IHS Blog

WordPress vs. Joomla vs. Drupal: Güvenlik, SEO, E-Ticaret, Hız Karşılaştırması

WordPress-Joomla-Drupal-Karsilastirmasi

Sizi bilmiyoruz ama biz bir ürünü satın almadan önce o ürünün doğru tercih olup olmadığını enine boyuna araştırıyoruz. Hatta tamamen ücretsiz olan ürünler için bile bu durum geçerli.

İlk kez bir web sitesi sahibi oluyor olmanız ya da onlarca domaine sahip olmanız fark etmeksizin, yeni bir web sitesine başlamadan önce aklınıza gelen ilk isimler şüphesiz Joomla, Drupal ve WordPress’tir.

Karşılaştırmamızda en çok kullanılan bu 3 platformun arasındaki belirgin farkları, tamamen objektif bir şekilde sizlere aktaracağız.

Ayrıntılara inmeden önce bu 3 platformu basitçe tanıyalım. Tam şu aşamada dikkatli olmak gerekiyor çünkü WordPress bir blog, Drupal ve Joomla ise birer içerik yönetim sistemidir (CMS). Fakat daha basit olması için şimdilik bu 3 platformu da İçerik Yönetim Sistemi (CMS) olarak kabul ediyoruz.

1- WordPress

Bu ücretsiz yazılım, üst düzey bir geliştirici topluluğu tarafından yönetilmektedir ve bu yazılımın üst düzey sunucuları, WordPress üzerinde çalışmayı son derece kolay hale getirmiştir. Ayrıca WordPress bu platformlar arasında en popüler olanıdır. (Nisan 2016 itibariyle mevcut sitelerin %26 sı WordPress ile yapılıyor.) WordPress’in içerik yöneticilerinin kalbini nasıl kazandığını merak ediyor musunuz?

WordPress Nedir?

“WordPress, İçerik Yönetim Sistemine dönüştürülmüş bir blogdur.” desek çok da yanlış bir cümle kurmuş olmayız. WordPress platformu her ne kadar bloglar için yapılmış olsa da binlerce tema ve eklenti ile ihtiyacınız olan her şeye (mağaza, portföy, galeri vb.) dönüşebilir.

WordPress Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

WordPress’i kullanarak aklınıza ne geliyorsa yapabilirsiniz. Yani kullanım alanı oldukça geniştir. Örneğin; ev hanımları WordPress kullanarak kendilerine ek iş sağlayabilirler.

Bunun dışında Best Buy, The New Yorker, Star Wars, Beyonce gibi dünya devi marka ve kişiler de WordPress kullanıyor.

Ayrıca WordPress bloglar için de son derece kullanışlıdır, kişisel siteler ve KOBİ’ler için de idealdir.

Nasıl Kullanılır?

Herhangi bir içerik yönetim sistemi ya da web sitesi oluşturucuyu kullanabilmek için öncelikle bir web hosting hizmetine ihtiyacınız var. WordPress sitenizi hemen oluşturmak için aşağıdaki WordPress Hosting Paketimizi inceleyebilirsiniz:


Paketimizin ayrıntılarını buraya tıklayarak görebilirsiniz.

2- Joomla

Joomla pek popüler olmasa da neredeyse WordPress kadar güçlü bir platform.

Joomla Nedir?

İçerik Yönetim Sistemi olarak kabul ettiğimiz bu 3 platformdan sadece Joomla gerçekten de bir içerik yönetim sistemidir. (CMS) İçerik Yönetim Sistemini tanımlamak gerekirse: aklınıza gelebilecek her türlü dijital içeriği (fotoğraflar, videolar, metinler, galeriler, widget’lar, sosyal uygulamalar vb.) oluşturmak ve yönetmek için kullanılan bir yazılım uygulamasıdır. Joomla’nın güzelliği karmaşıklığındadır. Fakat bu karmaşıklık yeni başlayanlar için sinir bozucu olabilir.

Joomla Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Joomla, WordPress’in aksine ne yeni başlayanlar için ne de blog yazarları için uygundur. Sadece web’de birkaç sayfalık paylaşımlar yapmak istiyorsanız, Joomla pek de size göre değil.

Joomla daha çok kurumsal sitelere, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara, büyük eğitim kurum ve kuruluşlara hitap ediyor.

Nasıl Kullanılır?

