IHS Blog

Hosting Almak ve Hazır Site Oluşturucu Kullanmak Arasındaki Farklar

hosting-vs-hazir-site-olusturucu

Teorik olarak günümüzde herkes bir web sitesi oluşturabilir. Artık bir web sitesi oluşturmak her zamankinden daha kolay ve ihtiyacınız olan temel araçlar uygun fiyatlarla piyasada sunulmakta. Ancak pratikte, web sitesine dair kavramlara yeniyseniz ilk başta oldukça kafa karıştırıcı olabilir. 

İlk araştırmalarınızda, büyük olasılıkla hem web hosting hem de web site oluşturucuları (builder) kavramları ile karşılaşacaksınız. 

Her ikisinin de yeni bir web sitesi oluştururken bir rolü var, ama her biri ne anlama geliyor?

Web hosting ve Web Site Oluşturucu arasındaki fark nedir?

Bu yazıda iki unsurun nasıl farklı oluşundan ve başlarken ihtiyacınız olan temel bilgilerden bahsedeceğiz.

 

Sitebaz Hazır Web Site Sihirbazını Deneyin!

 

Web Hosting Hizmeti Nedir?

Yer sağlayıcısı (web hosting) bir web sitesini oluşturan tüm dosyaların canlı olarak bulunduğu fiziksel sunucuların sağlanması ve bakımının yapılmasıdır. 

Kafanız mı karıştı? 

Aslında sizin web hosting hakkında bilmeniz gereken asıl şey, her web sitesinin ona ihtiyacı olmasıdır. Tüm web sitesi dosyalarını depolamak ve dünyanın geri kalanına çevrimiçi olarak erişilebilir hale getirmek için gerekli bir bileşendir. Ama web hosting hizmetinin gerçekten ne olduğunu merak ediyorsanız, size daha ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız.

Çoğumuz web siteleri acaba internette nerede yaşıyor diye düşünürüz. Her web sitesinin online bir adresi vardır (hatta iki adresi vardır: alan adı ve IP adresi.) Ancak sık sık üzerine düşünmediğimiz şey, web sitesini oluşturan tüm dosyaların bir yerde fiziksel olarak yer kaplamasıdır. Bu dosyaların da fiziksel sunucularda depolanması gerekir. 

Ortalama bir internet kullanıcısı, interneti oluşturan milyonlarca web sitesini barındıran fiziksel sunucularla etkileşime girmek zorunda olmadığından dolayı var olduklarını öğrenmeye pek gerek duymaz. Web sitelerini, “bulut” veya “siber alemde” bir yerlerde saklanıyor diye düşünürüz, ancak bu gerçeğin yalnızca bir kısmıdır. 

Aslında, etkin bir şekilde çalışmayı sürdürebilmeleri için, ilgilenilmesi ve doğru koşullarda saklanması gereken dünya çapında web sitesi sunucularıyla dolu büyük odalar vardır. 

 

Web hosting sağlayıcıları ne yapar?

İnternetin bağlı olduğu fiziksel sunuculara ve bu sunucuları barındırmak için gereken gayrimenkullere yatırım yaparlar. Bu sunucuları düzgün bir şekilde koruyacaklarını bilen uzmanları işe alırlar ve depolarının en iyi şartlara sahip  olduğundan emin olurlar. 

Tüm bunlar perde arkasında gerçekleşir, bu yüzden tipik bir web sitesi sahibi iseniz bunu düşünmek zorunda kalmayacaksınız. Sadece bir web hosting planı için ödeme yaparsınız ve hosting firmanız gerisini halleder… 

Web Site Oluşturucu Nedir?

Web Site Oluşturucu herkesin işini kolaylaştıran bir yazılım ve web site tasarım aracıdır. Önceden eğitim almadan web sitesi oluşturabilmenize imkan tanır.

