IHS Blog

Domain Nasıl Alınır? [2024 Güncel Rehber]

domain-nasil-alinir-rehber

Hayalinizdeki web sitesine sahip olmak istediğinizde ve araştırma yaptığınızda, bir domain sahibi olmanız gerektiğini farketmişsinizdir.

Bir domain almak istediğinizde öncelikle; domain adresine ve domain uzantısına karar vermeniz, bir domain kayıt kuruluşunu (registrar) ziyaret ederek seçtiğiniz alan adının uygunluğunu (başkası tarafından alınıp alınmadığı) kontrol etmeniz ve uygunsa, domaini satın almak için gerekli işlemleri yapmanız ve birkaç basit adımı takip etmeniz gerekmektedir.

Bu içeriğimizde 2024 yılında bir domain nasıl alınır ve nelere dikkat etmelisiniz sorularını yanıtlamaya çalışacağız.

Domain Nasıl Alınır?

Domainler hakkında bilmeniz gereken en önemli şey; satın almak istediğiniz domainin daha önce başkası tarafından kaydedilmemiş (tescil edilmemiş) olması gerektiğidir. Domain alma işlemleri sırasında bunu nasıl kontrol edeceğinize detaylı olarak değineceğiz. Domain tescili olarak da adlandırılan bu işlem; bir domainin satın alınarak, kayıt edilmesi veya kiralanmasını ifade eder.

Domain almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

 

Domain Kayıt Şirketi (Registrar) Araştırması Yapın

Domain kayıt şirketi (registrar); domain almak isteyen kişilere alan adlarını satmak, kaydetmek ve yönetmekle sorumlu bir kurumdur.

Domain kayıt şirketleri, İnternet Tahsisli İsimler ve Sayılar Kurumu (ICANN) tarafından akredite edilmektedir. Öncelikle domain aldığınız şirketin ICANN tarafından akredite edilmiş olduğunu kontrol etmeniz gerekmektedir.

IHS Telekom ICANN tarafından akredite edilmiş bir domain kayıt kuruluşudur.

Ayrıca bir domain kayıt kuruluşunu tercih edeceğiniz zaman bunun uzun vadeli bir yatırım olduğunu unutmayın. Seçtiğinizin şirketin sunduğu ve satın aldığınız domain, hosting veya sunucu hizmetleri, web sitenizin uzun soluklu ve sorunsuz çalışması açısından önemlidir.

IHS Telekom 1999 yılından bu yana en güvenilir domain, hosting ve sunucu hizmetlerini sunmakta ve Türkiye’nin en büyük şirketleri (referanslarımız) tarafından tercih edilmektedir.

Yine de bir domain şirketini incelerken aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz:

Hizmet kalitesi: Tercih edeceğiniz registrar şirket için öncelikle fiyata bakmak yerine, domain alacağınız şirketin profilini incelemeniz önemlidir. Bu sayede olası zararlar ve dolandırılma ihtimalinin önüne geçebilirsiniz. Diğer kullanıcıların deneyimleri size yol gösterecektir.

Fiyat politikası: Her şirketin domain satın alma işlemleri için her zaman farklı kampanya ve fiyatlar söz konusu olabilir. Sunulan ek hizmetlerle birlikte değerlendirdiğinizde size en uygun yeri tercih edebilirsiniz.

Domain Transferi: Domain transferi, bir alan adını farklı bir domain şirketine taşıma işlemidir. Bu süreç hakkında domain transfer politikalarını inceleyebilirsiniz. Bu sayede farklı bir şirketle çalışmak istediğinizde sizden ek ücret veya farklı isimler altında para talep etmeyeceklerini, domain taşıma sürecini engelleyecek müdahalelerle karşılaşmayacağınızı tam olarak bilirsiniz.

Ücretsiz Sunduğu Hizmetler: domain alacağınız şirketin sunduğu ek ve ücretsiz hizmetleri kontrol ederek. En verimli faydalanacağınız hizmetlere ücret ödemeden kullanabilirsiniz.

IHS Telekom’un sunduğu ücretsiz servisler:

SMS Hatırlatma Sistemi

Tescil ettiğiniz domainlerin süresi bitmeden önce hatırlatma bildirimleri alırsınız.

Anında Aktivasyon

Kaydettiğiniz domainler, eğer belge gerektirmeyen türde ise anında aktif olur.

Park Sayfası

Domainleriniz için ücretsiz olarak park sayfası hizmetini kullanabilirsiniz.

