IHS Blog

Web Sitenizin Ne Kadar Disk Alanına İhtiyacı Var?

web-sitenizin-ne-kadar-disk-alanina-ihtiyaci-var-2

RAM, CPU çekirdekleri ve disk alanı da dahil olmak üzere doğru miktarda kaynağa sahip bir web hosting paketi belirlemek, işinizi internete taşırken vermeniz gereken en kritik kararlardan biridir. 

Bu disk alanı, web sitenizin tüm dinamik içeriğini, dosyalarını ve kritik verilerini depolayacaktır. Bunu kendi bilgisayarınızdaki sabit sürücü depolamasına benzer düşünebilirsiniz. Ne yazık ki, birçok kullanıcı disk alanı depolamasını abartıyor veya hafife alıyor, bu da satın alma kararlarını etkiliyor. 

Bu makalede, web siteniz için doğru disk alanına karar verebilmeniz için size rehberlik edeceğiz, böylece daha fazla para harcamadan ve web siteniz en verimli şekilde kullanabileceğiniz hosting paketine sahip olabilirsiniz. Önce hızlı bir şekilde disk alanının ne olduğunu anlayalım. 

Web Sitesinin Disk Alanı Ne Anlama Gelir?

Bir web sitesinin disk alanı, web sitenizin bir sunucuda sahip olduğu ham depolamayı ifade eder. Sunucu / hosting depolama alanı, sabit disk depolama, USB depolama vb. ile hemen hemen aynıdır ve genelde gigabayt (GB) cinsinden ölçülür.

Farklı şirketler, sunucu disk alanını ‘depolama’, ‘web depolama’, ‘web sitesi depolama’, ‘disk alanı’ vb. olarak adlandırabilir. Ancak, hepsi temelde sunucunun sabit diskindeki ham disk alanını kastetmektedir.. 

Web Hosting Planlarında Kullanılan Web Sitesi Disk Alanı Nedir?

Birisi web sitenize eriştiğinde, hosting sunucunuz ilgili bilgileri arayacak ve tarayıcıya aktaracaktır. Bu nedenle, insanların eriştiği veya erişebileceği tüm web sitesi verilerinizin çevrimiçi olarak depolanması gerekir. Buna web sitenizin tasarım dosyaları, tasarım düzeni ayarları, logo, resimler, videolar, zamanla yüklediğiniz tüm ek içerikler gibi şeyler dahildir.  

Ancak, birkaç nedenden dolayı web siteniz için depolama alanına ihtiyacınız var. Başlangıç ​​olarak, web sitenizi çalıştırmak için kullandığınız uygulamalar  HTML, PHP, CSS, CMS, JavaScript dosyaları vb. tüm bu uygulamaların sizin web sunucunuzda da saklanması gerekir. Dahası, CMS (örneğin, WordPress) uygulamalarının genellikle birçok ek teması vardır. 

Ek olarak, depolama alanınıza dahil olan veri tabanlarına sahip olacaksınız. Zamanla, e-posta adresleri, mail gönderdiğiniz adresleri tutan adres defterleri, vb. gibi kullanıcı bilgilerini de toplarsınız ve bunları da web sunucunuzda saklamanız gerekir. Son olarak, e-postalar var. Elbette, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm e-postaların ve varsa bunların eklerinin de saklanması gerekir. Bunları da depolayan hosting sunucunuzdur. 

Burada anlaşılması gereken kavram; bir hosting sunucusu web sitenizi, onu ziyaret eden kullanıcıların gördüğü gibi saklamamasıdır. Tüm arka uç öğeleri de sunucunuzda durur.

Web Sitem için Ne Kadar Disk Alanına İhtiyacım Var?

Ne yazık ki, bunun net bir cevabı yok. Her web sitesi farklı şekilde oluşturulmuştur. Bu nedenle her web sitesi farklı uygulamalar ve veri tabanları kullanır, her site tasarımına ve amacına göre farklı düzenlere sahiptir. Bu nedenle, her web sitesinin disk alanı ihtiyaçları neredeyse benzersizdir. 

Ancak bu, web sitenizin depolama ihtiyaçlarını doğrulukla tahmin edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Öyleyse, web sitenizin muhtemelen ne kadar depolama alanına ihtiyaç duyabileceğine bakalım.

