İHS Telekom'a Üye Olan Herkese 150 ihspara Hediye! Detaylar

IMAP nedir?

Eğer daha önce bir e-posta hesabı oluşturduysanız, muhtemelen hangi e-posta protokolünü kullanmak istediğiniz size sorulmuştur: bu protokoller POP veya IMAP’tir. Bu konuda deneyimi olmayanlar için bu soru elbette biraz kafa karıştırıcı olabilir. Ancak, yaptığınız seçimin, e-posta mesajlarını gönderme, alma ve diğer kullanıcı deneyiminiz üzerinde büyük bir etkisi vardır. POP (Post Office Protocol) en popüler e-posta protokolü türü olsa da, IMAP ( Internet Message Access Protocol ) bugünlerde çoğu kullanıcının tercih ettiği bir protokoldür. IMAP’in ne olduğu, nasıl çalıştığı, POP ile nasıl karşılaştırıldığı ve en büyük avantajlarının ne olduğu hakkında daha fazla bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

IMAP: Temel Bilgiler

IMAP, nerede olursanız olun e-posta iletilerinize erişmenizi sağlar ve adından da anlaşılacağı gibi çoğu zaman internet üzerinden erişilir. Temel olarak, e-posta mesajları sunucularda saklanır. Gelen kutunuzu her kontrol ettiğinizde, e-posta istemciniz sizi mesajlarınıza bağlamak için sunucuyla bağlantı kurar. IMAP kullanarak bir e-posta mesajını okuduğunuzda, aslında bilgisayarınıza indirmiyor veya depolamıyorsunuz; bunun yerine onu bir sunucu üzerinden okuyorsunuz. Sonuç olarak, hiçbir şeyi gözden kaçırmadan birkaç farklı cihazdan e-postanızı kontrol etmek mümkündür.

Posta Sunucuları, E-posta İstemcileri ve IMAP

IMAP’in nasıl çalıştığını anlamanın en kolay yolu, onu e-posta istemciniz ve e-posta sunucunuz arasında bir aracı olarak düşünmektir. E-posta sunucuları, e-posta mesajları gönderirken ve alırken kullanılmaktadır. Ancak IMAP sayesinde, e-postalarınızı direkt olarak silmediğiniz sürece sunucuda saklama imkanınız olur. Microsoft Outlook gibi bir e-posta istemcisinde oturum açtığınızda, Outlook da IMAP kullanarak e-posta sunucusuna ulaşır. Tüm e-posta mesajlarınızın başlıkları görüntülenir. Bir mesajı okumayı seçerseniz, görebilmeniz için hızlı bir şekilde indirilir, ancak açmanız gerekmedikçe e-postalar indirilmez.

IMAP ve POP3 Arasındaki Farklar

IMAP ve POP‘un birbirinin yerine kullanılabileceğini düşünüyorsanız, tekrar düşünmenizi öneririz. POP, e-posta sunucunuzla iletişim kurar ve tüm yeni iletilerinizi bu sunucudan indirme sistemi ile çalışır. E-postalarınız indirildikten sonra, sunucudan kaybolurlar. E-postanızı farklı bir cihazdan kontrol etmek isterseniz, daha önce indirilmiş olan iletiler sizin için görünür olmayacaktır. POP, genellikle e-posta iletilerini tek bir cihazdan kontrol edenler için yeterli olacaktır; ancak IMAP tabanlı e-posta hizmeti, seyahat eden veya çeşitli cihazlardan e-postalarına erişmesi gereken kullanıcılar tarafından çok daha fazla tercih edilmektedir.

IMAP kullanımı

POP’un aksine IMAP, e-posta iletilerinize indirmenize gerek kalmadan erişmenize, bunları düzenlemenize, okumanıza ve sıralamanıza olanak tanır. Sonuç olarak, IMAP çok hızlı ve verimlidir. Sunucu ayrıca gönderdiğiniz tüm mesajların kaydını tutar ve gönderilen mesajlarınıza her yerden erişmenizi sağlar. IMAP, mesajları sunucudan bilgisayarınıza indirmez; bunun yerine, bilgisayarınızdaki e-postaları sunucudaki e-postalarla senkronize eder.

IMAP’ın Temel Avantajları

IMAP kullanmanın çeşitli avantajları mevcuttur.

  1. E-posta mesajlarınıza istediğiniz kadar farklı cihazdan ve istediğiniz yerden erişmenizi sağlar.
  2. Yalnızca üzerine tıkladığınız zaman ilgili mesajı indirir. Yani, okuyabilmek için tüm yeni iletilerin sunucudan indirilmesini beklemenize gerek yoktur.
  3. Email ekleri IMAP ile otomatik olarak indirilmez. Böylece mesajlarınızı çok daha hızlı bir şekilde kontrol edebilir ve hangi dosya eklerini açmak istediğiniz konusunda kontrole sahip olabilirsiniz.
  4. IMAP, POP gibi çevrimdışı olarak kullanılabilir – yani her iki protokolün de avantajlarından yararlanmış olursunuz.

Dünya gitgide mobile yöneldikçe, IMAP doğal olarak giderek daha popüler hale gelmektedir. Akıllı telefonların, dizüstü bilgisayarların, tabletlerin ve diğer cihazların yaygınlaşması, IMAP talebini her zamankinden daha yoğun hale getirmektedir. POP, e-postalarına yalnızca bir veya iki cihaz üzerinden ulaşmak isteyen ve yavaş İnternet bağlantısı olan kişiler arasında yaygın tercih olsa da, IMAP, günümüzün yoğun temposunda yaşayan insanları için tercih edilen protokol olarak yaygınlaşmaktadır.