Linux dizüstü bilgisayarlar söz konusu olduğunda kötü pil ömrüyle bilinir. Windows 10 çalıştıran bir dizüstü bilgisayar 8 saate kadar çalışabiliyorken, aynı makine Ubuntu çalıştırdığı zaman 4 saati bile zor buluyor. Tabii donanım ayarları iyi yapıldığı takdirde Linux dizüstü bilgisayarlar da güç konusunda bir hayli tasarruflu olabiliyor ama disk alanından yediğiniz sürece Ubuntu’daki pil ömrünü arttırmak için sizin bazı ayarları bizzat değiştirmeniz gerekiyor.
- Ubuntu’nun varsayılan güç ayarlarını değiştirin
Güçlü bir dizüstü bilgisayara sahip olmak o gücü her zaman kullanmanız gerektiği anlamına gelmiyor. İşlemciyi biraz rahatlatmak makinenin pil ömrünü uzatabilir. ‘Sistem Ayarları’na gidip ‘Güç’ ikonuna tıklayın. Burada güç ayarlarını ihtiyacınıza göre ayarlayabilirsiniz.
- Bluetooth’u kapatın
Bluetooth’un Linux’ta bile pil ömründen yiyen bir şey olduğu bilinen bir gerçektir. Bu yüzden Bluetooth’u kullanmadığınız zamanlarda mutlaka kapatın. Bunu sistem tepsisindeki Bluetooth ikonuna gidip ayarı ‘kapalı’ya getirerek yapabilirsiniz.
- Wi-Fi’yı kapatın
Wi-Fi’yı kullanmayacağınız zamanlarda mutlaka kapatın çünkü Wi-Fi da Bluetooth gibi pilden çok harcayan bir özelliktir. Bunu yapmak için sistem tepsisindeki ‘Wi-Fi’ ikonuna gidin ve ayarı ‘kapalı’ya getirin. İhtiyacınız olduğunda yeniden açabilirsiniz.
- Ekran parlaklığını azaltın
Ekranın parlak olması demek daha fazla güç ihtiyacı demektir, bu yüzden parlaklık seviyesini azaltmak pil ömrünü uzatır. İstereniz Linux dizüstü bilgisayarınızın klavyesindeki parlaklık kontrolü tuşlarını kullanabilir, isterseniz de Sistem Ayarları’na ve Parlaklık ve Kilit’e gidip parlaklığı istediğiniz seviyeye ayarlayabilirsiniz.
- Harici diskleri, SD kartlarını, USB sürücülerini vs. çıkartın.
Dizüstü bilgisayarınıza bağladığınız USB sürücüleri, akıllı telefonlar ve SD kartları sürekli olarak güç kullanır. Bu yüzden kullanmadığınız zamanlarda tüm harici cihazları çıkartmanız gerekir. Tabii USB sürücülerini güvenli olarak çıkartmanız için cihazların üzerindeki çıkarma tuşunu kullanmalısınız.
- Kullanmadığınız uygulamaları kapatın
Uygulamalar çalıştıkları zaman RAM’den ve CPU’dan yer. Bazıları da kullanılmadıkları anlarda bile hard diski aktif tutar. Bu tür uygulamalar arka planda durup pil ömründen yerler, bu yüzden hepsini kapatmanız gerekir.
- Adobe Flash kullanmaktan kaçının
Linux dizüstü bilgisayarlarda flash videoları izlemek çok pil harcar. Bu elbette kötü bir şey değildir ama pil ömrünü uzatmak istiyorsanız epey fark eder. Firefox gibi yalnızca istek üzerine flash içerik gösteren tarayıcıları kullanmayı deneyebilirsiniz.