Özel Name Server Adresi Oluşturma

Alan adlarınıza özel name server girişi yapabilirsiniz.

E-posta Yönlendirme

Alan adınız için 5 adet e-posta yönlendirme servisi oluşturabilir ve bu e-posta adresini dilediğiniz farklı bir e-posta adresine yönlendirebilirsiniz.

Nameserver Yönlendirme

Alan adınızın name server (DNS) değişikliği işlemini istediğiniz zaman gerçekleştirebilirsiniz.

Domain Transfer Kilidi

Bu servis sayesinde domain transferi işlemi kilitleyebilir, transfer edilmesini önlemek için ekstra bir önlem olarak kullanabilirsiniz.

DNS Zone Yönetimi

Bu servis üzerinden A,MX,TXT,NS vb kayıtları oluşturabilir dilediğiniz sunucuya ilgili kayıtları yönlendirebilirsiniz..

Domain Whois Bilgilerini Gizleme

Whois veritabanlarında domain sahipliğinizi gösteren kişisel bilgilerinizi gizleyebilirsiniz.

Domain Kullanıcısı Ekleme

Domain adresine özel bir domain kullanıcısı oluşturabilir ve ilgili kullanıcının e-destek.com adresinden giriş yaparak sadece ilgili alan adını yönetmesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca tercih edeceğiniz domain şirketi IHS Telekom gibi domain hizmetleri dışında web sitesi kurmak için ihtiyacınız olan web hosting hizmetleri de sağlayabilir.  Bu sayede hem alan adlarınızı hem de hosting hizmetinizi tek yerden yöneterek daha hızlı ve kolay bir kullanıma sahip olursunuz.

IHS Telekom hem domainler için hem de hostingler için özel fırsatlar sunar. Bu sayede çok ucuz fiyatlarla domain ve hosting alabilirsiniz.

Hosting alana, domain bedava! Kampanyamızı inceleyin.

 

Domain Sorgulama Yapın

Aradığınız alan adı için uygun şirketi seçtikten sonra alan adınızda kullanacağınız domain uzantısını (TLD) da seçmeniz ve uygunluğunu kontrol etmeniz gereklidir.

Dünyanın en çok tercih edilen domain uzantıları .com, .net ve .org uzantılarıdır. Eğer bunlardan birini kullanmak istemezseniz, en popüler domain uzantılarını incelediğimiz içeriğimize göz atabilirsiniz.

Aradığınız uzantıyı seçerken işinize veya web sitenizin amacına uygun bir uzantı seçmeye özen gösterebilirsiniz. Bu sayede .com .net veya .org gibi uzantılar tescil edilmeye uygun olmasa bile, daha etkili bir domain uzantısı seçebilirsiniz.

Örneğin:

tercih edilebilir.

Alan adınızla birlikte uzantıya da karar verdikten sonra domain sorgulama aracımız ile sorgulama yapabilir, aradığınız alan adı ve uzantıların uygunluk durumlarını fiyatlarıyla birlikte sorgulayabilirsiniz.

 

 

Ayrıca ilgilenebileceğiniz diğer domain uzantıları için de fırsatları görebilirsiniz.

 

 

Güncel Domain Fiyat Listesi için tıklayınız.

Eğer aradığınız alan adı başkası tarafından tescil edilmişse, whois sorgulama aracımız ile domainin kime ait olduğunu öğrenebilir, dilerseniz iletişime geçmek için adım atabilirsiniz.

 

Domain Satın Alma İşlemini Gerçekleştirin

Aradığınız domaini bulduktan sonra domain satın alma işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu adımda biraz hızlı olmak isteyebilirsiniz çünkü harika fikir herkesin aklına gelebilir ve sizden önce alan adı satın alınabilir.

Domain sorgulama ekranında seçtiğiniz domaini sepete ekleyerek domain süre seçimi ekranına geçiş yapabilirsiniz.

 

 

Öncelikle bir domain 1 yıl ile 10 yıl arasındaki sürelerle kaydedilebilir. Bu süre domaini aldığınız yere bağlı olarak daha kısa olabilir. Ancak yapmanız gereken seçtiğiniz domaini kaç yıllığına alacaksanız bunu seçmek ve Devam Et butonuna tıklamak.

