IHS Blog

WordPress Eklenti Kurma Rehberi

wordpress-eklenti-kurma-rehberi

WordPress altyapısı üzerine inşa edilmiş bir internet sitesine sahipsiniz fakat WordPress eklenti kurulumu hakkında kafanızda soru işaretleri yer alıyorsa; sizin için oluşturduğumuz kapsamlı rehbere bir göz atabilirsiniz.

WordPress eklentileri sitenizde ihtiyaç duyduğunuz gelişmiş birçok özelliğe dakikalar içerisinde sahip olmanızı sağlayan, pratik bir yardımcıdır. WordPress kurulumu için ihtiyacınız olan hosting hizmeti için WordPress Hosting çözümlerimizi inceleyebilirsiniz.

Kurulumunu gerçekleştireceğiniz tek bir eklenti basit bir blog sitesini birkaç dakika içerisinde gelişmiş bir E-Ticaret sitesine çevirebilir. WordPress’in sahip olduğu geniş eklenti havuzu ile on binlerce benzersiz eklentiye ücretsiz bir şekilde erişebilirsiniz.

Bu rehberde sizin için WordPress eklenti kurulumu için uygulayabileceğiniz 3 farklı yönteme değineceğiz.

Web Sitenizde WordPress Eklenti Ekleme Alanı Yoksa

Hazırlamış olduğumuz anlatıma geçmeden önce bir konu hakkında sizlere bilgilendirme yapmak istiyoruz. Eğer; halihazırda WordPress internet sitenizi “wordpress.com” aracılığı ile kurmuş ve burada barındırmaya devam ediyorsanız WordPress eklenti kurulumu gerçekleştiremezsiniz. Bunun için wordpress.com’da free plan dışında üst paketleri kullanmanız gerekir.

Bu nedenle yönetici panelinizde “WordPress eklenti sekmesi yok” diyor ve sebebini merak ediyorsanız bunun temel sebebi wordpress.com ‘un ücretsiz paketlerde eklenti kurulumunu desteklemiyor olmasıdır. WordPress topluluğu tarafından geliştirilerek ücretsiz olarak kullanıma açılan on binlerce eklenti ve özel olarak geliştirdiğiniz eklentileri kullanmak için wordpress.org ile kurulmuş bir siteye ihtiyacınız var.

İlgili WordPress sistemleri arasındaki farkı sizler için “WordPress.org ile WordPress.com Arasındaki Farklar Nelerdir?” başlıklı yazımızda detaylı olarak ele almıştık.

 

WordPress Eklenti Kurma Yöntemleri

WordPress eklenti kurma için tercih edebileceğiniz 3 farklı yöntem bulunuyor. Bunlar;

  1. Arama Yöntemi ile Eklenti Kurma
  2. Zip Dosyası ile Eklenti Kurma
  3. Doğrudan & FTP ile Eklenti Kurma

Hangi yöntemin daha kolay veya pratik olduğu kişiden kişiye değişecek göreceli bir kavram olsa da standart kullanıcılar için en doğru seçim; arama yaparak birkaç tıklama ile yapılabilecek kurulum olacaktır.

 

1. Arama Yöntemi ile Eklenti Kurma

WordPress siteniz için tercih edebileceğiniz en pratik ve kolay eklenti kurma yöntemi sistem içerisinde yer alan eklenti arama bölümü olacaktır. Topluluk tarafından geliştirilen ve son kullanıcıya ücretsiz olarak sunulan on binlerce eklentiye buradan tamamen ücretsiz bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler ise oldukça basit.

Adım 1: WordPress admin bilgilerinizi kullanarak yönetici panelinize giriş yapınız. (Varsayılan yönetim paneli adresiniz şu şekilde olacaktır; “siteadresiniz.com/wp-admin”)

Adım 2: Sayfanın sol tarafında yer alan yönetim menüsü altında “Eklentiler” başlığına tıklamanız, daha sonrasında altında beliren alt menülerden “Yeni Eklenti” yazısına tıklamanız gerekiyor. (“Eklentiler > Yeni Eklenti”)

Yeni eklenti yükleme menüsüne giriş yapmanız ardından sizi karşılayan sayfanın sağ üst bölümünde bir arama bölümü yer alacak. Bu alana yüklemek istediğiniz eklentinin adını ya da onunla ilgili bir terimi girmeniz gerekiyor.

Adım 3: Biz örnek olması açısından bir iletişim formu eklentisi araması gerçekleştirdik. Bunun için arama bölümüne “Contact Form” yazarak aramayı gerçekleştirdik. Çıkan eklentiler arasından yüklemek istediğimiz eklenti için oluşturulmuş kutucuğun sağ üstünde yer alan “Hemen Yükle” butonuna basarak yükleme işlemini başlattık.

Adım 4: Birkaç saniye süren yüklemenin ardından eklenti kullanıma hazır. Eklentiyi kullanmak için “Hemen Yükle” butonunun yerinde beliren “Etkinleştir” butonuna basarak eklentiyi aktifleştirdik.

Arama yöntemi ile WordPress eklenti yükleme işlemi bu kadar basit. Bu aşamadan sonra aktifleştirilen her eklenti için benzersiz bir ayar paneli olması nedeniyle sabit bir anlatım yapmamız mümkün değil. Fakat; birçok eklenti kurulum sonrasında yapmanız gereken ufak ayarlamalar hakkında bir kullanım kılavuzu sunacaktır.

 

2. Dosya ile Eklenti Kurma

Bazı durumlarda arama yöntemi ile yüklemek istediğiniz eklentiyi bulamayabilirsiniz. Harici kaynaklardan edindiğiniz ya da özel olarak hazırlatmış olduğunuz eklentilerin kurulumu için alternatif kurulum yöntemlerine göz atmanız gerekir. Bu yöntemlerden birisi ve en pratik olanı ise WordPress panel üzerinden eklenti dosyasını yüklemek.