Joomla’yı kullanabilmek için de tıpkı WordPress’te olduğu gibi bir web hosting hizmetine ihtiyacınız var. İyi bir hosting hizmeti alırsanız, kontrol panelinizde yapacağınız tek tıklama ile Joomla yazılımını yükleyebilirsiniz. En iyi hosting hizmetini kullanmak istiyorsanız aşağıdaki Joomla Hosting Paketimizi inceleyebilirsiniz:

Paketimizin ayrıntılarını buraya tıklayarak görebilirsiniz.

3- Drupal

Sona bırakmış olmamız Drupal’ın kötü bir tercih olduğu anlamına gelmiyor, kesinlikle sağlam bir platform ve çok güçlü bir güvenlik duvarı var. Popülerlik yarışında da Joomla’nın hemen ardında yer alıyor. (Web sitelerinin %2,2’si Drupal ile yapılıyor. Joomla’nın yüzdesi ise %2,8.)

Drupal Nedir?

En basit anlatımıyla; Drupal ile özel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir içerik yönetim sistemi oluşturabilirsiniz. Drupal bu yönü ile diğer platformlardan ayrılıyor. Fakat ne yapacağınızı tam olarak bilmiyorsanız, Drupal’i kullanmak çok zor olabilir.

Drupal Hangi Alanlarda Kullanılır?

Drupal, bu 3 platform içindeki tartışmasız en kompleks platformdur. O kadar karmaşıktır ki bazen tecrübeli olan geliştiricilerin bile sinirlerini bozabilir. Fakat Drupal, sağladığı üst düzey güvenlik duvarı ile kurumsal siteler ve devlet kurumları için son derece cazip hale geliyor. Hatta bir rivayete göre Beyaz Saray bile Drupal ile çalışıyor. J

Nasıl Kullanılır?

Diğer 2 platformda olduğu gibi Drupal’ı da kullanabilmek için de bir web hosting hizmetine ihtiyacınız var. Drupal’ı kullanmak biraz ürkütücü duruyor olabilir, fakat iyi bir hosting hizmeti alırsanız gönül rahatlığıyla Drupal’ı kullanabilirsiniz.

3 platform hakkında da bilgilendiğimize göre artık bire bir karşılaştırmalara geçebiliriz:

Güvenlik

Bir içerik yönetim sisteminin güvenliğini sağlayabilmek için; çekirdek kodlarına, eklentiler ve uzantılar gibi üçüncü parti uygulamalara ve güncelleme ve koruma işlerini üstlenecek sorumlu kişilere ihtiyacınız var. Web sitenizi yönetirken güvenlik konusunda yeterli hassasiyeti göstermemek büyük bir hata olabilir.

1- WordPress’te Güvenlik

WordPress’te çekirdek kodu etkin bir şekilde korunur ve destek veren geliştiriciler güncel güvenlik tehditlerine karşı her zaman tetiktedir. WordPress’in güvenliği konusunda başınıza gelebilecek en kötü durumlara genelde kullanıcılar sebep olur. (Eklentilerin yanlış kullanımı ve başarısız yazılım güncellemeleri) Bunun dışında WordPress güvenliğinizi sağlamak için WordPress’in en güncel sürümünü kullanmalısınız. Herhangi bir temayı ya da eklentiyi iyice araştırmadan indirmemeli ve eklentilerinizi güncellemeyi unutmamalısınız. Çünkü güncellenmeyen eklentiler sisteminizi savunmasız bırakır ve yeni WordPress yazılımları ile uyumsuz olabilir.

2- Drupal’da Güvenlik

Bu üçlünün içinde en sağlam güvenlik sistemi şüphesiz Drupal’ın. Drupal Geliştiricisi Dries Buytaert ve kurmuş olduğu güvenlik ekibi, çekirdek kodu ve çekirdek modülleri konusunda son derece titiz çalışmalar yürütüyor. Artan güvenlik zafiyetleri karşısında gösterdikleri hassasiyet sayesinde, bir sorunla karşı karşıya kaldıkları zaman anında müdahale edebiliyorlar.

Drupal’da çekirdek kod düzenli olarak güncelleniyor. Ayrıca Drupal’ın güvenlik ekibi, kodlarında kendiliğinden oluşabilecek potansiyel tehlikeleri önlemek konusunda kendilerine yardımcı olmaları adına geliştiricilerine eğitimler de veriyorlar.

