Her ne kadar internetteki web sitelerinin %24’ü WordPress’le yapılıyor olsa da, kullanılabilecek tek açık kaynaklı içerik yönetim sistemi WordPress değil. Joomla ve Drupal da web sitelerinin içerik yönetim sistemini seçmek isteyenler için iki güçlü yazılım platformu.
Joomla yaklaşık 50 milyon kere indirilmiş, Drupal ise 1 milyonun üzerinde elit web sitesine ev sahipliği yapıyor. Bu iki güçlü platformdan hangisinin şirketiniz ve site hedefleriniz için daha uygun olduğunu görmek için mutlaka zaman ayırmanız gerekiyor.
Her iki içerik yönetim sistemi de birçok tipte içeriğin eklenebilmesini, silinebilmesini, yayınlanmasını ve saklanmasını sağlayan temel fonksiyonları sunsa da, her iki platformun da son kararınızı vermeden önce mutlaka dikkatle incelemeniz gereken kendine özgü güçlü ve zayıf yanları bulunmakta.
Joomla
Joomla giderek daha popüler bir içerik yönetim sistemi halini almakta. Hatta şu an desteklemekte olduğu 3 milyonun üzerinde web sitesiyle WordPress’ten sonra en çok kullanılan içerik yönetim sistemi konumunda. Joomla’nın gücü en yeni özellikleri desteklemesinden geliyor. Platform birkaç yıl üst üste Packt Açık Kaynak Ödülü’ne layık görülerek web uygulamaları için kullanılabilecek en güvenilir içerik yönetim sistemlerinden biri olduğunu gösterdi.
Karmaşıklık söz konusu olduğunda Joomla basit WordPress’le kapsamlı ve gelişmiş Drupal’ın arasında bir yerlerde kalıyor. Joomla kullanmak yeni kullanıcıların öğrenme süreçlerinin başta biraz yavaş olabileceği anlamına geliyor ama webmasterlar genellikle bu platformun özelliklerinden bir hayli memnun.
Joomla’nın kendine özgü birçok avantajı var.
Avantajları
– Kurulumu basit.
– CSS, PHP veya HTML bilgisi gerektirmiyor.
– Kullanıcıları çeşitli izin seviyelerinde ve sekme değiştirmeye gerek kalmadan yönetiyor.
– E-ticareti kolaylaştırıyor.
– İşlevselliği ve interaktifliği arttıran binlerce ücretsiz eklentiye sahip.
– Programcı araçları ve kullanıcı rehberleriyle muazzam bir destek sunuyor.
– Gelişmiş yönetici paneliyle tam optimizasyon imkanı sağlıyor.
– Oluşturulan URL ler SEO dostu, bu yüzden arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alınmasını sağlıyor.
– Güncelleme yüklemeleri web tarayıcıları üzerinden kolayca yapılabiliyor.
– Uygulama frameworkü geliştiricilerin sofistike eklentiler oluşturmasını kolaylaştırıyor.
– Oldukça güçlü ve aktif desteği.
Dezavantajları
– Kullanımı basit olsa da, yeni başlayanlar ilk başta çok sayıda özellik ve imkan karşısında bocalayabilirler. Bir miktar da öğrenme süresi gerekiyor.
IHS Telekom hosting ürününüz bulunuyorsa Joomla, tema, eklenti kurulumlarını ücretsiz talep edebilirsiniz.
– Eklenti ve modüllerin bazıları ücretli.
– Özellikle ileri seviye kullanıcılar için ayar seçenekleri kısıtlı.
– Bazı eklentilerde uyum sorunu yaşanabiliyor, özelliklerin düzgün çalışabilmesi için biraz PHP bilgisi gerekiyor.
– Erişim kontrol listesi desteği kısıtlı.
Zorluğu
Yapısı biraz karmaşık gelebilir ve sistemi iyi kullanabilmek için bir miktar öğrenme süresi geçmeli.
Joomla Kullanan Kurumlar
– Harvard Üniversitesi
– Citibank
– North Carolina Üniversitesi
– The Hill
– Linux
– Barnes and Noble
– Monaco Yacht
– Holiday Inn Express
– MTV Yunanistan
Eğer içerik yönetim sistemi konusuna aşinaysanız ve WordPress’ten daha kapsamlı ama Drupal’dan daha basit bir şey istiyorsanız Joomla sizin için iyi bir tercih olur.
Drupal
Şu an 1 milyonun üzerinde web sitesi Drupal’la çalışmakta. Bu siteler arasında hükümetler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve küresel şirketler bulunmakta. Bu içerik yönetim sistemi aynı zamanda Beyaz Saray’a ve üst düzey güvenlik birimlerine de hizmet vermekte. Drupal’ın olağanüstü güçlü ve kapsamlı frameworkü hemen her tür web sitesini destekleyebilecek nitelikte.
Drupal’ın güzel yanı özellikle arama motoru optimizasyonu için tasarlanmış olması. Güvenliğe, güvenilirliğe ve esnekliğe özellikle önem veren bu içerik yönetim sistemi gerçekten büyük bir kalite sunuyor. Geniş kullanıcı camiası da her türlü soruya ve soruna hemen cevap veriyor.
Drupal kesinlikle ileri seviye kullanıcılar ve deneyimli geliştiriciler için. Joomla gibi her türlü kullanıcıya hitap etmiyor. Projeleriniz için Drupal kullanmak istiyorsanız mutlaka deneyimli web geliştiricilerine ihtiyacınız var. Fakat Drupal ile gerçekten çok iyi web siteleri yapılabiliyor.