İnternetin ilk günlerinde, web sitesi oluşturmak karmaşık kodlama dillerini öğrenmeyi gerektiriyordu. Ve sadece web tasarımının nasıl çalıştığını öğrenmek için çok zaman harcamış yetenekli yazılım geliştiriciler tarafından erişilebilir bir seçenekti. Neyse ki web sitesi oluşturmak artık çok daha kolay.

Web sitesi oluşturucuları yeni başlayanların da kolay anlayabilmesi için oldukça yönlendiricidir. Aralarından seçim yapabileceğiniz önceden tasarlanmış web sitesi şablonları içerir, böylece sıfırdan bir web sitesi oluşturmanız gerekmez. 

Farklı web sitesi oluşturucu ürünlerine baktığınızda, web sitesi editörlerinin bazı detayları ve fonksiyonları değişecektir. Ancak hepsi farklı öğelerin yerini ve görünümünü değiştirmek ve benzersiz bir şey oluşturmak için sürükle-bırak mantığıyla çalışması için tasarlanmıştır.

Özellikle en modern web sitesi oluşturucuları, bir öğeye tıklayıp onu istediğiniz yere sürükleyerek ve yeni bir yere bırakarak sayfanın belirli bölümlerini hareket ettirmenizi sağlayan sürükle ve bırak işlevine sahiptir. Ve yeni dosyalar yükleme ve yeni yazı tipleri seçme gibi işlemler, genellikle kullanıcıların kelime ve fotoğraf editörleri gibi daha yaygın bilgisayar araçlarında kullanmaya alışık oldukları tarzda menülere sahiptir.

Tüm bunlar, web sitesi oluşturmayı hemen hemen herkes için ulaşılabilecek daha basit bir deneyime dönüştürür. Mevcutta bilgisayar kullanabiliyorsanız, muhtemelen bir web sitesi oluşturucunun nasıl kullanılacağını da anlayabilirsiniz. 

 

Sitebaz Hazır Web Site Sihirbazını Deneyin!

 

Web Hosting ve Web Sitesi Oluşturucuları Arasındaki Farklar

Hosting ve web sitesi oluşturucular, yeni web sitesi sahiplerinin genellikle ihtiyaç duyduğu iki hizmet türüdür ancak birbirinden farklı hizmetler sunmaktadırlar. İşte ikisi arasındaki temel farklardan bazıları:

  1. Tüm web siteleri için web hosting hizmeti gereklidir.

Diğer insanların internette bulabileceği bir web sitesi istiyorsanız, web hosting isteğe bağlı bir hizmet değildir. Sitenizi çevrimiçi hale getirmek için zorunlu bir bileşendir. Buna karşın bir web sitesi oluşturucu kullanmak ise isteğe bağlıdır. 

Birçok yeni web sitesi sahibi için, bir web sitesi oluşturmak için en uygun seçenek websitesi oluşturucular olacaktır, ancak sahip olduğunuz çeşitli seçeneklerden sadece birisidir. Her zaman bir grafik tasarımcı ile anlaşabilirsiniz veya sıfırdan yeni bir web sitesi kodlamayı ve oluşturmayı öğrenebilirsiniz (eğer zamanınız varsa). Bir web sitesi oluşturucu, yeni bir web sitesi oluşturmak için en kolay seçenektir, ancak tek çözüm yolu değildir.

  1. Web hosting sitenizin saklandığı yerdir.

Web hosting hizmetlerinin web sitenizin nasıl göründüğü ile bir alakası yoktur, hosting web sitenizi oluşturan dosyaların nerede saklandığı ile ilgilidir. Web sitenizin ne kadar hızlı yüklendiği ve ziyaretçiler için ne kadar tutarlı bir performansta çalıştığı gibi değişkenlerle ilgilidir, ancak bunlar bir web sitesinin görselliğinden çok daha farklı konulardır.

Hosting planı, web site dosyalarının fiziksel bir sunucuda gerek duydukları alana sahip olmasını sağlar. Gerisi size ve yatırım yaptığınız diğer web sitesi araçlarına bağlıdır. 