3- Joomla’da Güvenlik

Diğer iki platformda olduğu gibi Joomla’da da çekirdek kodu konusunda uzman olan bir ekip var. Bu ekip sayesinde güvenlik açıkları anında tespit ediliyor ve hemen önlemler alınıyor. Joomla’nın bünyesinde, tüm çalışmalarını çekirdeğe yönlendirmiş bir ekip mevcut, bu ekip sayesinde Joomla kullanıcıları sitelerinde ne zaman bir tehlike olsa, bundan anında haberdar oluyorlar. Uygulamanın handikapı ise herkesin Joomla’ya katkıda bulunabiliyor olması. Bu yüzden Joomla kodu ile karıştırılmış olan üçüncü parti uygulamalarına dikkat etmeniz gerekiyor.

SEO

“Web trafiği olmayan bir web sitesi son derece anlamsızdır.” desek yanlış bir cümle kurmuş olmayız. Siteniz arama sonuçlarında hiç kimsenin karşısına çıkmıyorsa sitenizi kimse ziyaret etmez. Bu da sitenize hiç kimsenin kayıt olmayacağı, forumlarınızda hiç etkinliğin olmayacağı ya da herhangi bir ürün satışının gerçekleşmeyeceği anlamına gelir. Böyle bir durumla karşılaşmamanız için SEM (Arama Motoru Marketing) var. Ayrıca WordPress, sitenizin arama motorları tarafından fark edilmesini sağlamak için bazı araçlarla birlikte çalışıyor. Web sitenizin analizini SEO Analiz aracı ile sorgulayabilirsiniz.

1- WordPress’te SEO

WordPress, web sitenizin SEO gücünü yükseltmeniz konusunda size yardımcı olacak birçok eklentiye sahip. Bu eklentilerin sitenizin içeriğini düzenlemek ya da sitenizin kodunu yapılandırmak gibi birçok fonksiyonu var. Günümüzde birçok kişi arama motoru tercihlerini mükemmelleştirmek için profesyonelleşmeye çalışıyor. Fakat web sitenizin arama optimizasyonunu gerçekleştirmek için bir SEO uzmanı olmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken ilgili eklentileri kullanmak!

WordPress’in en çok tercih edilen eklentilerinden biri olan Yoast SEO, sitenizden sorumlu bir uzman gibi hareket eder. Eklenti; sitenizdeki hataları bulmak adına sitenizi tarar, site haritanıza yardımcı olur ve hatta daha iyi içerikler üretmenize katkıda bulunur.

2- Drupal’da SEO

SEO konusunda WordPress’in Joomla ve Drupal’a karşı daha üstün olduğu aşikâr. Fakat Joomla ve Drupal arasındaki karşılaştırmadan bir galip çıkartmak güç. 2 platform da birbirine çok benzer avantajlara sahip. Bu 2 platformun da ücretsiz birer yazılımı var. Bu platformdaki eklentiler, uzantılar ve modüllerle birlikte web sitenizin SEO bilgilerini kolayca test edebilir ve hangi seviyede olduğunuzu görebilirsiniz. Ayrıca Yoast hayranları için şunu da hatırlatmak gerekiyor ki; Drupal’in de bir Yoast eklentisi mevcut.

3- Joomla’da SEO

Joomla’nın kendi platformuna özgü bazı SEO eklentileri var. Bu eklentilerden premium olanları 50$-100$ arasında değişen fiyatlarla satılıyor olsa da herkesin indirmesi için ücretsiz olarak sunulmuş bazı yararlı SEO eklentileri de mevcut. Joomla sitenizde SEO yardımına ihtiyacınız varsa Joomla’nın SEOSimple isimli eklentisi kesinlikle denemeye değer.

E-Ticaret

Sadece resim baskılı kupalar yapıp satan bir işletme olmanız ya da çok daha büyük bir perakende şirketi olmanız hiç fark etmeksizin e-Ticaret, insanları online olmaya teşvik eden en önemli etkenlerden bir tanesi.

En iyi e-ticaret web barındırıcıları, e-ticaretin başarısını artırmak için her türlü yazılımın indirilmesini ve yüklenmesini kolaylaştırırlar. Karşılaştırdığımız bu 3 platform da bünyelerinde yer alan çevrimiçi mağazalarının etkinliğini artırmak için PayPal ve Stripe gibi dev sistemlerle çalışıyorlar.

