IHS Blog

İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?

içerik yönetim sistemi

CMS, yani Türkçesiyle, İçerik Yönetim Sistemi. Bu tabiri sık sık duyuyor olmalısınız. Peki nedir bu içerik yönetim sistemi denilen şey?

İçerik yönetim sistemi kesinlikle isteyeceğiniz bir şeydir. Neden mi? Çünkü içerik yönetim sistemleri web sitenizin içeriğini kodlarla uğraşmanıza gerek kalmadan yönetebilmenizi sağlar.

İçerik yönetim sistemleri kod yazımından bağımsız olarak içerik güncellemeyi mümkün kılmalarıyla ticari işletmelerin de hayatını bir hayli kolaylaştırır. İçerik yönetim sistemi olmadan web sitesi içeriğinin değiştirilme sürecini görseniz, bu sistemleri kullanmanın ne kadar mantıklı olduğunu ve işleri ne kadar kolaylaştırdığını anlarsınız.

Ticari kuruluşlar içerik yönetim sistemi denen şey olmadan önce web sitelerinde değişiklik yapmak için webmasterlarını çağırır, bu kişilere istedikleri değişikliğin yapılmasını söyler, webmasterlar da istenen değişikliği hostinglerdeki dosyaları veya kodları değiştirerek yapardı. O zamanlar web sitelerinin derinliklerine inmek, bir metin editörü açmak, HTML ve CSS dosyaları arasında kaybolmak, sonra bu değişiklikleri sunucuya göndermek bu işin temel angaryalarıydı.

Peki bütün bunları yapmak neden kötüydü? İki nedenden ötürü. Birincisi, webmasterın şirket sahibiyle irtibata geçmesi, PDF’leri veya e-postaları okuması, bütün bunlardan sonra istenen değişikleri yapması büyük bir vakit kaybıdır ve bu süreci birçok muhtemel hataya açık hale getirir. İkinci olarak ise, kod üzerinde doğrudan değişiklik yapmak web sitesinin tamamına zarar verme riskini de beraberinde getirir. Diyelim ki günde bu şekilde on, yirmi, otuz değişiklik yapılıyor ve mevzubahis webmaster o gün çok yoğun ve kötü bir gün geçiriyor. Kod sentaksında bir şeyi yanlış yere yazma ihtimali bir hayli yüksektir ve bu da kimi zaman akla hayale gelmeyecek ciddi sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla, kodunuzu ve içeriğinizi birbirine bu kadar yakın tutmak hiç de iyi bir fikir değildir.

Bu da bizi içerik yönetim sistemlerine getiriyor. İçerik yönetim sistemi denilen şey ne işe yarar? İçeriği koddan ayırmamızı sağlar. Yani eski kod sistemini kullanmak yerine güncellemelerimizi içeriği anında değiştirebilmemizi sağlayan bu arka uç sisteminde yaparız.

İçerik yönetim sistemi bize değiştirdiğimiz şeyin görselini sunar (bunu güzel bir Word belgesi şeklinde gösterir) ama kodumuz aynı kalır. İstersek kodla yine de oynayabiliriz ama gerekli değişikliği içerik yönetim sistemi zaten yapacağı için bizim kod yazmayı bilmemize gerek yoktur.

Özetle:

– İçerik yönetim sistemleri kodda değişiklik yapmanıza gerek kalmadan web sitenizin içeriğinde değişiklikler yapabilmenizi sağlayan hizmetlerdir.

– İçerik yönetim sistemi kullanmak ticari kuruluşlar için oldukça makul bir tercihtir.

– Zamandan ve paradan tasarruf edilmesini sağlar ve kodu değiştirmekten daha güvenli bir seçenektir.

Birçok popüler içerik yönetim sistemi bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılanları ise:

WordPress

Joomla

OpenCart

Exit mobile version