Kendi web sitenizi hazırlamak uzun süren bir prosedür olabilir. Bu iş için doğru web hosting hizmetini bulmanız, en iyi web tasarımını seçmeniz, nitelikli içerik oluşturmanız ve bunların sonucu olarak web sitenize istikrarlı bir trafik çekmeniz gerekir. Bütün bunları kendiniz yapmayı seçseniz de profesyonel yardıma başvursanız da aslında en iyisi kendinizi web sitesi oluşturmanın bütün incelikleri konusunda eğiterek her şeyin yolunda gitmesini sağlamak en doğrusudur. SEO ise web sitesi hazırlamanın çok önemli bir kısmını teşkil eder çünkü sitenizin arama motoru görünürlüğü anlamında popülerliğini SEO belirleyecektir. Yılın ilk yarısının sona ermek üzere olduğu şu günlerde SEO optimizasyonu ve web hosting konusunda yılın önemli trendlerinin neler olduğuna göz atalım.
Optimizasyon Artık İyice Önemli Bir Hal Aldı
Yakın zamana kadar arama motoru trafiğinin önemli kısmını masaüstü cihazlar oluşturdu, dolayısıyla web sitesi optimizasyonu konusunda öncelik bu cihazlarındı. Ancak bu durum 2015 yılında değişti. UK Web Hosting Review’un araştırmasına göre 2015 yılı içerisinde 1.2 milyar kullanıcı internete artık akıllı telefonlar üzerinden giriyor. Google bu yeni istatistik üzerine tüm web sitelerinin kendilerini mobil cihazlara göre optimize etmesini şart koşan, bu optimizasyonu gerçekleştirmeyen web sitelerini cezalandıran Mobilegeddon güncellemesini yaptı. Bu yüzden 2016 yılı itibarıyla mobil optimizasyon bugüne kadar hiç olmadığı düzeyde önem kazandı.
Grafik Medyanın Artık Büyük Önceliği Var
Günümüzde artık her sayfasında en az bir görsel veya video olmayan bir web sitesine veya bloga rastlamak çok zor. Bunun bir nedeni var. Sosyal medya ve mesajlaşma hizmetleri üzerinde görsel ağırlıklı içeriğin ve Vine ya da Periscope gibi web sitelerinin ortaya çıkmasıyla birlikte kullanıcılar artık daha fazla görsel içeriğe doğru kaymış durumda. Canlı görseller, dikkat çekici fotoğraflar, sanatsal videolar ve çizimler de bir hayli revaçta. Her ne kadar yazılı içerik hala web sitelerinin temelini oluştursa da, görsel içerik erişilebilirlik ve popülerite anlamında artık metinsel içerikle yarışır oldu. Web sitesi sahiplerinin artık sitelerini daha fazla görsel içerikle zenginleştirmeyi düşünmesi gerekiyor.
Geleneksel Gazeteciliğin Yerini Artık Sosyal İçerik Alıyor
Gazetecilerin ve muhabirlerin hararetli uyrılarına rağmen, görünüşe göre artık insanlar en son haberleri öğrenmek için sadece gazetelere bağlı kalmak yerine sosyal medyayı kullanmayı tercih ediyor. Bu değişimin altında yatan bazı nedenler bulunmakta. Artık internet kullanmayı bilen hemen herkesin bir Facebook ve Twitter hesabı var. Bu tip platformların gerçekleştirdiği yenilikler sayesinde en güncel içeriği paylaşmak ve bu içeriğe ulaşmak artık çok kolaylaştı. Bu nedenle önemli ve dikkat çekici olaylar geleneksel haber sitelerinden önce Facebook ve Twitter feedlerimize düşer oldu. Huffington Post gibi birçok önemli online haber kaynağı da artık bu tarz içeriklerin ve özellikle haberlerin platformlarında Facebook ve Twitter’da olduğu kadar kolay bir şekilde paylaşılabilmesini sağlamak için adımlar atıyor. Bu platformlar sosyal medyadaki en önemli haberleri herkesten önce dizinlemek ve yayınlamak için kendi aralarında yarıştıklarından, popüler arama motorları da artık bu durumdan etkileniyor.
Sanal Yardımcılar Arama Şekillerimizi Değiştiriyor
Önce Siri çıktı, sonra Google Voice Search. Şimdi de Microsoft bu yarışa Windows 8.1 ve Windows 10 cihazlar için ürettiği Cortana ile katılmış durumda. Bu gelişmeler arama motorları için çok önemli. Artık çok daha fazla sayıda insan webde arama yapmak için eski tip tuşlamanın yerine bu sanal yardımcıların olduğu sesli arama sistemlerini kullanıyor. Bu da SEO’nun artık yazılı anahtar kelimeler kadar sesli anahtar kelimelere de odaklanmasına neden oluyor. Sesli arama web sitelerinin vazgeçilmez bir özelliği halini almış durumda. Bu trendden doğru bir şekilde faydalanan kişiler diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. En popüler içerik yönetim sistemi olan WordPress artık web sitelerine sesli arama özelliklerinin entegre edilebildiği eklentiler sunuyor.
Uygulamalar Artık Web Sitelerinden Daha Çok Kullanılıyor
Bunun olacağını hepimiz biliyorduk. Online ve offline uygulamaların sayısındaki ve popülerliğindeki artışla birlikte arama motorları artık uygulamaların da web siteleri gibi dizinlenmiş olmasına yönelik ciddi yaptırımlarda bulunuyor. Bu da web sitesi sahiplerinin içeriklerini yaymak amacıyla sitelerinin bir de iOS ve Android uygulaması versiyonunu çıkarmalarına neden oluyor. Bütün popüler haber kaynakları artık web sitelerinin mobil dostu versiyonlarının yanı sıra mobil uygulamalarını da çıkarıyor. Bu da uygulamaların bu arama motoru görünürlüğü yarışında çok önemli bir unsur halini almasına neden oluyor.
Web sitesi tasarımında olduğu gibi, SEO da profesyonel firmaların eline teslim edilebilir. Siz web sitenizi kendiniz optimize etmeyi de tercih etseniz, başka firmalardan destek almayı da seçseniz, SEO anlamındaki bu yeni trendler 2016 yılında daha fazla sayıda cihaza uyumlu web siteleri hazırlama bakımından belirleyici olacak.