1- WordPress’te e-Ticaret

WordPress ile online bir mağaza kurmak, bir e-Ticaret teması seçimi yapmak kadar basit. Ayrıca WordPress ile web sitenize tercih ettiğiniz bir ödeme sistemini ekleyebilir ve hosting sağlayıcınızın sunmuş olduğu çeşitli e-Ticaret araçlarından faydalanabilirsiniz. Son olarak WordPress’in diğer platformların aksine KOBI’ler için de uygun olduğunu unutmamak gerek.

2- Joomla’da e-Ticaret

Joomla’nın backend arayüzünün daha az sezgisel olması, platformu rakipleri karşısında dezavantaja düşürüyor. Joomla’nın bir diğer dezavantajı da küçük işletmeler için uygun olmaması. Fakat Joomla, çok fazla içerik barından dinamik web siteleri için harika bir platform. Çok sayıda aynı ürünü ve ürün sayfasını yönetmenin ne kadar zor bir iş olduğunu ve bu ürün ve sayfaların sürekli güncellenmeleri gerektiğini düşününce Joomla’nın ne kadar başarılı olduğunu daha iyi kavrayabilirsiniz. Eğer iyi bir büyüme anlayışınız varsa ve/veya teknoloji meraklısı kişilerle çalışmaya hazırsanız Joomla ile muazzam bir e-Ticaret platformu oluşturabilirsiniz.

3- Drupal’da e-Ticaret

Joomla, e-Ticarete yeni başlayanlar için korkutucu gözüküyor olmasına rağmen yine de Joomla’da bir şeyler başarmak mümkündür. Fakat Drupal için bunu söyleyemeyiz. Eğer deneyimsiz bir site sahibi iseniz kesinlikle Drupal’dan uzak durmanız gerekiyor. Drupal tamamen ücretsiz olmasına rağmen, platformdaki modülleri kullanabilmek için saatlerce çaba göstermeniz gerekiyor. Bunu yapmak yerine müşterilerinizle iletişim halinde olmayı ya da zanaatınızı geliştirmeyi tercih edebilirsiniz. Başlangıç için Drupal ve Joomla haricinde OpenCart Hosting paketi ile başlamanızda kesinlikle fayda var. 

Kurumsal Siteler

Kurumsal siteler sadece bir ürününün alım-satımını yapmaktan ibaret değildir. Bazı kurumsal site sahipleri, ürün ticareti yapmak yerine bilgi ticareti yaparlar. Sivil toplum örgütlerini ve destek kuruluşlarını ya da ODTÜ gibi büyük eğitim kurumlarını bunlara örnek olarak gösterebiliriz. Ayrıca kurumsal bir web siteye sahip olmak için 4 tarafı duvarlarla çevrili bir iş yerine sahip olmanız da gerekmiyor.

1- Joomla

Joomla’nın ekibi, işletmelerin kurumsal sitelere sahip olabilmelerini ve marka kimliğine kavuşabilmelerini kolaylaştırmak için yoğun çalışmalar yaptı ve bu çalışmaların sonucunda Joomlart.com isimli siteyi kurdu. Binlerce kurumsal tema ve grafiği bünyesinde barındıran Joomlart.com, bir web sitesine henüz sahip olmuş kişiler için ücretsiz ve etkili bir başlangıç olabilir.

Kurumsal basın bültenleri, rekabetçi analiz raporları, ürün verileri ve ciddi herhangi bir işletmeye ait diğer dijital verileri sunabiliyor olması, Joomla’nın içerik yönetimi konusundaki yeteneklerinden bazıları.

IHS Joomla Hosting paketi ile Joomla içerik portalınız son derece güvenli bir platform halini alıyor ve sağlam bir performans sergiliyor.

2- WordPress

WordPress aracılığıyla bir kurumsal siteyi kullanmak, bir web site oluşturma platformunu kullanmak kadar kolaydır. WordPress, 3 platformumuz arasında en sezgisel arayüze sahip olan platformdur. Bu sezgisel arayüz, markanızı kurmanıza, büyütmenize ve içeriklerinizi düzenli olarak güncellemenize yardımcı olur.

Ayrıca WordPress’in kurumsal sitenizin işlevselliğini yardımcı olmak için kendi uzmanları tarafından geliştirdiği 46.000’den fazla eklentisi mevcut.