  1. Web site oluşturucu, sitenizin nasıl göründüğünü kontrol etmenizi sağlar.

Web site oluşturucunun fonksiyonu, web sitenizin görünümü ile ilgilidir. Web sitesinin rengi, resimleri ve metni gibi bileşenlerini kontrol etmenizi sağlar. Kullanıcıların web sitenizi ziyaret ettiklerinde görsel olarak gördükleri her şey, sitenizi web site oluşturucu ile kurgularken kontrol ettiğiniz unsurlardır.

Web site oluşturucuları ayrıca, oluşturduğunuz sayfa sayısını, site yapınızı ve daha kolay site deneyimi için oluşturduğunuz menüleri belirlemenize olanak tanır. Web tasarımı sadece bir web sitesinin ne kadar güzel göründüğü ile ilgili değildir. Kullanıcı deneyiminin en iyi şekilde nasıl tasarlanacağını düşünmekle de ilgilidir. İyi bir Sitebaz hazır site oluşturucu bu konuyu anlamanıza da yardımcı olur.

  1. Web site oluşturucu web tasarımını kolaylaştırır.

Bir grafik tasarımcı ile çalışmak veya sıfırdan bir web site kurmaya çalışmak yerine, bir web site oluşturucu ile ilerlemek büyük ölçüde kullanım kolaylığını tercih etme meselesidir. Web sitesi oluşturucuları yeni başlayanların da anlayabilmesi için tasarlanmıştır. Amaç, bir kişi bir web sitesini yaratmak için web site oluşturucu kullanmayı ilk kez denediğinde, eğitim kaynaklarına zaman harcamak zorunda kalmadan sezgisel bir şekilde yazılımı çözebilmesini sağlamaktır.

Doğru site oluşturucuyu seçtiğinizde, tabii web sitenizin ihtiyaçlarının ne kadar karmaşık olduğuna bağlı olarak, birkaç dakika veya saat içinde sitenizi oluşturabilirsiniz. Uygun fiyatlı, iyi görünümlü ve hızlı bir şekilde web sitesi oluşturmak istiyorsanız, Sitebaz  website oluşturucuyu kullanmak genellikle bunu başarmanın en iyi yoludur. 

 

Kullanıcılar Neden Hosting Hizmetlerini ve Web Site Oluşturucuları Birbiriyle Karıştırıyor?

Artık her birinin temel tanımını öğrendiğinize göre, web hosting ve web site oluşturucularının tamamen farklı iki şey olduğunu anlamış olmalısınız. Peki neden bazen insanların kafası karışıyor?

Her iki hizmet de kişi konuya dair yaptığı araştırmanın ilk aşamalarındayken karşısına çıkacak terimlerdir, ve tabii bu araştırmanın konusu da: yeni bir web sitesi nasıl oluşturulur ‘dur. Birçok kişi için henüz anlamadıkları yeni terimlerdir ve konuyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarlar. İşleri daha karmaşık hale getiren ise genellikle birlikte pazarlanıyor olmalarıdır.

 

Örneğin, ihs.com.tr’de Sitebaz ürünü  hosting dahil olarak hazır site paketlerinde sunulur. Bu tür web servislerinin paketlenmesi yeni bir web sitesi oluşturan kişinin birden fazla ürün ve hizmete ihtiyacı olacağı için oldukça yaygındır; web hosting, web sitesi oluşturucu, alan adı, SSL sertifikası, e-posta adresleri vb.

Şimdi ne olduklarını ve aralarındaki temel farkları anladığınıza göre, hangi web hosting planı veya web sitesi oluşturucu ile ilerleyeceğinizi seçmeden önce birkaç önemli noktaya daha değinelim.

 

Sitebaz Hazır Web Site Sihirbazını Deneyin!

 

Web Hosting Planları Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Web sitesi oluşturma alanında yeniyseniz, web hosting hizmeti hakkında temel bilgileri anlamanız, en iyi web hosting şirketini seçmeniz ve özel ihtiyaçlarınızı planlamanız konusunda yardımcı olacaktır.

