İHS Telekom'a Üye Olan Herkese 150 ihspara Hediye! Detaylar

404 Not Found (Sayfa Bulunamadı) Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

Web site kullanıcılarının görmeye aşina olduğu “Sayfa bulunamadı” hatası son derece dikkat edilmesi gereken hem teknik, hem de web sitenizin arama motorlarındaki performansını etkileyen ve mutlaka çözülmesi gereken bir hata türüdür. Bu rehberde 404 not found hatasının nedenlerini ve çözüm yollarını paylaşacağız.

404 Not Found Hatası Nedir?

404 not found, 404 hatası, 404 sayfa bulunamadı hatası gibi isimlerle tanımladığımız bu http durum kodu; istekte bulunulan web sayfasının web sunucusunda bulunamamasından kaynaklı döndürülen bir hata türüdür. Genelde kırık bağlantı (broken link) olarak da tanımlanır.

404 Not Found hatası nasıl ortaya çıkar? sebepleri nedir?

404 not found hatasına sebep olan birkaç genel durum vardır. Bunlar:

Yanlış yapılandırılmış linkler (yanlış yazılmış url)

Yanlış yapılandırılmış urller, bir sayfadan farklı bir sayfaya bağlantı verilirken hedef sayfa adresinin yanlış yazılması veya varolmayan bir sayfaya verilen bağlantılar sonucunda web sunucunun 404 not found hatası döndürmesine neden olur. Bunun sebebi sunucunun istekte bulunulan sayfaya erişip istemciye iletememesinden kaynalıdır.

Tarayıcıya yanlış yazılan sayfa adresleri

Çok sık olmasa da bazı web sitelerini ziyaret ederken sayfa urllerini manuel olarak yazma girişiminde bulunabiliyoruz. Genellikle anasayfasını ziyaret ettiğiniz bir web sitesinin alt sayfa adreslerini tarayıcımıza elle girdiğimizde bir yazım yanlışı yapmış olabilme ihtimalini göz önüne alarak 404 hatası alabileceğinizi unutmamanız gerekmektedir.

Kaldırılan sayfalara verilen bağlantılar

Bazen web sitenizde köklü değişiklikler yaptığınızda bazı web sayfalarını yayından kaldırabilirsiniz. Sayfa kaldırma işlemlerinden sonra kaldırdığınız sayfayı ziyaret etmek isteyen kullanıcılar artık o sayfa varolmadığı için 404 not found hatası alırlar. aynı şekilde farklı sayfalardan kaldırdığınız sayfaya giden bağlantıya tıklayan ziyaretçiler de aynı sorunlar karşılaşacak ve 404 hatası alacaklardır. Bu SEO açısından da çok büyük bir problemdir ve düzeltilmesi gerekir.

 

404 Hatalarının SEO’ya Etkisi Nedir?

404 Not found hatasının SEO’ya olan etkisini iki farklı şekilde ele alabiliriz. Ancak temelde aynı sonuca çıkmaktadır.

Birinci sebep, düzenli trafik alan bir sayfanın kaldırılması ve ziyaretçilerin artık o sayfanın içeriğine ulaşamaması nasıl ziyaretçilerinizi etkilerse, arama motorlarında da aynı etkiyi yaratacaktır.

Arama motorları sürekli ziyaret ettikleri bir sayfadaki içeriği web sitenizi içerikle ilgili kelimelerde arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) sıralamak için kullanır. Ve tahmin edin, bu sayfayı kaldırdığınızda ne olur? Evet arama motorları sayfanıza erişemediğinde, yani 404 not found hatası aldıklarında sitenizin kaldırdığınız sayfadaki içerikte hedeflediğiniz kelimelerde sıralama kaybetmesine ve arama motoru sonuçlarından çıkarılmasına neden olabilecek algoritmik kararlar almasına sebep olacaktır. Bu da siteniz için trafik kaybı olarak size yansır.

404 hatalarının arama motorları için olumsuz etkiye sahip olan diğer bir neden ise;

404 not found, 500 server error gibi teknik sorunlar genel site puanlamanıza etki etmektedir. Arama motorları web sitenizin sağlık durumunu da ayrıca değerlendirmekte ve bu, sıralamalarda etkili olan kriterlerdendir. Web sitenizde ne kadar az hata varsa sağlık durumu o kadar iyi demektir. Bu nedenler mutlaka 404 hatası gibi problemlerin ortadan hızlı bir şekilde kaldırılması ve düzeltilmesi gerekmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz sebepler arama motorları için sitenizi optimize ederken size fayda sağlayacak önemli kriterlerdir. Web sitenizde 404 hatası olan sayfa bulunmaması gerekmektedir.

Web Sitenizde 404 Hataları Nasıl Tespit Edilir?

Web sitenizde genel sağlık sorunlarını tespit edebilmeniz için gerekli bazı web siteleri, eklentiler ve programlar mevcuttur. Bu web sitesi, program ve eklentiler sayesinde web sitenizdeki 404 hatalarını kolaylıkla bulabilir, gerekli aksiyonları hızlıca alabilirsiniz.

Search Console – Her web site sahibinin mutlaka kullanması gereken Google tarafından web site sahiplerine ücretsiz sunulan bir paneldir. Search Console‘a web sitenizi kaydettikten sonra, web sitenizle ilgili uyarılar, tavsiyeler ve analizleri alabileceğiniz bu ( ÜCRETSİZ! ) servis, web sitenizin teknik hatalarını da rapor olarak alabileceğiniz ücretsiz bir araç sunmaktadır.

