak istemeyebilirisiniz.  Yanlarındaki butonları tıklayarak pasif hale getirip, kurulmasını engelleyebilirsiniz.

8.Son olarak woocommerce eklentisinin kullanılacağı temayı seçtiğimiz ekrandayız. Bu ekranda hazır kurmuş olduğumuz Stroefront teması aktif olduğu için Aktif Tema ile Devam Et  butonuna tıklıyoruz.

 

9.Woocomemrce kurulumu tamamlandıktan sonra size JetPack eklentisini kurmak isteyip istemediğiniz sorulacak, dilerseniz kurabilirisiniz. ancak biz bu kurulum sırasında hayır butonuna tıklayarak bu ekranı atladık. Dilerseniz siz Jetpack kurulumu yapabilirsiniz.

10. Son olarak kurulumu tamamladık. Bunda sonrası için gereken tek şey, ürünlerinizi woocommerce’e eklemeye başlamak 🙂

 

Tüm bu işlemleri tmaamladığınızda (Eklenti yüklendikten, etkinleştirildikten ve ayarlar yapıldıktan sonra) sitenin sol tarafında yeni bir ‘WooCommerce sekmesi‘ oluşur.

Burada yeni ürünler ekleyebilir, siparişleri yönetebilir, mağaza ayarlarınızı yapılandırabilir, uzantılara ve eklentilere göz atabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. WooCommerce yüklendikten sonra, otomatik olarak Ödeme sayfanız, Sepet sayfanız gibi yeni site sayfaları oluşmuş olacaktır. Bu sayfaları, kontrol panelinizdeki sol kenar çubuğunda yer alan ‘Sayfalar‘a giderek düzenleyebilirsiniz.

Şimdiye kadar WooCommerce’in ne olduğu, yeni mağazanız için neden inanılmaz bir platform olduğu ve son olarak WooCommerce ile çalışmaya nasıl başlayacağınız konularında çok daha fazla bilgiye sahip olduğunuzu umuyoruz.

Eğer  başarılı bir WooCommerce mağazası oluşturmak istiyorsanız, arka planda kaliteli bir sunucuya ihtiyacınız olacaktır. Performans ve ölçeklenebilirlik talep ediyorsanız, WordPress Hosting Paketlerimize göz atabilirsiniz.

 

 

Exit mobile version