Microsoft bir süre önce Windows XP gibi eski Windows sürümlerine verdiği desteği sonlandırmaya karar verdi. Bu sürümlere artık teknik destek ve güvenlik güncellemesi vermeyecek olması Microsoft’un kullanıcıları Windows’un son sürümüne geçmeye teşvik ettiğinin göstergesi. Ancak, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde, hala Windows XP kullanan çok sayıda kullanıcı var. Her ne kadar Windows XP’den Windows 10’a geçmek en mantıklı adım gibi görünse de, bunu yapmak istemeyen veya pahalı bulan kullanıcılar Linux tabanlı ücretsiz işletim sistemlerine geçebilirler.
Linux günümüzde hala en bilinen ve en çok kullanılan açık kaynaklı işletim sistemlerinden biri. UNIX işletim sisteminin açık kaynaklı en popüler versiyonlarından biri. Linux temelde üç bileşenden oluşuyor:
- Çekirdek – Linux’un çekirdeğini oluşturuyor. İşletim sisteminin tüm büyük aktivitelerini yönetiyor ve donanımla doğrudan etkileşimde olan çeşitli modüllerden oluşuyor.
- Sistem Kütüphanesi – Uygulama programlarının veya sisteme yardımcı programların Çekirdek’in özelliklerine erişmek için kullandığı programlar.
- Sisteme Yardımcı Programlar – Bu yardımcı programlar tekil seviyede görevleri yerine getirir.
Windows XP bilgisayarlar için Linux tabanlı bazı ücretsiz ve açık kaynaklı işletim sistemleri ise şunlar:
UBUNTU OS
Ubuntu kişisel bilgisayarlardan buluta, akıllı telefonlardan tabletlere kadar her ortamda çalışabilen ve en çok bilinen işletim sistemlerinden biridir. Ubuntu OS’in en belirgin özellikleri basitliği ve güvenilirliğidir. İşletim sisteminin kullanıcı arayüzü oldukça basittir. En iyi yanı da açık kaynak lisansıdır. Bu nedenle işletim sistemini değiştirmek isteyen herkes Ubuntu’ya geçebilir.
ZORIN OS
Windows 7’nin görüntüsünü ve hissini değiştirdiği için Zorin OS kullanıcılarının sayısında gözle görülür bir artış olmuştur. Kullanıcı arayüzünün emülasyonu kullanıcıların bu işletim sistemine çok fazla güçlük çekmeden alışabilmesini sağlar. Zorin özellikle Linux’a kolay ve sorunsuz bir şekilde erişmek isteyen Windows kullanıcıları için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Bunlara ek olarak, işletim sisteminde Backround Plus, Wen Browser Manager vs. gibi kendine özgü programlar bulunmaktadır.
LINUX MINT
Çalışma alanınızda çok fazla sayıda masaüstü bilgisayar varsa, Linux Mint esas üretiminizi yaptığınız ana bilgisayarınızda olmasa bile kendini gösterecektir. Cinnamon masaüstü ortamının donduğuna dair çok fazla bildirim gelmesi üzerine, işletim sisteminin geliştiricileri bu sorunu gideren yeni bir versiyon ürettiler. Kullanıcılar da bu sayede sistemlerinin donması durumunda ‘Ctrl+Alt+Esc’ klavye kısayolunu kullanarak dosya yöneticisini ve Ayarlar kısmını yeniden başlatabiliyorlar. Windows kullanıcıları için kullanımı kolay, oldukça iyi bir alternatif.
SYLLABLE OS
Bu işletim sisteminin kurulumu hiç de zor değil. İşletim sistemini ilk kez kullanacaklar içinse oldukça eğitici bir online kılavuz bulunmakta. Oldukça hızlı ve uyumlu bir işletim sistemi ve uygulamaların birçoğu hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Arayüzü ise bir hayli basit ve kolay anlaşılır.
STEAM OS
Steam OS Linux’n modifiye versiyonunda çalışıyor ve hakkında çok çeşitli yorumlar mevcut. Sistemin arayüzü pek kullanıcı dostu değil ve navigasyon sürecini biraz zorlaştırıyor. Ana ekrandan çıktığınız anda kendinizi bir menü alanında buluyorsunuz. İyi yanı ise standart Steam OS kurulumunda hard diskte bir kurtarma bölümü oluşturulabilmesi. Bu bölümü kullanarak olası bir talihsiz durumda sistem sürücüsünü orijinal haline geri döndürebiliyorsunuz.
1 yorumlar
CentOS bu makalede yer almaması bence üzücü olmuş RHEL olduğu için mi bilemem 🙂 şu anda sunucu alanında ubuntunun yerini çoktan aldı diyebiliriz, Kişisel kullanımda ise oldukça basit ve oldukça hızlı bir sistem bence tartışılabilir bir konu.