Tüm bunlar için yapmanız gereken şey sadece web sitenizi Search Console’a kaydetmeniz olacaktır. tüm bu işlemleri Google otomatik olarak yapıp, kapsam menüsü altında rapor ekranlarınıza düzenli olarak yansıtmaktadır. Size düşen tek şey, bu raporları düzenli olarak incelemek.

SemRush (Ücretli) – Semrush Kapsamlı bir SEO aracı olarak hizmet veren web sitesidir. Rakip analizleri, backlink kontrolü websitenizle ilgili SEO’ya dair içgörüleri alabileceğiniz gibi; aynı zamanda web sitenizin teknik sorunlarını da inceleyip kapsamlı bir rapor sunabiliyor. Bu rapor sayesinde hangi sayfalarınız 404 not found hatası alıyor?  Kırık bağlantılarım hangileri ve hangi sayfadan verilmiş? gibi bir çok soruya cevap bulabilirsiniz.

Dead Link Checker (Ücretsiz) – Dead link checker web sitesi, ücretsiz oalrak web sitenizdeki kırık bağlantıları hızlıca bulup size sunabiliyor. Ayrıca dilerseniz sadece tek sayfa özelinde de tarama yaptırabiliyorsunuz. Dead link checker ile404 Not found hatası veren sayfalarınızı kolayca bulabilirsiniz.

SEO Minion (Chrome Eklentisi) – SEO Minion eklentisi ücretsiz bir chrome eklentisidir. On-Page SEO analizlerini kolayca yapabileceğiniz bu eklenti, bulunduğunuz sayfadaki kırık bağlantıları hızlı bir şekilde bulup gösterebiliyor.

Screaming Frog (Ücretsiz / Ücretli) – Screaming Frog kapsamlı bir site içi SEO analiz aracıdır. Bu programla sitenizdeki tüm on-site SEO işlemlerini yapabilirsiniz. Sitenizi tarattığınızda sayfaları http durum kodlarına göre sıralayabilir, ayrıntılı raporun çıktısını export edebilirsiniz. Bu sayede 404 hatası alan sayfalarınızı tek sekmede görebilir, işlem yapabilirsiniz.  Ücretsiz versiyonunda web sitenizi 500 url’e kadar tarayabiliyor. daha büyük web siteleri için ücretli versiyonunu satın almayı düşünebilirsiniz.

404 Not Found Hatası Nasıl Düzeltilir? Çözüm Yolları Nelerdir?

Buraya kadar olan kısımda size yukarıda anlattıklarımızla 404 hatasının ne olduğu, neden kaynaklanabileceği, nasıl tespit edileceği gibi konuları inceledik ve öğrendik. Şimdi sırada bu hatayı nasıl düzelteceğimizi öğrenmeye geldi.

Öncelikle yukarıdaki gibi 404 hatası olan sayfalarımızı tespit etmiş olmamız gerekmekte ve hangi sayfaya nasıl bir işlem uygulayacağımıza karar vermemiz gerekiyor.

Teknik hatayı gidermek

Eğer 404 hatasını alan sayfa teknik bir problemden dolayı (eklenti, modül, yanlış yazılmış kod) bu hatayı alıyorsa öncelikle bu hatayı giderip, sayfanın tekrar çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Genelde wordpress, joomla, opencart gibi sistemlerde eklenti kaynaklı gerçekleşmektedir.

404 hatası alan sayfanın mümkünse aynısını oluşturup tekrar düzenleyebilirsiniz. Ancak bu mümkün değilse en alakalı içeriğe sahip sayfaya yönlendirmek en mantıklı işlem olacaktır.

Kırık Linkleri Temizlemek

Yukarıdaki analiz araçlarında web sitenizin kırık bağlantılarının raporunu aldığınızda, hataların hangi sayfada ve hangi bağlantı üzerinde olduğunu göreceksiniz. bu bağlantıları sayfa içinde düzenleyerek, kırık bağlantıları düzeltebilir, 404 hatasını ortadan kaldırabilirsiniz.

Sayfayı yönlendirmek (301 Redirect Yöntemi ile)

Kaldırılmış bir web sayfasını 404 hatasından kurtarmanın bir yolu da onu yönlendirmektir.

Örneğin: websiteniz.com/a sayfası 404 hatası alıyorsa ve bu sayfayı yine alakalı olan websiteniz.com/b sayfasına 301 redirect yöntemi ile yönlendirirseniz, websiteniz.com/a sayfasını ziyaret etmek isteyen kişiler ve arama motorları botları artık 404 Not Found hatası almayacak, yönlendirdiğiniz websiteniz.com/b sayfasını görüntüleyeceklerdir. Bu sayede arama motorlarına da “artık bu sayfanın yeni yeri burası” demiş oluyoruz.

Sitemap dosyasını kontrol etmek (SEO Açısından)

Sitemap dosyası arama motorlarına sitemizdeki tüm urlleri listelediğimiz bir xml dosyasıdır. Özel olarak oluşturulmuş web sitelerinde xml bazen manuel olarak oluşturulabiliyor veya CMS otomatik yenilemiyor olabilir. bu sebeple her seferinde xml dosyasını okuyan arama motoru botları 404 hatası veren sayfanızı ziyaret etmek isteyecek ve eğer gerekli yönlendirme işlemlerini yapmadıysanız 404 hatasını kesin olarak göreceklerdir. Bu teknik bir sorun olarak olarak düzeltmeniz gereken bir problemdir.

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra web sitenizde hem teknik hem de SEO açısından 404 not found hatası alma problemini kalıcı olarak çözmüş olacaksınız.

İçeriğimizi paylaşarak daha fazla kişinin bu problemini çözmemize yardımcı olabilirsiniz.