 

  1. Web hosting sürekli devam edecek bir ihtiyaçtır.

Web hosting bir kez satın aldığınız bir şey değildir. Web hosting planları bir abonelik modeli kullanır. 

Web sitenizin uzun vadede varlığını sürdüreceğinden eminseniz aylık veya yıllık ödeme seçenekleriyle hosting planınızı seçip hemen sitenizi oluşturabilirsiniz. 

Web hosting hizmeti bütçenizi belirlerken devam eden bir masraf olarak düşünün. Bu hizmet, web siteniz var olduğu sürece yatırım yapmanız gereken bir konudur.

 

  1. Web hosting web sitesinin hızını etkiler.

Web hosting hizmetinin kalitesi (ve web sitenizin ihtiyaçları için doğru web hosting planı seçmek) web sitesi hızı üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Hızlı bir yüklenme süresi, insanların sadece tercih etmedikleri artık her siteden bekledikleri bir özelliktir.

Web sitenizin yüklenmesi çok uzun sürerse, kullanıcılar sitenizden hemen ayrılacaktır. Ve bu aynı zamanda potansiyel ziyaretçilerin sizi bulabilmesi için önemli olan arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarınıza da zarar verecektir.   

  1. Web hosting planlarının farklı türleri vardır.

Web hosting seçeneklerini araştırmaya başladığınızda, birkaç ana web hosting türü olduğunu fark edeceksiniz

IHS Telekom’da Web hosting maliyeti konusunda birçok seçenek var ve hangi hosting paketini seçtiğinize göre bu fiyat değişir. Basitçe, yeni web siteleri ayda 0,99 dolar ücret karşılığında bir hosting planı ile başlangıç yapabilir. Çok sayıda ziyaretçi alan daha büyük, daha karmaşık web siteleri ise ihtiyaç duydukları hizmeti verebilecek özel bir sunucu hizmeti çok uygun fiyatlardan yararlanabilir. Hangi hizmetin sizin için doğru olduğunu bulmak, fazla para harcamamak ama aynı zamanda ziyaretçilerinizin beklediği performans seviyesini sağlayan bir site kurmak açısından önemlidir.

  1. Web hosting seçiminiz web sitenizin çalışma süresini belirler.

Çalışma zamanı (uptime), hosting hizmeti veren firmanın, sitenizinin kullanılabilirliği için verdiği garanti süresinin yüzdesidir. Tüm web hosting sağlayıcıları, sunucu bakımı yaparken zaman zaman çevrimdışı olur, sunucuların onarım veya yeni depolamaya ihtiyaç duyması durumunda kesinti yaşar. 

Ancak idealde, web sitenizin kullanılamadığı zamanın ziyaretçilerinizin asla fark edemeyeceği kadar az olması gerekir. Bu sebeple, sunucularını nasıl yöneteceğini bilen profesyonel bir hosting firmasına sahip olmalısınız. 

 

  1. :Diğer web site ihtiyaçlarını da içeren paketler sunulması.

Yeni bir web sitesine başlarken, kesinlikle web hosting hizmetine ihtiyacınız vardır, ancak ihtiyaç duyacağınız başka hizmetler ve ürünler de olacaktır. Örneğin, her web sitesinin bir alan adına (domaine) ihtiyacı vardır. Ayrıca güvenlik için SSL sertifikası, alan adınızdaki e-posta adresleri ve bir web sitesi oluşturucu gibi ek özellikler de gerekecektir. 

Web hosting firmaları için bu ürünleri birlikte paketleyerek pazarlamak oldukça yaygın bir davranıştır. Bu paketler de potansiyel olarak tasarruf ettirir, ödemelerinizi ve web sitesi aboneliklerinizi daha kolay yönetmenizi sağlar. 

 

Sitebaz Hazır Web Site Sihirbazını Deneyin!