Drupal’ın avantajları, dezavantajları ve kullanıcıların yaşayabileceği zorluklar ise şunlar:
Avantajları
– Kurumsal seviyede en üst düzey güvenlik sunuyor.
– Büyük miktarda içeriği ve veriyi kullanabilme özelliğine sahip.
– İleri seviye menü yönetimi, anket yönetimi, grafik düzenleme aracı ve kullanıcı yönetimi gibi birçok özelliği var.
– Yüksek performans için üretilmiş.
– URL yapısı üzerinde ileri seviye kontrol sağlıyor.
– Bünyesinde varsayılan olarak bulunan önbellekleme özellikleri sayesinde sayfalar daha hızlı yükleniyor.
– İçinde sayısız modül, tema ve eklenti bulunmakta.
– Çok sayıda kullanıcı için karmaşık veri düzenlemeleri gerektiren topluluk platformu siteleri için ideal.
– Birden çok site ortağını (yönetici, editörler, özel içerik talep eden oturum açmış kullanıcılar, özel gruplar vs.) aynı anda destekleyebiliyor.
– Çok temiz ve profesyonel bir görünüşü var.
– Bir hayli esnek.
– Sağlam ve ölçeklendirilebilir.
– Gerçekten güçlü bir platform!
Dezavantajları
– Sürüm yenilemelerin geliştirici bilgisi ile yapılması gerekiyor.
– Kullanıcı dostu değil.
– Öğrenmesi uzun zaman alıyor.
– Teknik deneyim gerektiriyor.
– Kurulumu için mutlaka bir web geliştiricisiyle çalışmak gerekiyor.
– Ücretli temaları ve eklentileri WordPress’ten çok daha pahalı.
Zorluğu
Kurulumu çok zor. Büyük ihtimalle bir uzmana ihtiyacınız olacak. IHS Telekom kullanıcıları ücretsiz Drupal kurulumu talep edebiliyor.
Drupal Kullanan Kurumlar
– Beyaz Saray
– Oxford Üniversitesi
– The Weather Channel
– Bruno Mars
– Verizon
– The Economist
– Fox
– Forbes
– New England Patriots
– NBC
– Rutgers Üniversitesi
– Avustralya Hükümeti
Drupal hem basit hem de ileri seviye web siteleri, bloglar, tartışma forumları, sosyal medya sayfalar vs. hazırlama imkanı sağlayan birçok özelliğe sahip bir içerik yönetim sistemi. Fakat PHP, HTML ve CSS bilgisi gerektiriyor. Bu dilleri en azından temel seviyede bilenler için gayet yeterli bir teknik destek var.
En İyi İçerik Yönetim Sistemini Nasıl Seçersiniz?
Şirketiniz için en uygun içerik yönetim sistemini seçme konusunda atmanız gereken ilk adım ticari hedeflerinizi belirlemektir. Bu konuyu netleştirdikten sonra kuruluşunuza özgü hedef kitlenize daha iyi hizmet sunabileceğiniz web sitesi için daha kolay kararlar verebilirsiniz.
Joomla da küçük veya orta ölçekli e-ticaret mağazaları veya üyelik özellikleri, forumlar, makaleler, dışarıdan yazarlar için özel bölümler gibi özellikleri olan bir ağ oluşturmak için uygun bir seçenek. Eğer sağlamlık, ölçeklendirilebilirlik ve güç gibi unsurların ön planda olduğu büyük projeler için güçlü bir sistem arıyorsanız Drupal’ı düşünmelisiniz.
Projeniz için doğru içerik yönetim sistemini seçmek sizi daha sonra yaşayabileceğiniz sıkıntılardan kurtarır. Güvenilir bir web hosting şirketi de benzer sorunları yaşamanızı muhakkak önleyecektir.
4 yorumlar
Drupal’ın bu denli sağlam yapısı olduğunu duyduğumda pek kulak asmamıştım en kısa zamanda incelemem gerekiyor.
Birde Cotonti var desteği eksik biraz ama kullanışlıdır 🙂
Drupal temalarının daha pahalı olduğunu nereden çıkarttınız?
Açın themforesttan kontrol edin.
WP-Jomla-Drupal temaların %90’ı aynı paraya. 45-50$’a
Drupal için daha az tema var derseniz bu tartışılır. Ama daha pahalı temelsiz bir iddia.
amatör olarak wordpressle başladığım site işlerine drupalle devam ettim. ve inanın bana web site tasarımıyla ilgili çok fazla bilginiz yoksa içinden çıkılmayacak kadar karmaşık. zor olanın daima güzel olması hasebiyle, drupalinde öğrenildiği zaman facebook gibi bir site yapılabilmesi mümkün. eğer inatla drupale yoğunlaşır ve teknik destek alınabilecek birileri de olursa, hayal gücünüzün ötesinde websiteleri tasarlayabilirsiniz. ben ilk olarak drupali kullandığım websitemde tekrar wordpresse dönmek zorunda kaldım ama yakın zamanda drupale geri dönüş yapacağım. uğraşın emek verin ve drupalle emeğinizin karşılığını alın.
Drupal 8 ile başladığım öğrenme macerama devam ediyorum. 3 ayda orta seviyeye geldim gibi ama daha çok öğrenilmesi gereken şey var. birde php diline hakimseniz dilediğiniz modülü yazabilirsiniz. Temalar D8 ile birlikte arttı ve 50 dolar civarı çok güzel temalar var.