IHS Blog

5 Adımda İşletmenizin İlk Web Sitesini Nasıl Kurarsınız

yeni web sitesi

İşletmenizin ilk web sitesini kurarken atmanız gereken beş temel adım bulunmakta. Alan adınızı kaydettirip bir web hosting planı belirlemek yalnızca birkaç dakikanızı alır. Bu süreç içerisindeki en zorlu iş yeni web sitenizin istediğiniz şekilde çalışmasını sağlamak ve böylece müşterilerinize sağlıklı bir şekilde ulaşabilmek için gerekli planlamaları, tasarımı ve testleri yapmaktır. Aşağıda bu 5 aşama daha ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

1) Alan adınızı seçin

Alan adınız ziyaretçilerinizin web sitenize girmek için kullanacakları URL’nin bir parçasıdır. Mesela, IHS’nin URL’si, yani web sitesinin adresi https://www.ihs.com.tr’dir. Bu URL içerisindeki ihs.com.tr alan adıdır. Alan adınızın uzantısı olarak .com’un yanı sıra .net veya .biz gibi uzantıları da seçebilirsiniz ama .com bunların arasında en yaygınıdır.

Alan adınızın kısa, akılda kalıcı ve gezinme çubuğuna yazılırken kafa karıştırmayacak nitelikte olması önemlidir. Alan adınızın şirketinizin adıyla uyumlu olması daha da önemlidir. Alan adınızı belirlemek için bolca vakit ayırmanız, bulabildiğiniz kadar fikir üretmeniz, sonrasında ise bu isimlerin kullanılabilir durumda olup olmadığını kontrol etmeniz gerekecektir.

Makalemizi inceleyin: Doğru Alan Adı Seçimi Nasıl Olmalı

IHS alan adı sorgulama sayfasını kullanarak kayıt etmek istediğiniz alan adınızı sorgulayabilirsiniz. İstediğiniz alan adı müsaitse bu alan adını alıp kaydettirebilirsiniz. İşe yarayacak bir alan adı bulduktan sonra bu adın varyasyonlarını da araştırmanızda fayda var. Bu alan adlarını da alıp gezinme çubuğuna bu adları yazan ziyaretçilerin sizin web sitenize yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz.

2) Gizlilik ayarlarınızı kontrol edin

Alan adınızı veya adlarınızı kaydettirdikten sonra isterseniz kişisel bilgilerinizi WHOIS’ten koruyacak alan adı gizliliğinizi gerçekleştirebilirsiniz. IHS’de alan adı gizleme servisi ücretsizdir. WHOIS İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurulu ICANN’e ait olan bir dizindir. İsteyen herkes bu dizinden alan adlarınızı kaydettirirken vermiş olduğunuz irtibat bilgilerinize ulaşabilir.

3) Bir hosting planı seçin

Bir sonraki aşamada web siteniz için bir hosting alanına ihtiyacınız var. Bu veri saklama alanını oluşturmak, sunmak ve düzenlemek web hosting firmalarının işidir. Web hosting firmalarının size sunacağı aylık plan seçenekleri gözünüzü korkutmasın. Yeni kurulmuş hemen her şirket için uygun maliyetli Bireysel paylaşımlı hosting planı ihtiyacınız olan her şeyi karşılayacaktır. Göz önünde bulundurmanız gereken şeyler şunlardır:

– Tek bir hosting paketinde kullanabileceğiniz alan sayısı.

– Kullanılabilir durumdaki bant genişliği.

– Alan adınızla oluşturabileceğiniz e-posta adresleri için kullanacağınız e-posta hesabı araçları. ( Zimbra )

– Eğer sitenizde bir online mağaza olmasını istiyorsanız, hosting firmasının hangi e-ticaret araçlarını desteklediği.

– Uptime oranı. Bu, web hostun sunucularının (ve dolayısıyla web sitenizin) ne sıklıkta ve ne süreyle çalışmaz durumda olduğu anlamına gelir.

– Müşteri desteği mevcudiyeti ve kalitesi.

4) Sitenizi hazırlayın

Alan adınızı aldıktan ve hosting planınızı belirledikten sonra sıra sitenizi hazırlamaya geliyor. Tasarıma başlamadan önce yapmanız gereken birkaç şey bulunmakta. Öncelikle sitenizin kontrol panelini ayarlayın ki yapım aşamasındayken siteniz yayına geçmesin. Ayrıca bu esnada yorumları kapatmayı da unutmayın. Eğer sitenize bir blog eklemeyi düşünüyorsanız yorumları o aşamada açabilirsiniz.

Ana sayfanızı hazırlamak için bir site şablonu seçin veya bir web sitesi oluşturucu aracı kullanın. Ana sayfanızı istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Sadece iyi bir ticari web sitesinde aşağıdakilerin olması gerektiğini unutmayın:

– Tüm cihazlara uyumlu bir tasarım. Böylelikle web siteniz akıllı telefon ve tabletlerde de kolayca görüntülenebilir ve okunabilir.

– Sayfa başlığı olarak şirketinizin adı ve kısa bir tanımlayıcı metin.

– Şirketinizin faaliyet alanı ile ilgili kısa ve net bir açıklama.

– Siz, şirketiniz, başarılarınız hakkında bilgiler ve müşterilerinizden gelen yorumlar.

– Sitenizin her sayfasında bulunan irtibat bilgileri (telefon numarası ve e-posta adresi).

– Eğer online ürün satışı yapıyorsanız bir ürün listesi, alışveriş sepeti ve ödeme sayfası.

Bunlar elbette temel özellikle. İsterseniz zaman içerisinde web sitenize fotoğrafları ürün videoları, bir blog ve başka şeyler de koyabilirsiniz.

5) Test edin ve güncelleyin

Web sitenizin temel ayarlarını ve tasarımını yaptıktan sonra siteyi olabildiğince farklı cihazlarda ve tarayıcılarda görüntüleyin. Yakınlarınızın ve arkadaşlarınızın fikrini sorup sayfa görüntüleme, navigasyon, yükleme süreleri ile ilgili bir sorun olup olmadığını öğrenin. Bir sorun varsa hemen giderin ve sitenizi yeniden görüntüleyin. Her şey tamamdır dediğiniz anda hosting firmanızın size sunmuş olduğu kontrol paneline gidip sitenizi yayına koyun.

Artık siteniz yayında. Ancak bu daha sadece başlangıç. Sitenize özellik eklemek, değişiklikler yapmak ve şablonlarınızla eklentilerinizi güncellemek için düzenli olarak bakım yapın. Düzenli aralıklarla yapılan bakım sitenizin hem güvenli olmasını hem de iyi görünmesini sağlar. Bunun yanı sıra sitenizin en son sürümünün bakımını yapmak ve şablon veya eklenti güncellemeleri esnasında bir sorun yaşanması durumunda sizi sitenizi yeniden hazırlama zahmetinden kurtarması için web sitenizi yedekleyin.

Bu adımların hepsini attıysanız, artık tanıtımını yapmaya başlayabileceğiniz, temel özelliklere sahip bir web siteniz var demektir.

WordPress Hosting Paketi ile web siteniz anında yayında!

Exit mobile version