Teknoloji dünyası, kablosuz şarj olan telefonlara uyum sağlamaya çalışırken, elektrikli arabalar da bu trendden nasibini aldı. İngiliz Hükümeti, yolda seyir halindeki elektrikli arabaları şarj etmeye yarayan yeni bir yol teknolojisini test etmeye hazırlanıyor.
Elektrikli arabaların çoğu, evlerde ya da belirli yerlerde bulunan şarj depolarıyla enerjilerini yüklüyorlar. Bu yeni nesil arabaları kablosuz olarak şarj eden kimi istasyonlar da yurtdışında mevcut; fakat enerji yüklemesi yapmak için bir süre bu istasyonlarda beklemek gerekiyor. İşte, uygun olmayan zaman ve yerde şarj edilme gerekliliğini ortadan kaldırmak için başlatılan bu proje sayesinde, arabalar yolda giderken manyetik endüksiyon teknolojisi ile enerji yüklemesi yapabilecekler.
İngiltere’de test edilecek yöntem için sadece elektrikli arabaların kullanabileceği yollar düzenlenecek. Bu yolların altına gömülecek kablolar, elektrik arabalardaki alıcılara elektrik enerjisi iletecek. Akıllı sistemin kendine ait bir iç iletişim düzeni olacak ki böylece yollar, arabalar gelmeden haberdar olacak ve enerji üretimine başlayacak.
Bu çığır açacak girişimin yıl bitmeden testlerin başlaması planlanıyor. İngiliz Hükümeti bu projeye önümüzdeki 5 yılda 500 milyon Pound ayıracağını duyurdu; bu süreçten sonuç alıncaya kadar da her 20 millik mesafeye en az bir şarj istasyonu yerleştireceğini açıkladı.
Benzer teknoloji Güney Kore’deki Gumi şehrinde de kullanılıyor. Burada otobüsler, 15 mil uzunluğundaki özel bir yolda günlük enerjilerini topluyor.