3- Drupal

Drupal’ı bir içerik yönetim sistemi olarak kabul etmiş olsak da Drupal tam olarak bir içerik yönetim sistemi değildir. Bu yüzden bir kurumsal site oluşturmak için çok da doğru bir tercih olmayabilir. Fakat yine de Drupal’ın güvenlik konusundaki üst düzey becerileri onu kurumsal siteniz için bir seçenek haline getiriyor.

Performans

Bu 3 büyük platformun performansını sağlıklı bir şekilde karşılaştırmak oldukça güç. Çünkü performans, hosting sağlayıcınıza ve önbellek araçlarının kullanımına göre değişkenlik gösterebilir.

1- Drupal’da Performans

Teknik olarak bazı eksikleri olsa da performans konusunda Drupal oldukça potansiyel sahibi. Beyaz Saray’ın bile Drupal’ı kullandığını düşünürsek J çok da bir şey açıklamamıza gerek kalmıyor. Drupal, yüksek performanslı web uygulamalarını sorunsuz çalıştırmasıyla ünlü olan bir platformdur ve geliştiricilere mükemmel bir deneyim sunar.

2- WordPress’te Performans

WordPress’in avantajlarından bir diğeri de arkasındaki kalabalık ekibidir. Bu ekip her ihtiyaç duyduğunuzda yanınızda olur ve gerek güvenlik konusunda gerekse performans konusunda anında destek sağlar. Ayrıca W3 Total Cache, WP Super Cache ya da Varnish gibi popüler önbellek eklentilerini kullanırsanız mükemmel yükleme sürelerine sahip olabilirsiniz.

WordPress’in performansını maksimuma çıkarmak istiyorsanız IHS WordPress Hosting paketi ile başlayabilirsiniz.

3- Joomla’da Performans

Joomla’nın performansını artırmak için de tıpkı WordPress’teki gibi yapabileceğiniz birçok şey var. Oluşturmuş olduğunuz mükemmel bir sitede harikulade paylaşımlar yapıyor olmanız performansı yüksek seviyelere çekmek için yeterli değil. Bunun için iyi bir hosting hizmeti almalı ve Joomla’nın eklentilerini  kullanmalısınız.

Joomla’nın sunmuş olduğu araçlar ile Joomla’nın çekirdeğini ve eklentilerini güncelleyebilir ya da sitenizin işlevselliğini artırabilirsiniz. Üstelik bu araçların nasıl kullanılacağını anlatan kılavuzlara ve öğreticilere de kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Maliyet

Belki de en çok merak edilen kısma geldik. Bu 3 platformun maliyeti nedir? Tabi ki bunun cevabı aldığınız hizmete göre değişkenlik gösterecektir. Aylık $3’dan $50’a kadar hizmet bulabilmeniz mümkün. Sizin için seçmiş olduğumuz aşağıdaki paketleri inceleyerek IHS’nin WordPress ve Joomla için yapmış olduğu kampanya detaylarını görebilirsiniz:

WordPress Hosting Paketi:

Paketimiz ayrıca; kolay kurulum, otomatik güncelleştirme, değiştirilebilir PHP sürümü ve 7/24 Uzman WordPress Desteği gibi avantajlarıyla birlikte geliyor.

Paketin tüm avantajlarını ve ayrıntılarını buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Joomla Hosting Paketi:

Paketimiz ayrıca; kolay kurulum, otomatik güncelleştirme, değiştirilebilir PHP sürümü ve 7/24 Uzman WordPress Desteği gibi avantajlarıyla birlikte geliyor.

Paketin tüm avantajlarını ve ayrıntılarını buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Sonuç

Herhangi bir ürünü satın almadan önce o ürün ya da ikameleri hakkında araştırmalar yapmak biraz can sıkıcı olabilir. Çoğumuzun en sevdiği alışveriş türü şüphesiz en basit olanıdır. Sadece “SEPETE AT” butonuna tıklamak. Fakat gerçek dünyada işler biraz farklı. Neyse ki sizin için bu 3 dev platformu karşılaştırdık ve en azından bu konuyla ilgili kafanızdaki soru işaretlerini giderdiğimizi düşünüyoruz. Karşılaştırmamızın galibi şüphesiz WordPress. Hemen ardından da Joomla geliyor. Fakat 3. sırada kalmış olması kesinlikle Drupal’ın kötü olduğu anlamına gelmiyor.

Yeterli bilgileri edindiğinize göre seçim yapma zamanınız geldi:

Hangisi?

WordPress mi, Joomla mı?

Exit mobile version