 

Web Sitesi Oluşturucuları Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Bir web sitesi oluşturucu yeni bir site yaparken bir zorunluluk olmasa da, çoğu yeni web sitesi sahibi bu konuda yatırım yapmaktan yarar sağlayacaktır. Bir web sitesi oluşturucunun yeni bir web sitesi yapmak için en iyi seçenek olduğuna karar verdiyseniz, işin başındayken bilmeniz gereken temel şeyler şunlardır:

  1. Sitebaz web site oluşturucu ile yeni bir web sitesi oluşturmak bir şablonla başlar.

Web sitesi şablonları bir web site oluşturucu ile yeni sitenizi oluştururken sıfırdan başlamayı ortadan kaldıran araçlardır. Web sitenizin görünmesini hayal ettiğiniz şekline benzer bir şablon ile kendinizi daha az yorarak işinizi halledebilirsiniz. Çünkü şablonu hayalinizdeki tasarıma uygun hale getirmek için çok fazla değişiklik yapmanız gerekmeyecektir. Şablonunuz sizin için temel bir yapıyı gösterir, sonrasında tek yapmanız gereken tasarım üzerinden bazı ayarlamalar yapmaktır.

  1. Sitebaz “Sürükle – Bırak” web editörünü anlamak kolaydır.

Sürükle – bırak özelliği ile bir öğeyi tıklayarak,  istediğiniz yere sürükleyerek ve sayfadaki objeleri hareket ettirebilirsiniz. 

Tasarımı, kod kullanarak değişiklik yapılması gereken dönemden çok daha kolay bir konsept haline getirir. Ayrıca, çoğu modern web sitesi oluşturucusundaki web sitesi editörleri, diğer bilgisayar programlardan tanıdığınız ve benzer şekilde çalışan sezgisel menüler sayesinde resim ekleme ve renkleri değiştirme gibi değişiklikler yapmanıza olanak tanır. 

  1. Mobil uyumlu olmak bir zorunluluktur.

Mobil kullanım o kadar yaygın hale geldi ki, masaüstü kullanımını birkaç yıl önce gerisinde bıraktı. Bu durum da, web sitesi oluşturucunuzu seçerken ve sitenizi oluşturma aşamasındayken mobil deneyim hakkında da düşünmeniz gerektiği anlamına gelir. 

Web site oluşturucunun, responsive (duyarlı) şablonlar sunduğunu düşünelim, böylece siteniz otomatik olarak herhangi bir mobil cihazın ekran boyutuna uyum sağlar ve her durumda iyi görünür. Ayrıca, web siteniz üzerinde çalışırken şablonda mobil cihazlarda nasıl göründüğünü gösteren bir ön izleme özelliği olup olmadığını kontrol edin. 

  1. Yine de web hosting hizmetine ve bir alan adına (domain) ihtiyacınız olacak.

Bir web sitesi oluşturucusuna yatırım yapmak, yeni bir web sitesi oluşturmak için her şeyi tamamladığınız anlamına gelmez. Her web sitesi hosting hizmetine ve alan adına ihtiyaç duyar. Web sitesi oluşturucunuzu her ikisini de içeren bir paket olarak satın almadıysanız, diğer araçlara ayrı bir yatırım yapmanız gerekecektir.

Çoğu yeni web sitesi için basit bir paylaşımlı web hosting planı ve alan adı satın almak fazla bir maliyet oluşturmayacaktır. Ve eğer IHS gibi bir sağlayıcı ile çalışırsanız, bunları bir arada satın alabilirsiniz.

 

Sitebaz Hazır Web Site Sihirbazını Deneyin!

 

Sonuç olarak:

Eğer IHS Sitebaz web site sihirbazını seçerseniz web sitenizi birkaç saat içinde çalışır hale getirebilirsiniz. Birçok web hosting paketini, sürükle-bırak web sitesi oluşturucuları, alan adı kaydı ve çok daha fazlasını sizlere bir arada sunuyoruz. İhtiyacınız olan her şeyi almanızı kolaylaştırıyoruz. Böylece hemen bugün web sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Üsstelik Sitebaz Profesyonel ve Sitebaz Kurumsal paketlerinde Domain BEDAVA!

 

 

Exit mobile version