Peki, dosya yükleyerek WordPress eklenti kurulumu nasıl yapılır diye mi merak ediyorsunuz? Bunun için yapmanız gerekenler basit birkaç adımdan oluşuyor.

Adım 1: Öncelikle arama yönteminde olduğu gibi WordPress admin bilgilerinizi kullanarak yönetim panelinize giriş yapmalısınız. (Varsayılan yönetim paneli adresiniz siteadresiniz.com/wp-admin şeklinde olacaktır.)

Adım 2: Daha sonrasında sol tarafta yer alan menüden “Eklentiler > Yeni Eklenti” sayfasına giriş yapmalısınız. Ardından açılacak yeni sayfanın üst tarafında yer alan “Eklenti Yükle” butonuna tıklamanız gerekiyor.

Adım 3: İlgili butona basmanız ardından sayfa içerisinde bir bölüm ortaya çıkacak ve sizden kurulumunu gerçekleştirmek istediğiniz eklentiyi seçmenizi isteyecek dosya yükleme alanı belirecetir. “Dosya Seç” butonuna tıklamalı, açılan pencereden eklenti dosyanızı seçmelisiniz.

Adım 4: Eklenti dosyanızı seçmeniz ardından aktif hale gelecek “Hemen Yükle” butonuna basmanızla birlikte eklentiniz wordpress sitenize yüklenecektir. Bu yükleme aşaması eklenti dosyanızın boyutu ve internet hızınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle 1 dakikadan kısa sürecektir.

Adım 5: Eklentiyi karşıya yükleme işleminin tamamlanmasıyla birlikte bir bilgilendirme ekranı sizi karşılayacak. Bu ekranda yer alan “Eklentiyi Etkinleştir” butonu ile kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Dosya ile WordPress eklenti kurma işlemi yalnızca bu kadar. Aktifleştirmiş olduğunuz eklentiyle ilgili özel ayarlamalar çoğu zaman etkinleştirme işlemi sonrasında karşınıza çıkacaktır. İlgili ayar sayfalarında nasıl kullanacağınıza dair bir dokümantasyonda yer alacaktır.

 

3. Doğrudan & FTP ile Eklenti Kurma

WordPress’te arama yöntemi ile bulamadığınız, harici kaynaklardan edinmiş olduğunuz eklentilerin kurulumu için standart dosya yükleme yöntemini denemiş fakat bir nedenden dolayı hata ile karşılaşıyor iseniz; eklentiler için tercih edebileceğiniz manuel kurulum gerektiren bir yöntem daha bulunuyor.

Bunun için öncelikle bir FTP istemcisine (örneğin FileZilla) ve Hosting sağlayıcınız tarafından size iletilmiş olan FTP erişim bilgilerine ihtiyacınız var. Daha sonrasında aşağıda sizinle paylaşmış olduğumuz adımları sırasıyla takip ederek birkaç dakika içerisinde kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Adım 1: Tercih ettiğiniz FTP istemcisini çalıştırın ve IHS Telekom (ya da hizmet aldığınız diğer barındırıcı) tarafından size iletilen FTP erişim bilgilerini girerek bağlantıyı gerçekleştirin.

Adım 2: WordPress’in kurulu olduğu dizine giriş yapınız. Bu genellikle “httpdocs” ya da “public_html” olarak görüntülenecektir.

Adım 3: Daha sonrasında sırasıyla şu klasörlere giriş yapınız; wp-content > plugins. “Plugins” klasörünü açmanız ardından bu klasörün içerisine eklentinize ait dosyaları (klasör halinde) yüklemeniz gerekmektedir.

Adım 4: Eklentinize ait dosyaları sisteme yüklemenizin ardından eklentiyi aktif hale getirmelisiniz. Bunun için WordPress admin paneline yönetici bilgileriniz ile giriş yapmalısınız. (varsayılan yönetim paneli adresiniz siteadresiniz.com/wp-admin şeklinde olacaktır.)

Adım 5: Yönetim paneline giriş işleminin ardından sol tarafta yer alan yönlendirme menüsü altından “Eklentiler > Yüklü Eklentiler” menüsüne geçiş yapmalı ve kurulumunu gerçekleştirmiş olduğunuz eklentinin altında yer alan “Etkinleştir” yazısına tıklamanız yeterli olacaktır.

FTP ile WordPress eklenti yükleme işlemi diğer yöntemlere kıyasla biraz daha karmaşık görünse de adımları sırasıyla takip ettiğiniz takdirde herhangi bir sorunla karşılaşmayacağınız bir yöntemdir.

Eklenti Kurulumu için Tavsiyeler

WordPress sitenize işlevsel yeni özellikler kazandırmak, performansını artırmak ve geliştirmek için eklenti kurulumuna ihtiyaç duyarsanız; sizin için uygun olan kurulum yöntemini belirlemeli ve ilgili yöntem altında sizlerle paylaşmış olduğumuz adımları takip ederek dilediğiniz eklentinin kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca kuracağınız eklentilerin web siteniz ve temanızla uyumlu olmasına, sitenizde herhangi bir sorun çıkartmadığına emin olmalısınız. Bazı eklentiler işlevleri gereği barındırdıkları fonksiyon dosyaları sebebiyle sitenizde sorunlar çıkmasına neden olabilir.

WordPress kullanımı ile ilgili aklınıza takılan temel konularda 7/24 destek alabilmek, profesyonel ve güvenilir bir barındırma hizmetinden yararlanmak için sunduğumuz WordPress Hosting paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

Exit mobile version