Az içeriğe sahip metin tabanlı statik web siteleri, en az miktarda depolama alanı kullanır. Öte yandan, resimler ve videolar metin içeriklere göre çok daha fazla yer kaplar. 

Tüm eklentiler ve dizinler dahil olmak üzere bir WordPress kurulumu genellikle 1 GB’a kadar depolama alanı gerektirir. Elbette burada pek çok istisna var.

Bu nedenle, yalnızca içerik yüklediğiniz bir blog çalıştırıyorsanız ve bu yalnızca birkaç resim ve videoysa, çok fazla depolama alanına ihtiyacınız yoktur. Öte yandan, web siteniz fotoğrafçılık kariyeriniz için portföyünüz olacaksa, yükleyeceğiniz tüm kaynak açısından zengin medya nedeniyle çok fazla depolama alanına ihtiyacınız olabilir. Burada asıl önemli olan şey, içeriklerinizin ne kadar fazla olacağı ve ne sıklıkla güncelleme yapacağınızdır.

Hosting Şirketleri Depolama Alanlarının Büyüklüğüne Nasıl Karar Verir?

Depolama gereksinimlerini tahmin edebilecek en iyi oluşumlar hosting şirketleridir. Birçok web sitesi için depolama alanı ve yan hizmetleri (domain, ssl sertifikası vb.) sağlarlar ve bu nedenle bir web sitesinin ne kadar depolama gerektirebileceğine dair yeterince bilgi birikimine sahip oldukları için ortalamada daha isabetli hesap yapabilirler.

Bu sayede şirketlerin sunduğu depolama paketleri 1 GB’den başlar, 5 GB 10 GB, 25 GB, 50 GB, 100 GB ve Limitsiz Disk Alanı olarak sunulur. 

İşte web siteniz için büyük olasılıkla ne kadar depolama alanına ihtiyacınız olacak.

Farklı Web Site Türleri için Depolama İhtiyaçları

  1. Web siteniz çoğunlukla az içerikli statik bir web sitesiyse, 1 GB’lık bir depolama planı ile başlayabilirsiniz. Kişisel bloglar, küçük işletmeler, kurumsal web siteleri vb. bu kategoriye girer. Web siteniz büyüdükçe, 5 GB’lık bir plana yükseltebilirsiniz veya limitsiz paketleri tercih edebilirsiniz.
  2. E-ticaret web siteleri çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyar. Bir e-ticaret web sitesine sahip olacaksanız, web sitenize ürünlerin yüksek kaliteli resimlerini yüklemeniz gerekeceğini unutmayın. Video açıklamaları da giderek daha popüler hale geliyor ve bunları da web sitenizde uygulamayı seçerseniz daha fazla depolama alanına ihtiyacınız olacak. Bunu birden fazla ürün için yapmanız gerekecek, yani çok fazla depolama alanına ihtiyacınız olacak. 

Kataloğunuzun boyutuna bağlı olarak, 5GB ile 100GB+ arasında herhangi bir yere ihtiyacınız olabilir.

Çözüm

Çok kolay gözden kaçsa da bir web hosting planı satın alırken disk alanı çok önemli bir husustur. Disk alanınızın yetersiz kalması veya hızlı bir şekilde kullanım sınırına ulaşması sadece sinir bozucu olmakla kalmaz, işinizi olumsuz etkileyebilir. Bu, web sitenizin duraklatılmasına sebep olabilir.

Ancak, disk alanlarıyla ilgili iyi bir şey, IHS Telekom’un  ihtiyacınız olan disk alanını tüm paketlerde farklı ölçeklerde sunmasıdır. IHS Telekom Hosting paketleri ile, disk alanı da dahil olmak üzere web sitesi kaynaklarınızı, herhangi bir kesinti riski olmadan, gerektiğinde kolayca ölçeklendirebilirsiniz. 

IHS Telekom olarak; müşterilerimize %99,9 uptime, SSD destekli Hosting planları sunuyoruz. İşletmenizin web sitesi ve diğer ihtiyaçları için bir Hosting planı seçin ve bugün sitenizi yayınlamaya başlayın.

Exit mobile version