Domain satın alma işleminin tamamlanması için IHS Telekom’da daha önce bir kaydınız yoksa ve üye olmadıysanız domain süresini seçtikten sonraki adımda sizi üyelik bilgilerinizi girerek kayıt oluşturabileceğiniz ve domain satın alma işlemine devam edebilecğiniz bir ekran karşılayacak. Kişisel bilgiler sayfasında üye olmak için bilgilerinizi girdikten sonra devam et butonuna tıklayarak telefon doğrulamasını gerçekleştirip, fatura adresi bilgilerinizi girdikten sonra ödeme sayfasına devam edebilirsiniz.

 

Eğer daha önce bir üyelik yaptıysanız üye giriş bilgilerinizle mail adresiniz veya sisteme kayıtlı telefon numaranızı girerek üye giriş panelinin ekrana gelmesiyle giriş yaparak yine kaldığınız adımdan devam edebilir, satın alma işlemini tamamlayabilmek için, ödeme yöntemi ve fatura bilgilerinizi seçerek ödeme adımına geçebilirsiniz.

 

 

Son adım olarak ilgili (kart veya havale) bilgileri girerek siparişi gerçekleştirebilir, domain alma işlemini tamamlayabilirsiniz.

 

 

Tebrikler domain satın alma işlemini başarıyla tamamladınız! Son olarak satın aldığınız domain için RAA (sahiplik doğrulaması) yapmanız gerekmektedir. bir sonraki adımda RAA doğrulaması hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

Domain Sahipliğinizi Doğrulayın (RAA)

Satın alma işlemini de tamamladıktan sonra kayıt olurken kullandığınız e-posta adresinize (whois e-posta adresiniz) bir doğrulama maili ulaşacaktır. Bu maildeki doğrulama bağlantısına tıklayarak domain doğrulama işlemini de gerçekleştirmiş olacaksınız.

RAA doğrulaması yapılmayan alan adları suspend olacağı için mutlaka bu işlemi domain tescili sonrasında mail gelir gelmez gerçekleştirmelisiniz. Eğer farklı bir sebepten bu işlemi yapmazsanız ve domain suspend olursa IHS Telekom destek ekibine bir destek talebi oluşturarak hızlıca düzelmesi için yardım talep edebilirsiniz.

Tüm işlemlerden sonra artık hazırsınız!

Hayalinizdeki web sitesini hayata geçirebilirsiniz. Satın aldığınız domaini kullanmak ve projenizi başlatmak için hemen bir hosting paketi seçerek web sitenizi kurmaya başlayabilirsiniz.

 

IHS Telekom’dan alacağınız hosting hizmeti için %10 indirim sağlayan SEPETTE10 indirim kodu ile web sitenizi daha uygun fiyatlarla başlatabilirsiniz.

 

Sonuç

Hangi türde bir web sitesi açmak istediğinizden bağınsız olarak bir alan adı adresine ihtiyacınız vardır.

Aradığınız alan adını yukarıdaki adımları takip ederek bulduktan sonra hızlıca kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.

IHS Telekom gibi domain tescil alanında kaliteli hizmet sunan şirketlerle çalışmak, bu şirketlerin sunduğu hizmet ve araçlardan yararlanmak, size bu yolda zaman kazandıracak ve işinizi kolaylaştıracaktır.

Alan adınızı satın aldıktan sonra gerekli doğrulama işlemlerini tamamlamak da son derece önemlidir. Rehberdeki adımları atlamadan uygulamanızı tavsiye ederiz.

Bu rehber ile;

bir alan adının nasıl seçileceğini, alan adının uygunluk (alınıp alınamayacağının) kontrolünün nasıl yapıldığını, uygun değilse kime ait olduğunun öğrenilmesini, satın alma işlemindeki adımları başarı ile anlattığımızı umuyoruz.

Bu rehberi arkadaşlarınızla paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

 

Domain Alma İşlemlerinde Sıkça Sorulan Sorular

Ücretsiz Domain Nasıl Alınır?

Ücretsiz domain hizmeti; IHS Telekom tarafından kampanya ile sağlanmaktadır. Mevcut Hosting Alana Domain Bedava Kampanyası sayesinde, seçili hosting paketlerinde geçerli bu kampanya ile ücretsiz .com .net .org alan adına sahip olabilirsiniz.

İHS Telekom’dan ücretsiz domain alma rehberimizi okumak için tıklayın.

 

Hosting Olmadan Domain Alınabilir mi?

Evet. IHS Telekom hem domainlerinizi hem de hostinglerinizi ayrı ayrı yönetebildiğiniz paneller sunar. Bu sayede hosting almadan bir domain tescil edebilir, daha sonra kullanmak üzere kendi panelinizde değerlendirmek için bekletebilirsiniz.

Exit mobile version